Bozulan ilişkilerin ARDINDAN…

Son yıllarda büyüyen ekonomisi ve gelişen silah teknolojisiyle dikkatleri üzerine çeken Türkiye, bulunduğu coğrafik konumu itibariyle her zaman hem Rusya`nın hem de Batı`nın, ellerine geçirmek için uğraştığı bir ülke olmuştur.

Ekleme: 30.07.2016 11:10:00 / Güncelleme: 30.07.2016 11:10:00 / Analiz
Destek için 

RİYAD MAKAEV / DOĞRUHABER  / ANALİZ

İki ülke arasındaki ilişkiler tarih boyunca bu dönemde olduğu gibi çıkışlarla ve inişlerle dolu olmuştur. Yaşanan savaşlar iki ülke arasına ne kadar kin ve nefret soksa da coğrafi konumu itibari ile bu kin ve nefreti bertaraf edip stratejik ve ekonomik ilişkileri geliştirmeye itmiştir. Rusya tarih boyunca elde ettiği askeri güç ve teknoloji sayesinde ister istemez ciddiye alınması gereken bir devlet haline gelebilmiştir. Rusya batı tarafından yapılan tüm müdahalelere rağmen sonuçta ayakta kalabilmiş ve artık dünya siyasetinde önemli rol almaya devam etmektedir. Zor dönemlerde milli duygularıyla ayakta kalmaya çalışan Rusya, düşmanı da çok çirkin propaganda ile kendi milletinin önünde yerin dibine sokmaya ve dünyanın en barbar ve tehlikeli göstermeyi her daim başarmıştır. İşte Rusya`nın son düşmanı Batı`dan daha çok Türkiye olmuştu...

TÜRKİYE SÜREKLİ UĞRAŞILAN ÜLKE OLMUŞTUR

Türkiye, Rusya gibi büyük bir tarihin mirasçısıdır. Türkiye, bulunduğu coğrafik konumu itibariyle her zaman hem Rusya`nın hem de Batı`nın ellerine geçirmek için uğraştığı bir ülke olmuştur. Türkiye`nin sahip olduğu jeostratejik konumu itibariyle hem Rusya hem batı ile her zaman ilişkileri çok hassas konumda olmuştur. Bazı dönemlerde bu konum lehine bazen de aleyhine seyretmiştir. Ancak Türkiye, Rusya gibi ayakta kalabilmiş ve bugünlerde daha da güçlenmiştir. Artık Türkiye dünya siyasetinde yer alan ekonomide ve silah teknolojilerinde kendinden söz ettiren konuma gelmiştir. Batının Türkiye ile bu denli uğraşması ve üstüne gelmesinin sebebi de büyüyen ve güçlenen bir Türkiye olmasıdır.

PUTİN VE ERDOĞAN ARASINDA ÇOK ŞEY KONUŞULACAK

Bu dönem bozulan Rusya ve Türkiye ilişkilerini düzeltebilmek için bir araya gelecek olan Rusya Devlet Başkan`ı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aralarında çok şeyi konuşacaklar. Yaşanan uçak krizi ile başlayan süreç döneminde Rusya, Türkiye aleyhinde çok kötü bir propagandayı başlatırken Türkiye daha hassas davranarak ve adeta bugünleri görerek süreci çok soğukkanlılıkla yönetmeyi başardı.

Rusya bu süreçte Türkiye`ye “atom bombasını atalım” diyecek kadar ileriye gitti. Bugün ise Rusya, halk arasında Türkiye aleyhinde yaptığı kötü imajlı propagandasının mahkumu oldu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın DAEŞ ile işbirliğinden söz edildiğini unutmamak gerekiyor. Hatta sözde DAEŞ`ten satın alınan petrolü Türkiye`ye getirdiklerini Rus devlet televizyon kanallarında gösterdiler. Ancak bugün Rusya`nın devlet Başkan`ı bu sözde DAEŞ işbirlikçisi ile teke tek görüşmeye hazırlanıyor.

Bugünleri düşünmeden yapılan yanlış propagandanın yaptığı tahribatın sonuçlarını iki lider arasındaki görüşmeler başlamadan yeniden düzeltmeye çalışan Rus medyası ise, çok komik duruma düşmektedir. Rusya artık bundan sonraki ciddi krizlerde devlet Başkanının halk üzerindeki inandırıcılığını nasıl tesis edeceği formülünü tartışmaya başladı. Dün kötü olan ve hatta en kötü olan Erdoğan bugün ülkesini Batı`dan kurtaran bir kahraman gibi gösteriliyor. Rus halkı Erdoğan`ın bir kahraman olduğuna inanır ama Putin`in söylemesiyle inanmak çok zor olacaktır. Bu süreçte Putin, oyunu kaybetmiştir. Erdoğan ise Rusya`da yine bir kahraman olarak karşılanacaktır.