DARBE: MADE IN USA

Ekleme: 22.07.2016 15:27:00 / Güncelleme: 22.07.2016 15:27:00 / Siyaset Gemisi / İstanbul Haberleri
Destek için 

Hüseyin Kaya / Doğruhaber

Darbe girişimine Rusya karşı çıktı ve bunu yüksek sesle dile getirdi.

Bazıları bunu gelişen ilişkilere bağladı. Bazıları da darbe teşebbüsünün arkasında Amerika`nın olduğunun Rusya tarafından bilindiğini ve bundan dolayı darbe teşebbüsünü reddettiklerini iddia etti.

Her iki görüş de doğru olabilir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in danışmanı Aleksandr Dugin de darbe girişimiyle ilgili olarak ilginç açıklamalarda bulundu.

Darbe girişiminde Amerika ve Gülen grubu bağlantısına dikkat çeken Dugin, şöyle bir iddiada bulundu: “ABD`nin amacı ilişkileri düzelten Moskova ve Ankara`nın arasını açmak. Bu cemaatin lideri karargahını Amerika`dan yönetiyor, kontrolünü de Türkiye`ye sızan bağlantıları sayesinde yapıyor.”

Dugin`e göre Türkiye`deki siyasi çekişmenin tarafları Kemalistler ve Amerikancılardır. Ak Parti içindeki değişimleri de bu ideolojik ayrışmaya bağlıyor:

“Uçağın düşürülmesi ve pilotun öldürülmesi jeopolitik bir entrika aracı. O zamanlarda Amerika`nın Erdoğan`ın yerine getirmek istediği ve koruduğu Davutoğlu`nun itibarı Rusya sayesinde sallandı. Bu yüzden Türkiye`de iki güç ortaya çıktı. Biri Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesini isteyen ve Erdoğan`ı özür dilemeye iten Kemalistler; diğeri ise Amerikan yanlısı Gülen Cemaati.”

Sanırım Dugin, daha çok Türkiye`deki Kemalist çevrelerle görüştüğü için onlardan edindiği algıdan yola çıkarak böyle bir yorumda bulunuyor. Kemalistlerin Gülen grubuna karşı intikam hissiyle Erdoğan`a yanaştıkları ve Ak Partinin birçok uygulamasına karşı çıktıkları gerçeğinden habersiz görünüyor. Eğer Erdoğan olmazsa Gülen grubunun gücü karşısında bir şey yapamayacaklarını çok iyi biliyorlar.

Dugin`in Rus uçağını düşüren pilotların da yakalandığından haberi var mıydı bilmiyorum; ama darbe teşebbüsünde Amerikan etkisi ile ilgili yorumuna katılıyorum.

Ama bir şey unutuyor Dugin.

Türkiye`nin Suriye kadar Karabağ ve Kırım konusunda da Rusya ile farklı yerlerde durduğu unutulmamalı. Rusya`nın bu konularda adımlar atmaması durumunda ilişkilerin belli bir seviyenin üzerine çıkamayacağı gerçeği ile de yüzleşmek durumundalar.

Rusya, Karabağ konusunda politika değişikliği sinyali veriyor. Diğer konulardaki tutumunu da izleyeceğiz.