• DOLAR 32.498
  • EURO 34.765
  • ALTIN 2496.397
  • ...

Alkollü içeceklerden alınan ÖTV miktarları artırıldı. Sigarada ÖTV oranı yüzde 63′den yüzde 69′a çıktı.

Sigaradaki ÖTV artışı sigara fiyatlarına yansıyacaktır. Bu da az da olsa kimi tiryakilerin sigarayı bırakması demektir. Ancak bu rakamın çok yüksek olması beklenmemelidir. Çünkü sigara tiryakilerinin çoğu sigara ihtiyaçlarını kaçak sigara ve tütüne yaprak sarma yolu ile karşılayacaklardır. Yüzde 15 düşen sigara satışlarının yerini yüzde 400 oranında artan kaçak sigara almıştır. Batıdaki illerimizde kaçak sigara oranı yüzde 10 ile 20 iken, Doğu illerimizde bu oran yüzde 60 ile 80 arasında yüksek boyutlara ulaşmıştır. Yakalanan bandrolsüz alkollü içki miktarında da yüzde 63 artış var.

 ÖTV yükselişini olumlu bir gelişme olarak görmek lazım. Çünkü sigara piyasasının büyük pasta payını elinde bulunduran Amerika`n ve Yahudi firmalarının cirolarında düşüş olacaktır. Fiyatı yükselen alkol daha az temin edilebilecek ve satışında bir nebze de olsa düşüş yaşanacaktır.

Alıcısı bulunan verici portatif telsiz telefon cihazlarında ÖTV oranları yüzde 20′den yüzde 25′e çıkarılırken, bu oranlara göre hesaplanan verginin bu malların her bir adedi için 100 liradan az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine her bir adet için 100 lira vergi alınacak. Bu rakam daha önce 40 lira idi.

Cep telefonlarının ÖTV oranlarındaki bu değişiklik ikinci el telefona rağbeti artıracak ve birinci el telefona olan rağbeti düşürecektir. Esasında birinci el telefon uzun süre kullanılacaksa mantıklı olabilir. Kısa sürede değiştirilmesi düşünülen cep telefonları ise belki yarı fiyatına bile satılamaz. Bu yüzden temiz ikinci el bir cep telefonu birinci ele nazaran daha caziptir.

Motor hacmi 1600 cm3′ü geçmeyen otomobillerin vergisi artırılmazken, motor silindir hacmi 1600-2000 cm3 arasında olan araçlarda vergi oranı yüzde 60′tan yüzde 80′e, motor silindir hacmi 2000 cm3′ün üzerinde olan araçlarda, yüzde 84′ten yüzde 130′a yükseltildi.

Bu durum, motor hacmi 1600 cc üstünde olan araçlarda, özellikle 2000 cc ve üstünde yer alan artış bu klasmandaki sıfır araçlara olan talebi düşürecek gibi gözüküyor.

1600 cc`den büyük motor hacmine sahip sıfır araçlara olan talep, bu hacimdeki ikinci el araçlara kayacaktır. Peki, birinci el otomobil mi yoksa ikinci el mi, sorusuna karşılık telefonlar için yaptığımız açıklama otomobiller için de geçerlidir.

Hükümet ÖTV ve KKDF artışlarıyla 5,5 milyar lira gelir bekliyor. KKDF oranlarının artırılması ve cep telefonlarındaki ÖTV artışının tamamen cari açığa yönelik bir tedbir olduğu belirtiliyor.

Alınan önlemlerin etkileri özellikle 2013 yılı bütçesinde görülecek ancak bu yılki bütçeye de olumlu katkı verecektir. Motor hacmi 1,600 cc`nin altındaki otomobillere getirilen üç puanlık ÖTV artışının, firmaların stok durumları ve devam eden kampanyalar nedeniyle pazara asıl yansıması 2013 yılında olacaktır. Firmalar bu yılsonu için pazar tahminlerini aşağı yönlü revize edecekler.

Otomotiv sektöründe tedarik süreleri 2-3 ay arasıdır. Firmalar stoklarının durumuna göre bu süreci yöneteceklerdir. Stoğu fazla olan firmalar ÖTV farkını karşılayabilir. Kampanyalar Ekim-Kasım hatta yılsonuna kadar uzayabilir. O nedenle ÖTV artışının bu yılki etkisi sınırlı olacaktır, asıl etkisi 2013 yılında görülecektir.

Akaryakıt, otomotiv, tapu harcı ve alkollü içkilere hafta sonu yapılan zamların ardından doğalgaz ve elektriğe de zam kapıda. Önümüzdeki aya yetiştirilmesi planlanan doğalgaz zammı, elektriğe de yansıyacaktır.

Maliye Bakanlığı`nca bütçe açığının en önemli kalemlerinden birisi olduğu hesaplan doğalgaza zam yapılacak. BOTAŞ, gaz zammını ekime yetiştirmeye çalışacak. BOTAŞ 2011`i zararla kapattı.

Doğalgaz zammının yüzde 10`dan az olmayacağı hesaplanıyor. En son 1 Nisan`da elektrik fiyatlarına yüzde 8.1, doğalgaz fiyatlarına da yüzde 18.72 zam yapılmıştı.

Doğalgaza yapılacak zam, elektriğin yüzde 50`sine yakını doğalgaz santrallerinde üretildiği için elektrik fiyatlarını da yansıyacak.

Allah`a emanet olun.