• DOLAR 32.564
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2432.08
  • ...

Üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler için bu hafta ek yerleştirme tercihleri yapılacaktır. Bizler de bu süreçte öğrencilerimize yardımcı olmaya çalışacağız. Konuyla ilgili bilgileri kaynağından alıp bu aşamada bütüncül bir yaklaşımla öğrencilerimize sunacağız.

2014 ek tercih kılavuzu yayınlandı. Açıklama şu şekilde: "2014-2015 öğretim yılı için merkezi yerleştirmede boş kalan ve yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan yükseköğretim programlarının kontenjanlarına, 2014-ÖSYS sonuçlarına göre ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır. Adaylar, 2014-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihlerini, 18-25 Eylül 2014 tarihleri arasında internet üzerinden bireysel olarak kendileri yapacaklardır. Ek yerleştirme için tercih ücreti 10,00 TL olacaktır. Tercih işleminden önce bu ücretin yatırılmış olması gerekmektedir.

Ek tercihler başarı sırasına göre değil puana göre yapılacaktır. Ek yerleştirmede açıklanan ÖSYS yerleştirmelerindeki en küçük puan baraj olarak kabul edilecek. Kılavuzdaki puanlar, bölümlere son yerleşen kişilere ait puanlardır. Yani en küçük puan, bir başka ifadeyle baban puandır. İstediğiniz bölümler hangi puan türünden alıyorsa siz de kendi yerleştirme puanlarınızı göz önüne alarak tercih yapacaksınız. Ek tercihlerde öncelikle adayların 4 yıllık bir lisans programı tercih edebilmeleri için seçecekleri bölümün puanı kendi puanlarından küçük ya da o puana eşit olmalıdır. Bu koşulları yerine getiremeyen adayların tercihleri kabul edilmeyecektir. Yani 4 yıllık bölüm tercihi yaparken puanınızın 1 puan üstünde dahi tercih yapamazsınız. İki yıllık bölümlerde ise en küçük puan şartı aranmayacaktır.

2014-ÖSYS ek yerleştirme tercihlerinde nelere dikkat edilmeli?

LYS sonrası yapılan ilk yerleştirmede olduğu gibi adaylar şunlara da dikkat etmeli:

- Bölümler, en çok yerleşmek istenenden, en az istenene doğru sıralanmalı ve başarı sırası, istek sırasını oynatmayacak biçimde, kontrol edilmelidir. Tercih edilen yükseköğretim programının hangi üniversitede ve hangi şehirde olduğu, öğretim dili ve süresi, programın özel koşullarının olup olmadığı kılavuz yardımıyla incelenmeli ve kendi mevcut durumuna uygun olanlar listeye alınmalı.

- İstenmeyen bir yükseköğretim programına tercihler arasında ne olursa olsun yer verilmemelidir. Daha çok istenen bir yükseköğretim programı, yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenle daha az istenen bir programın altına yazılmamalıdır.

- Yerleştirilmede tercih sırasının bir önemi yoktur. Aday, kaçıncı sıraya yazmış olursa olsun, tercih ettiği bir bölüme, diğer tercih eden adaylarla birlikte YGS/LYS puanlarına göre sıralanmış olarak ve kontenjan dâhilinde yerleştirilecektir. Tercih sırası sadece adayın bölümler arasındaki önceliklerini ÖSYM`ye bildirmiş olması açısından önemlidir.

2014-ÖSYS ek yerleştirmede sınavsız geçiş bulunuyor mu?

Sınavsız Geçiş hakkı 2014-ÖSYS`ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları için Ek Yerleştirmede de fırsat olmaya devam edecek. 2014-ÖSYS`ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları YGS /LYS`ye girip girmediklerine ya da başka bir deyişle YGS/LYS puanlarına bakılmaksızın tercih yapabilecek.

Ek yerleştirmelerden hangi adaylar yararlanabilecek? Kimler ek yerleştirme tercihi yapabilecek? Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabilecekler. Tercihlerin önemi daha iyi anlamak için bir filozofun sözüyle konumuzu bitirelim.

“Bir kere yanlış trene bindiyseniz koridordan ters tarafa yürümenin hiçbir faydası yoktur!”

Selam ve dua ile…

Yazarın Diğer Yazıları