Nusaybin esnafı: Perişan olduk!

Mardin'in Nusaybin ilçesindeki sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırılmasıyla işyerlerini açan esnaf, yaşadıkları sıkıntılarının kelimelerle dile getirilmeyeceğini belirterek perişan olduklarını söylediler.

Ekleme: 25.07.2016 19:40:03 / Güncelleme: 25.07.2016 19:40:03 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için 

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 134 gün süren sokağa çıkma yasağının ardından işyerlerini açan esnaf, zararlarının büyük olduğunu ifade ettiler. Yaşadıkları mağduriyeti İLKHA’ya anlatan esnaf, mağduriyetlerinin karşılanması için yetkililerden yardım bekliyor.

“Kiracım vardı şimdi ben kiracı oldum”

Mağduriyetlerine sebep olanlara bedduada bulunan esnaflardan Metin, “Olayların başlamasıyla muhacir olduk ve Midyat’a yerleştik. Orada ev kiralarını yükselttiler. Nusaybinli olduğumuzu söyleyince kiraya bin TL istiyorlardı. Nusaybin’e döndük burada da ev kiraları pahalanmış. İşyerlerimiz hepsi yıkılmış eşyalarımız çalınmış mağduriyetimiz göz önündedir söylemekle anlatılmaz. Elektrik su kesilmiş yollar bozulmuş. Mesleğim Kahve imalatçısıydım. Eskiden ev sahibiydim. 2 katlı evim vardı. Kiracılarım vardı. Evlerim, dükkânlarım yanmış, yıkılmış. Şimdi ise ben kiracı oldum. Çok büyük bir mağduriyet yaşadık. Bu milletin sahibi yok. Kimse bizi sahiplenmiyor. Kim bizim mağduriyetimize sebep olduysa Allah yanlarına bırakmasın.” dedi.

“Zararımız büyük”

5 ay boyunca kapalı oldukları için çok mağdur olduğunu söyleyen Abdürrahim İzkanoğlu, “Zararımız sadece işyeri zararıyla sınırlı değil 5 ay boyunca işyerimiz kapalı kaldı. Çok zarar gördük. Zaten son bir yıl içinde ödemelerimizi yapamıyorduk. Yetkililer bize yardımcı olsunlar.” dedi.

“Anlamakla olmaz, insan yaşadıkça anlıyor”

Zararlarının karşılanması için yetkililerden yardın talebinde bulunan esnaf Süleyman Cansu ise şunları söyledi;  “Kredi kartlarımız birikmiş çeklerimizi karşılayamıyoruz paramız kalmadı. Bunun üstüne de borçlandık devletten yardım bekliyoruz. Anlatmakla olmuyor insan yaşadıkça anlıyor. Evimiz zarar görmedi ama işyerimiz zarar gördü. Mülteciydik. Bir İstanbul’a Bi Batman’a gidiyorduk. Ev yoktu akrabalarımızın yanına gidiyorduk.” diye konuştu.

“Bize yardımcı olsunlar”

Abdurrahman adlı esnaf da “Dört aydan fazladır iş yerimiz kapalı, siz düşünün artık. İşyeriniz 4 ay boyunca kapalı olsa herhalde halimizi anlayacaksınız. Biz Kışla Mahallesi’nde kalıyorduk. Olaylar başlayınca köye gittik. Zararımız çoktur. Şimdi ne kadar zarar var hesaplanmıyor. İşyerimiz perişan halde, devletten istediğimiz bize yardımcı olmalarıdır.” dedi. (M. Salih Keskin/Mehmet Aslan – İLKHA)