• DOLAR 32.347
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2310.164
  • ...

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte televizyon dizilerinde de bir artış başladı. Acaba bu iki süreç birbirini tamamlayan mı? Transferi kolaylaştıran mı? Yoksa zorlaştıran mı olduğu tartışılıyor. Bu iki artışın korelâsyonuna baktığımızda sonuçları direkt pozitif gibi görünse de dolaylı ve uzun vadede negatif bir etkiye sahip olduğunu göreceğiz. Yaptığımız araştırmalara göre öğrenciler üzerindeki en önemli negatif sonuç televizyon, spor, yanlış arkadaş seçimi, internet ve siyaset bağımlılığıdır. Mevcut bu durumların ölçüsü kaçtığında bizi geleceğimizden ettiği gibi,  bizde çeşitli psikolojik hastalıklara da neden olabilir.

Öğrenciler üzerinde ciddi etkisi olan ve öğrencilerde bağımlılık yapan bu hastalıklardan nasıl kurtulabiliriz?

Bu bağımlılıktan kurtulmak için iradenizi zorlamalısınız. Zorlandığınız zaman hedeflerinizi hatırlayın ve o anda hedeften uzaklaştığınızı düşünün. Televizyon seyretmeden duramıyorsanız günlük planınızı yapmadan önce televizyon proğramlarınızı gözden geçirin. Seçici olun. Mutlaka izlemeniz gerekenler varsa onları tespit edin ve değerlerimizi, ufkumuzu, kültürümüzü olumlu yönde etkileyen proğramı seyredip kalkın. Televizyon proğramlarının esiri değil, komuta edeni siz olun.

Eğer seyredeceğiniz şey çok kısa ise kesinlikle oturmayın, ayakta seyredip program bitince oradan uzaklaşın. Mutlaka izlemeniz gereken proğramları günlük planınızda öyle ayarlayın ki ders çalışmaktan yorulduğunuz, dinlenme ihtiyacı hissettiğiniz saatlere denk gelsin ki televizyon seyretmeyi çalışmanıza karşılık, kendi kendinize vereceğiniz bir ödül olsun.

İkinci etki spora olan bağımlılığımızdır.  Bu bağımlılık dünyanın her yerinde etkisini göstermiştir. Spora merakınız olabilir ancak bu merakınız sizin proğramınızı aksatmamalıdır. Eğer kendiniz spor yapıyorsanız spor yapma saatlerinizi yorulduğunuz vakitlere göre ayarlayın. Ders çalışmadan yorulup ara verdiğinizde rahatlamak için sporu kendinize ödül olarak sayabilirsiniz. Spora ayırdığınız vakti planınızda mutlaka belirtiniz. Spor yaparken aşırı yorgunluk ders çalışmanızı engelleyeceği için aşırıya kaçmamalısınız. Unutmayalım ki her şeyin aşırısı zarardır.

Diğer olumsuz etki arkadaş ve siyaset bağımlılığıdır. Planlarınızı en çok zorlayan durumlardan biri de, kıramayacağınız arkadaşlarınız ve onların gereksiz davetleridir. Çoğu öğrenci, arkadaşlarına hayır diyememekten yakınır. Bu problemi çözmek yine kendi elimizdedir. Böyle durumlarda arkadaşlarınız ya sizin planlarınız doğrultusunda olmalı ya da onlara, planlarınızdan ve hedeflerinizden bahsederek nazikçe ‘`hayır`` diyebilmelisiniz.

Sizin için en iyi durum, sizin için en önemli şey hedefleri olan ve aynı sorumlulukta hareket eden arkadaşlarınızın varlığıdır. Onlarla birlikteyken hem arkadaşlık ilişkilerinizi sürdürür hem de hedeflerinize, birlikte hareket ederek ulaşmış olursunuz. Gereksiz politikalar ve siyaset anlayışı öğrenme sürecine denk geleceğinden öğrenmemizi etkileyeceği gibi sağlam dostlarımızla olan aramızı açabilir.

Aksi durumlarda zamanında yerine getirilmeyen görevler bir sorun yumağına dönüşür. Çalışmaya nereden başlayacağımızı etkiler. Ancak unutulmamalıdır ki, hiç başlamamak, yapılacakların daha da çoğalmasına neden olur. Bu sonucun bilinciyle hareket etmeli ve sizin için en kolay gelebilecek noktadan başlamalısınız.

Selam ve dua ile…