"Fazla prim almak için haksız yere ceza kesiyorlar"

Dicle EDAŞ'ın Diyarbakır'daki bazı personellerinin, fazla prim alabilmek için kaçak elektrik kullanmayan vatandaşlara kaçak kullandıklarına dair fatura çıkardıkları iddia edildi.

Ekleme: 12.08.2016 17:00:02 / Güncelleme: 12.08.2016 17:00:02 / Röportaj / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Meskenlerde kaçak elektrik kullanan kişileri tespit etmekle görevlendirilen Dicle EDAŞ’ın Diyarbakır’daki bazı personellerinin, tüketicilere karşı haksız uygulamalarda bulundukları iddia edildi.

Kaçak elektrik kullanmadıkları halde kaçak kullandıkları yönünde fatura aldıklarını ileri süren vatandaşlar, mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.

Merkez Kayapınar ilçesi Huzurevleri Mahallesi’nde ikamet eden Hatice Torun, evine gelen personellerin, kendisine yüksek meblağlı fatura kestiklerini söyledi.

Kaçak elektrik kullanmadığı halde böyle bir durumla karşılaştığını dile getiren Torun, “Pazar günü evde değilken DEDAŞ görevlileri evimize gelerek elektrik saatlerimize kablo takıp fotoğrafını çekmişler, bu şekilde raporu merkeze iletmişler. Kesinlikle kaçak elektrik kullanmamışız. Ne hakları var da bize bunu reva görüyorlar. Eğer kaçak kullansaydık önceki ay 130 milyon fatura kesilir miydi? Ondan önceki aylarda 60 lira ile 80 lira arasında fatura kesiliyordu.” dedi.

Aynı mahallede yaşayan Suriyeli Sozdar Mustafa, ülkesindeki iç savaştan kaçarak geldiği Diyarbakır’da Dicle EDAŞ çalışanları tarafından mağdur edildiğini belirtti.

Haksız yere kesilen faturayı ödeyecek durumda olmadığını ifade eden Mustafa, “DEDAŞ görevlileri pazar günü gelip elektrik sayaçlarımıza kablo takıp fotoğrafını çekmişler. Bütün fotoğraflardaki kabloların hepsi aynıdır. Hiçbirimizin kapısını çalıp haber verme gereği duymamışlar. Göçmen olduğumuz için halkın yardımlarıyla geçiniyoruz. Bize kesilen faturanın meblağını nereden getirip ödeyelim? Bu parayı vermek için çocuklarımızı mı satalım, dilencilik mi yapalım? DEDAŞ’a da gidiyoruz. Suriyeli olduğumuzdan dolayı kimse bizimle ilgilenmiyor.” şeklinde konuştu.

DEDAŞ yetkililerinin aşağılayıcı muamelelerine maruz kaldığını iddia eden Mustafa, sözlerini şöyle tamamladı:

“3 gündür DEDAŞ’a gidiyoruz. Kimin yanına gitsek ‘Müdürün yanına gidin’ diyor. Müdürün odasına girince sanki hayvanmışız gibi muamelede bulunuyor. Bize ‘Gidin, kimse benimle konuşmasın.’ diyor. Biz kiracıyız, ev sahibi bile bize acıdığından kimi zaman kira almıyor. Halk bize yardım ederken bunlar da bize zulüm ediyor. Bu cezayı ödeyecek imkânımız yok. Bizi cezaevine mi atıyorlar ne yapıyorlarsa yapsınlar. Bir lira bile verecek gücümüz yok.”

Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesi’nde eşiyle birlikte yaşayan Kutbettin Avcı (65) ise tedavi amacıyla gittiği Ankara’dan döndükten sonra 2 bin 700 TL’lik elektrik faturası aldığını söyledi.

Avcı, “Bir ayağım çukurda. Biz evde iki kişiyiz, neden kaçak kullanayım ki? Hastayım, yatakta olduğum için dışarıya çıkamıyorum. Sur’da çatışmalar başlamadan önce tedavi için Ankara'ya gittim, 4-5 ay boyunca Ankara'da kaldım. Döndüğümde bana 2 bin 700 TL ceza kesildiğini gördüm. Evde olmamama rağmen ceza geliyor. Bu vicdansızlık değil de nedir? Komşum kaçak kullanıyor diye benden mi bunu çıkarıyorsunuz?” dedi.  (Hüseyin Genel/Emrah Deniz-İLKHA)