Sisli havanın unutturdukları

Ekleme: 03.10.2016 08:56:00 / Güncelleme: 03.10.2016 08:56:00 / Siyaset Gemisi
Destek için 

Hüseyin Kaya / Doğruhaber

Musa Anter ve JİTEM davası birleştirildikten sonraki bir duruşması Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi`nde yapıldı. PKK`ye yakın yayın organlarında yazı yazan Musa Anter, 1992 yılında Diyarbakır`da öldürülmüş ve bazıları saldırı ile JİTEM arasında bağlantı kurmuştu. 90`lı yıllarda Jitem kapsamında birçok faili meçhul cinayete karışmaktan yargılanan 16 sanıklı JİTEM ana davası da bu kapsamda görülmüş oldu. Davada tanık olarak dinlenen Emekli Tuğgeneral Veli Küçük verdiği ifadede ‘JİTEM diye bir örgütün olmadığını` söyledi ve Musa Anter cinayetini de basından bildiğini iddia etti.

Bir önceki duruşmada eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, 1990`lı yıllarda işlenen bazı faili meçhul cinayetler ve olaylarla ilgili Veli Küçük`ü uyardığını iddia etmişti.

Son duruşmada Veli Küçük`ün söyledikleri arasında önemli bir ayrıntı vardı:

“Yasal veya gayri yasal JİTEM`in varlığını Jandarma Genel Komutanlığı`na sormalısınız. JİTEM`i Arif Doğan ben kurdum diyor. Arif Doğan kurduğumuz komutanlıkta görev almadı.”

Veli Küçük “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım`ı tanıyıp tanımadığı yönündeki soruyu şöyle cevaplamış:

“Sakallı diye geçermiş. Jandarma istihbaratta çalışmak istemiş. Ben kesinlikle karşı çıktım. Örgütten gelenleri çalıştırmıyordum. Nerede çalıştığını bilmem. Onu hiç görmedim. Hiç görüşmedik. İstihbarat gerçeğe dayanır. Senelerce örgütün içinde çalışan bir kişi gelirse bunun vereceği bilgilere itibar etmem.”

İfadeler ve yaşananlar çelişkilerle dolu…

Veli Küçük`ün görev yaptığı dönemde nelere başvurduğu, nasıl bir korku ortamı meydana getirdiği dönemin tanıkları tarafından anlatılıyor.

Yüksekova çetesini ortaya çıkaran Jandarma istihbarat astsubay Hüseyin Oğuz Veli Küçük hakkında şunları söylüyor:

“Veli Küçük`le ilgili çok şey anlatmıştım. Yeşil`le ilişkisini, Sakarya`daki üçgeni... Veli Küçük, ben Susurluk komisyonuna ifade verdikten sonra memleketime ekip kurmuş gitmiş bir adam. Edirne`deki köyüme. Koyuntepe`ye. Hesap sormak için.”

JİTEM ve PKK itirafçısı ve bordrolu JİTEM elemanı olarak çalışan Abdülkadir Aygan`ın fail olarak işaret ettiği Hamit Yıldırım 29 Haziran 2012`de gözaltına alınmış, ardından tutuklanmıştı.

Veli Küçük çok sayıda çelişkili beyanda bulunuyor; ama arada ustaca bir manevra yapıyor ve bir isim zikrediyor: Arif Doğan…

Arif Doğan “JİTEM`i ben kurdum” dedi ve yapılan bütün suçları üstlendi. Nasıl olsa sağlık durumundan dolayı onu içeride tutamazlardı.

Nitekim Arif Doğan her şeyi üstlenmesine ve yalan beyanlarla hedef saptırmasına rağmen serbest bırakıldı ve dışarıda öldü.

Veli Küçük, itirafçıları dikkate almadığını söyleyip suçlamaları reddediyor, Arif Doğan ismiyle de kendini aklamaya çalışıyor.

Ve maalesef başarıyor. İnsanlar PKK, DEAŞ ve FETÖ`ye odaklanmışken Veli Küçük kendini unutturuyor.