Abdurrahman Yıldız

Hacc Ve Umre‘de Tıraş Olmak

02.03.2015 10:37:00 / Abdurrahman Yıldız

"Andolsun Allah peygamberinin rüyasını doğruladı Allah dilerse siz güven içinde başlarınızı kazıtmış veya saçlarınızı kısaltmış olarak korkmadan Mescidi harama gireceksiniz Allah sizin bilmediğinizi bildi ve size bundan başka yakın bir fetih verdi" fetih süresi 27.ayet.
Temettü Haccı ve umrede say'dan sonra ihramdan çıkmak için saçlarımızı tıraş  etmek veya kısaltmak şarttır. Bunun sebebi ise ayeti kerimede belirtildiği gibi ve Allah`ın bunu bizden istemesidir.

Ancak Hacc ve umrede saçlarımızı kesmemiz ya da başlarımızı kazıtmamız bize ne gibi katkı sunacağını işin hikmet boyutu olarak değerlendiriyoruz. Her şeyde bir hikmet vardır anlayışı ile bizde diyoruz ki belki de en büyük hikmeti kendi bedenimizin bir parçası olan saçlarımızı Allah`a kurbiyet  (yakınlık) olsun diye feda etmemiz ve gerekirse başlarımızı seve seve vere bileceğimizin provası ve sembolüdür.

Kesildiği zaman hiçbir acı hissetmediğimiz saçlarımız başlarımızın da Allaha kurban edileceği zaman hiçbir acı hissetmeyeceğimizin hikmeti olsa gerek.

Başka bir hikmeti de Hz. Peygamber (sav) in "Allah`ım başlarını tıraş edenlere rahmet eyle" (Buhari hacc127)

Hadisindeki peygamber efendimizin duâ'sına muhatap olmamız içindir. 
Sahabeler peygamber efendimizin  bu duasına karşılık ey Allah`ın resulü kısaltanlara da duâ ediniz deyince üç kez tıraş edenlere dedikten sonra dördüncü defa kısaltanlara da rahmet et diye duâ etmişlerdir.

Bu kısaltma özellikle bayanlar için çok önemlidir çünkü bayanlar tıraş edemiyorlar ancak saçlarının ucundan bir parmak boğumu kadar kısalta biliyorlar.

Peygamber Efendimiz in üç defa tıraş edenlere dedikten sonra 1 defa kısaltanlara da demesi bize aslında şu mesajı veriyor tıraş etmek yani kazıtmak kısaltmaktan faziletlidir.

Tıraş olmanın  başka bir hikmeti ise sembollerden oluşan Hacc ve umre "Başı açık ayak yalın" tabirinin neyi sembolize ettiğini resmediyor ve anlatıyor. Yani MUHTAÇ olduğumuzu bütün ihtiyaçlarımızın ancak ”Rezzak” ve “Gani” olan Allah'tan bize merhamet etmesini bize rahmetini yani  zemzemi ikram etmesini istediğimizi sembolize ediyor.

Artık Merve'de ihramdan çıkmak için hazır bir vaziyette yepyeni bir duygu ve düşüncelerle günahlardan temizlenmiş olarak  o yorgunluğu unutmuş sevinçle halkın arasına giriyor ve sorumluluk bilinciyle yeni bir ünvan kazanmış olarak vakfeye durmak için Arafat`ta Arif olmak ve şeytanlara en vurucu hamleleri yapmak için hazırkıta olarak bekliyor ve vuslatın gerçekleşmesi, aşk ehli olmak için sabırla bekliyoruz.

Ayrıca bizim bilmediğimiz ancak Allah`ın bizim için nice fetihleri gerçekleştireceği hakikati ancak ve ancak Allah'a yakınlaşma ve ona kurban olabilmekten geçtiğinin hikmetini anlayıp uygulamaya geçirmekle olabileceğini sembolize ediyor.

Allah!  Saçlarını veren gerektiğinde başını da vere bilenlerden eylesin. Âmin.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar