VAHÖP Gündemi Değerlendirdi

Van Hak ve Özgürlükler Platformu yaptığı basın açıklamayla gündemdeki bazı konuları değerlendirdi.

Ekleme: 03.11.2012 19:40:00 / Güncelleme: 03.11.2012 19:40:00 / Güncel / Van Haberleri
Destek için 
VAN - Van Sanat Sokakta VAHÖP adına Şehvan Karakoyun okuduğu basın metninde açlık grevleri, son zamanlarda bölgede yaşanan kepenk kapattırma eylemleri, okul yakma eylemleri ile anadil konularına değinildi.
 
Anadilin her zaman ve zeminde tartışılmaksızın kabul edilmesi gereken temel bir hak olduğunu aktaran Şehvan Karakoyun, "Türkiye gerçekliğinde anadilde savunma ve eğitim hakkı; hiçbir gerekçe ve sebeple engellenemez ve politik malzeme haline getirilemez." dedi.
 
"Cezaevlerindeki İnsanlar Devlete Emanettir"
"Cezaevleri, bir toplumun örtük kimliğidir." diyen Karakoyun, "Cezaevleri ile ilgili tutum ve yaklaşımlar aynı zamanda insana verilen değer ile paralel bir görünüm arz eder. Buna göre devletin cezaevlerindeki insanları gözden çıkarması ve değersizleştirmesi kabul edilemez. Çünkü yine başbakanın ifadesiyle cezaevlerindeki insanlar devlete emanettir ve devletin bu emanetleri gözetme yükümlülüğü vardır. Yani bir kimsenin suçlu(!) olması onun insan olmadığı anlamına gelmez" şeklinde konuştu.
 
"Kepenk Kapattırma Eylemleri ve Okullara Yapılan Saldırlar Kabul Edilemez"
Okullara yapılan saldırılar ve kepenk kapattırma eylemlerine değinen Karakoyun, "Okullara yapılan saldırı ve kundaklama eylemlerinin, üniversiteyi basıp yakmanın, halkın kendini güvende hissetmesi gereken mekânların politik bir şiddet enstrümanı olarak kullanılması kabul edilebilirlik eşiğinin çok ötesindedir. Yıldırma ve tedhiş faaliyetinin halka yönelik olması, davası ne olursa olsun haklılık gerekçelerini yok eden bir mantıktır. Yine sivil halkın bu politik ve şiddete dayalı hesaplaşmada hedef tahtası haline getirilmesi, onların ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak mağduriyetine yol açan kepenk kapatma türü yaptırımlara maruz bırakılması, fillerin tepişip çimlerin ezildiği bir gerçekliğe tekabül etmektedir." ifadelerine yer verildi.
(Murat Dalgın - İLKHA)