Darbeye kim direndi?

Ekleme: 30.08.2016 10:24:00 / Güncelleme: 30.08.2016 10:24:00 / Siyaset Gemisi
Destek için 

Hüseyin Kaya / Doğruhaber

Bu soru daha uzun süre sorulacak ve farklı cevaplar verilecek. Bazen araştırmacı kimliğiyle, bazen gazeteci olarak soracaklar.

Karar gazetesinin bazı yazarlarının yaptığı gibi.

Karar Gazetesi, malumunuz Davutoğlu-Erdoğan arasında kamuoyuna pek yansımayan sürtüşmede Davutoğlu tarafında yer alan ve kendilerine “Hocacı” denilen bir ekibin çıkardığı gazete.

Bu gazete özellikle 15 Temmuz sonrası açıktan muhalif bir dil kullanmamaya özen gösterse de arada bir Erdoğan`a dokundurmaya, ince bir eleştiri çizgisi tutturmaya çalışıyor.

Erdoğan`ın kimi sözlerine isim vermeden eleştiri getiriyorlar; ama aslında kasıtlarının ne olduğunun da bilinmesini istiyorlar. Etyen Mahçupyan da bu gazetenin yazarlarından. 15 Temmuz girişiminin kimler tarafından önlendiğine ilişkin yorumu oldukça ilginç:

“Laik kesimin sıradan insanları, medyası ve partisi direnişe sahip çıkmasaydı, ya ölenler öldükleriyle kalır ve iktidar çöker, ya da iç savaşa gidilir ve ülke Suriye`den beter olurdu.”

Kadıköy`de geçen tankların alkışlandığı, Diyarbakır`da HDP`ye yakın kesimlerin darbe bilgisi üzerine ilk başta kutlama yaptığı ve darbecilerin “sokağa çıkmayın” uyarısını yaydığı gerçeği bir tarafa hangi laik partinin direnişe sahip çıktığını doğrusu biz anlamadık.

Mahçupyan, sanırım Erdoğan`ın şu açıklaması üzerine savundu laik kesimi:

“15 Temmuz günü darbeyi durduranlar bu milletti ve elit kesim asla sokağa inmedi!”

Evet, sıradan insanlar sokağa, alanlara çıktı; ama Mahçupyan şurada yanılıyor ki, yaşam tarzı İslami değilse bile o çıkan kesimler kendilerini laik olarak tanımlayan kişiler değildi. Kaldı ki, Murat Belge`nin hazmedemediği gibi alana hâkim olan slogan “Allah`u ekber!” idi.

Mahçupyan`ın teorileri bir yana şu gerçeği de teslim etmek gerekir: Laiklerin sokağa çıkmaması hayırlı olmuştur.

Laikler önceki darbelerde sokağa çıktıklarında darbeye destek için çıkarlardı. “Laiklik elden gidiyor!” söylemi kadar üniformalıları harekete geçiren bir şey yoktu.  Mesela 28 Şubat post modern darbesinde laik kuruluşların çok önemli bir etkisi vardı.

Allah`a şükür ki, bu kez laikler nötr kaldı ve darbecilerin kaos hevesleri de kursaklarında kaldı.