• DOLAR 32.377
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2325.779
  • ...

Eğitim çeşitli evrelerden oluşan bir süreçtir. Bu evreler birbirini tamamlayan bir bütünün parçasıdır.

Bu süreçte belirli evrelerde çeşitli sıkıntılar yaşanabilir. Fakat bütün sıkıntılar muhtevasında bir çözüm, bir dayanak barındırır.

Bu dayanak bazen bir şiir, bazen bir ezgi, bazen bir umut, bazen bir dua bazen de bir tebessüm olabilir. Bütün dertlerin dermanı olan tebessümlerin önemli bir ilaç olduğunu kâinatın Efendisi, binlerce yıl öncesinden tavsiye etmiştir. Bizler tebessümlerle hayat, huzur buluruz. Tebessümlerimiz sadaka mahiyetinde olduğundan gönlümüz hep çiçek açıp etrafımıza güzel koku vermiştir. Bu güzel kültürü göz ardı ettiğimizden beri hayata bakışımız değişti. Çevreye etkimiz nötürleşti.

Sosyologlar, çevrenin önemli bir faktör olduğunu dile getirip kişiye aidiyet duygusu kazandırdığını vurgular. Bu anlamda öğrencinin kendini yalnız hissetmemesi, çevredeki çalışmalara kayıtsız kalmaması, iç dünyasında bir rekabet ortamı oluşturacaktır. Deneyimler göstermiştir ki bireyin yaşayarak öğrenmesi ve öğrendiği bilgileri başka bağlantılarla ilişkilendirmesi, başkalarıyla paylaşması, bilgiyi daha kalıcı yapmakta ve öğrenme sürecinizdeki verimliliği zirveye taşımaktadır.

Konu zirve olunca rekabet kaçınılmaz olacaktır. Rekabet ortamında önemli olan hedeflerdir. Hedefler, açıkça tanınmış olmalıdır. Neyi istediğinizi bilmelisiniz; enerjiniz, bilginiz ve azminiz bir amaca yönelmeli ve bu amaç açık, somut olmalıdır.

Hedefinizi somutlaştırmayı ve onu istediğiniz bir sonuç olarak ifade etmeyi başardığınızda, bu ışık sizin için bir fener olacaktır.

Olumlu hedef belirleyip uygulanabilir bir strateji ortaya koyduktan sonra; pratiklerin bu amaç üzerinde yoğunlaşması gerekir.

Pratiklerimizin öncelikleri olmalıdır. Şayet bir öncelik sıralamanız yoksa işimizi herhangi bir seferde yapmaya çalışıp sonra da hiçbir şey yapamama tehlikesiyle karşılaşabiliriz. Önceliklerimiz olursa şartların kurbanı olmayız. Geleceğe doğru emin adımlarla ilerleyenlerden biri olarak görmek istiyorsanız bilginizi zamana göre öncelemelisiniz. Zamanında yapılan ödevler, testler, bahane olmaktan çıkar. Engelleri rahatlıkla aşabiliriz. Engelleri aşarken de yaklaşımlarımız önemlidir.
Nasıl?

Bir gün hayatındaki engelleri aşamamaktan yakınan bir adam, dostların tavsiyesi üzerine bir Bilge`nin yanına geldi ve: ``Efendim ben, önüme çıkan engelleri hiçbirini aşamıyorum, ne yapmam gerekiyor?``

Bunun üzerine bilge adamı da yanına alarak pencerenin önüne kadar geldi. Camda kanatlarını açmış, çırpınan bir kelebek vardı. Dışarı çıkmaya çalışıyor ama devamlı camlara çarpıyordu. Bilge yavaşça kelebeğin çıkışını kolaylaştırmak için camı açtı ama bu da işe yaramadı. Kelebek çırpındıkça çırpınıyor ve her defasında cama çarpmaya devam ediyordu. Bunun üzerine bilge yanındaki adama döndü ve şunları söyledi: `Kelebek dışarı çıkması için gerekli olan tek yolun, şeffaf olduğu için dışarıyı gösteren ama gerçekte kapalı olan camlar olduğunu sanıyor. Oysa birazcık geri çekilip şöyle genel bir bakış açısıyla baksa onun dışarı çıkması için kocaman bir camın açıldığını görecektir. İşte hayat bazen önümüze aşılmayacak engeller çıkarır. Bu durumda yapılması gereken bir –iki adım geri çekilip sakin bir kafayla çıkış yolunu tekrar bulmaktır.``

Selam ve dua ile…

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları