Kerim Abdülcabbar Trump`ın bize kazandırdığı bir şey varsa...

NBA`in efsanevi oyuncularından Kerim Abdülcabbar, "Trump`ın yaptığı iyi bir şey varsa o da, İslamofobinin boyutlarını ve neden ortaya çıktığını tespit etmemizi sağlamış olmasıdır. " dedi.

Ekleme: 26.10.2016 16:45:00 / Güncelleme: 26.10.2016 16:45:00 / Dünya
Destek için 

WASHINGTON - Amerikan Basketbol Liginin (NBA) efsanevi oyuncularından Kerim Abdülcabbar (69), AA muhabirine verdiği yazılı mülakatta, yaklaşan başkanlık seçimlerinden ABD'deki ırkçılığa, Obama'nın başkanlık döneminden Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı iş adamı Donald Trump'a kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

ABD'de ırkçılığın hala varlığını sürdürdüğünü söyleyen Abdülcabbar, "İnsanlar, 'kölelik bitti, (demiryolu ve tramvaylarda ırk ayrımını benimseyen) Jim Crow yasaları bitti, açık ırk ayrımı bitti, öyleyse ırkçılık bitmiştir' diye düşünüyor. Ancak bugün ABD`de ırkçılık, bir evi saran karıncalar gibi toplumun altyapısına daha derin bir şekilde yerleşmiş durumda." ifadelerini kullandı.

"Duvara Yazılan Yazılar" adlı kitabında güncel siyasetle ilgili değerlendirmeler yapan Abdülcabbar, "Kitabınızda Obama etkisinden bahsediyorsunuz. Obama döneminin, Amerikalı siyahiler için faydadan çok zarar getirdiği söylenebilir mi? Bu anlamda yeni başkandan beklentileriniz nelerdir?" şeklindeki soruya şu cevabı verdi:

"Başkan Obama görevini hoşgörü, saygınlık ve dirayetle yürüttü. Yeni bir siyahi nesle, hiçbir devlet makamının erişilemez olmadığını gösterdi. Bu fikir ve ilham ülkeyi sonsuza dek değiştirdi. Obama'nın ırkçılığa karşı elde ettiğini, Hillary Clinton'ın da kadın düşmanlığına karşı elde edeceğine inanıyorum. Ki bu tavır da ABD'de ırkçılık kadar yaygın ve zararlıdır. İnsanları ırkçı veya kadın düşmanı olmamaya zorlayamayız, ancak kanunlar yoluyla onların başkalarının haklarını ihlal etmelerini engelleyebiliriz."

"İslamofobinin boyutlarını ve neden ortaya çıktığını tespit etmemizi sağladı"

Neden Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton'ı desteklediği sorusuna Abdülcabbar, "Clinton daha adil bir toplum oluşturmanın davasını gütmüş biri; bu konuda düzgün bir sicile sahip. Zeki, hitabeti kuvvetli, uluslararası ilişkileri iyi anlıyor, Kongre`de iş bitirme tecrübesi var ve farklı toplumsal kesimlerden insanlara değer veriyor." cevabını verdi.

Abdülcabbar, "Donald Trump ırkçı, kadın düşmanı, homofobik, yabancı düşmanı, bilgisiz, derdini anlatmaktan aciz ve zayıf bir mizaca sahip olduğunu kanıtlamış durumda. Bu özelliklerden herhangi biri, onu başkanlık iddiasından men etmeye yeter. Hepsine birden sahip olduğu için Trump, iyi kalpli insanların arkadaşlığını bile hak etmiyor." şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçi başkan adayıyla ilgili değerlendirmesinde Abdülcabbar, "Trump'ı Western filmlerinde, meyhanede lince kalkışacak öfkeli bir güruhu kamçılamaya çalışan geveze palavracılara benzetiyorum. Trump'ın yaptığı iyi bir şey varsa o da İslamofobinin boyutlarını ve neden ortaya çıktığını tespit etmemizi sağlamış olmasıdır. Böylelikle gelecekte bu illeti layıkıyla ele alabileceğiz." dedi.

"İslam`ı seçtiğimde büyük aleyhtarlıkla karşı karşıya kaldım"

Kariyeri boyunca pek çok ırkçı hakaret ve karalamayla karşılaştığını anlatan Abdülcabbar, "İslam`ı seçtiğimde de büyük aleyhtarlıkla karşı karşıya kaldım. Pek çok insan bu tercihimi Amerikan değerlerinin reddi olarak yorumladı, bense Amerikan değerlerini kucaklamak olarak gördüm." dedi.

Abdülcabbar, dünya genelinde İslamofobinin arttığını, ABD`de ise özellikle Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump`ın sözlerinin Müslüman karşıtı söylemin gelişmesine zemin hazırladığını vurguladı.

ABD'nin en önemli Müslüman figürlerinden merhum Muhammed Ali hakkında "Muhammed Ali, herkese vicdanın ticaretten daha önemli olduğunu öğretti." ifadelerini kullanan Abdülcabbar, Muhammed Ali'nin hem siyahilere hem de beyazlara, haklı davalarını yüksek sesle dile getirmeyi ve kimseden korkmamayı telkin ettiğini hatırlattı.

Nasıl Müslüman olduğunu anlatırken Malcolm X'e atıf yapan Abdülcabbar, "Ergenlik çağımda Malcolm X`in otobiyografisini okudum. Onun suç dolu bir hayattan mütedeyyin Müslümanlık ve siyasi liderliğe doğru manevi yolculuğu bana ilham kaynağı oldu." dedi.

Abdülcabbar, sözlerine şöyle devam etti:

"Hz. Muhammed, bize olduğumuz yerde durmayı değil, yapabileceğimizin en iyisini yapmak için daha fazla çaba harcamamızı öğretti. Ve en önemlisi de Hz. Muhammed, hem Afro-Amerikalılar hem de Amerikalı Müslümanlar için mirasımızla ve tercihlerimizle gurur duymak anlamında bir rol modeldi."

"Türkiye halkına ve Türkiye kültürüne büyük sevgi besliyorum"

Türkiye`de NBA'in yakından takip edildiğini ve kendisinin de çok sevildiğini bildiğini kaydeden Abdülcabbar, "Türkiye halkına ve tarihteki en gelişmiş kültürlerden biri olan Türkiye kültürüne büyük sevgi besliyorum." dedi.

Son yıllarda NBA`de oynayan Türkiyeli oyuncuları takip ettiğini ifade eden Abdülcabbar, "Birkaç yıl önce İstanbul`daydım ve aktif basketbolu bırakan Mehmet Okur, nazik bir biçimde beni gezdirdi. Öyle iyi bir ev sahibi ve rehber oldu ki onu favori görmekten kendimi alamıyorum. Kişisel bir bağımız olmasaydı da üçlük atışına hayranlığım değişmezdi." yorumunda bulundu.

"Süleymaniye Camii benim için çok özel bir yerdedir. Sultanahmet Camii de hakeza görsel ve manevi bir ziyafetti. Topkapı Sarayı Müzesi`nin bende derin tesiri olmuştur." diyen ünlü basketbolcu, bir Müslüman ve amatör tarihçi olarak bu ziyaretin maziyle güçlü bir bağ kurmasını sağladığını ve inancını kuvvetlendirdiğini dile getirdi.

Gerçek adı Ferdinand Lewis Alcindor olan ünlü basketbolcu, 16 Nisan 1947'de New York'ta doğdu. 1971'de İslamiyeti seçtikten sonra adını değiştiren Kerim Abdülcabbar, 20 yıl boyunca oynadığı NBA'de üstün başarılar sergiledi, 6 kez en değerli oyuncu seçildi ve 6 kez de şampiyonluk yaşadı. 1989'da emekli olurken 38 bin 387 sayıyla NBA'de tüm zamanların "en fazla sayı atan oyuncusu" unvanına sahip olan Abdülcabbar, halen bu unvanını koruyor.

AA