Temennimiz ABLUKANIN KALKMASI

Ekleme: 01.07.2016 12:30:00 / Güncelleme: 01.07.2016 12:30:00 / Röportaj / İstanbul Haberleri
Destek için 

Mehmet Özcan / Doğruhaber - Röportaj

Türkiye İsrail arasındaki anlaşmayı gazetemize değerlendiren Hamas`ın Gazze Milletvekili Cemaül Nessar, Türkiye`nin elinden geleni yaptığını belirtti. Gazzelilerin çifte bayram yaşayacağını söyleyen Nessar, “Olumlu bir adım, Türkiye`ye minnettarız. Ancak beklentimiz, denizden ablukanın kalkması” temennisinde bulundu

Türkiye ile israil rejimi, 2010 yılında 10 kişinin siyonist israil askerlerince katledildiği Mavi Marmara saldırısının ardından ilişkileri normalleştirmek için mutabakata vardı. Yapılan anlaşmada Gazze`ye yönelik ambargo kısmen kaldırılırken abluka ise devam edecek. Türkiye`nin öne sürdüğü 3 şarttan özür daha önce dilenmiş, şimdi ise ambargo esnetiliyor. Yani Türkiye, göndereceği yardımları israil üzerinden Gazze`ye ulaştırabilecek.

Tazminat olarak belirlenen 20 milyon dolar da israil`e göre Türkiye`den açılan davaların düşmesi karşılığında verilmesi planlanıyor. Hükümet çevresi anlaşmayı Türkiye`nin zaferi olarak nitelerken, Mavi Marmara`yı Gazze`ye gönderen İHH`ya göre ise anlaşma, siyonist israilin Gazze üzerinde yürüttüğü işgal ve ablukanın meşrulaştırıldığı görüşünde. HAMAS ise ambargonun hafifletilmesinden ötürü Türkiye`ye minnettarlığını bildirirken Gazze halkı, ablukanın tümden kalkması beklentisi içinde.

Akıllara takılan soru ise şu oldu; Türkiye`den israil askerlerine karşı açılan ceza davalarının düşüp düşmeyeceği konusu. Çünkü Başbakan Binali Yıldırım`la aynı anda anlaşmayı duyuran siyonist israil Başbakanı Binyamin Netanyahu da, Türkiye ile yaptıkları anlaşmayı israil`in zaferi olarak nitelerken 20 milyon dolar tazminatın ise siyonist katillere yönelik açılan davaların düşmesi anlamına geleceğini belirtti. Konu hakkında görüş beyan eden Mavi Marmara mağdurları avukatları, gelinen aşama itibarıyla davanın düşürülemeyeceğini savunuyor. Kimi hukukçular ise hakkında dava açılan İsrailli katillere yönelik çıkarılacak yeni bir yasayla affedilebileceklerini söylerken, böyle bir formülün infiale yol açabileceği gerçeği de söz konusu.

HAMAS MİLLETVEKİLİ: TÜRKİYE`YE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Türkiye İsrail arasındaki anlaşmayı gazetemize değerlendiren Hamas`ın Gazze Milletvekili Cemal Nessar, Türkiye`nin elinden geleni yaptığını belirterek, “Olumlu bir adım, Türkiye`ye minnettarız. Ancak beklentimiz denizden ablukanın kalkması” temennisinde bulundu. İşte Gazze`den gazetemizin sorularını yanıtlayan Gazze Milletvekili Cemal Nessar`ın açıklamaları…

Türkiye ile israil anlaştı. Gazze ablukası kalkmadı ama ambargo kısmen kalktı. Öncelikle siz Hamas olarak bu anlaşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz öncelikle Türkiye`ye teşekkür ediyoruz. Türkiye gerçekten bu konuda bizim için elinden gelen her şeyi yaptı, biz buna inanıyoruz. Biz burada Gazze halkı olarak Türkiye`ye gerçekten minnettarız. Bu anlaşmanın daha iyi olabilmesi için Türkiye elinden geleni yapmıştır. Elbette bizim beklentilerimiz, temennilerimiz vardır. Fakat şu an mevcut haliyle bile bizim açımızdan olumlu bir adımdır.

BU ANLAŞMA KUŞATMANIN KALKMASI İÇİN BİR ADIM

Ablukanın devam ediyor olmasını nasıl yorumlarsınız? Bu anlaşmanın ileride Gazze ablukasının tamamen kalkmasında bir etkisinin olacağını düşünüyor musunuz?

Evet, bu anlaşmanın atılan bir adım olduğu ve gelecekte ablukanın, kuşatmanın kalkması için bir rol oynayacağına inanıyoruz. Gazze`nin şu anda muhtaç olduğu şey bir deniz bağlantısının olmasıdır. Bunun için Türkiye çok ısrarcı oldu ama şu an için en azından bu konuda bir şey olmadı belki fakat biz bunun ileride olacağına inanıyoruz.

YARDIMLAR GAZZE HALKININ SIKINTILARINA BİR NEBZE DERMAN OLACAK

10 bin tonluk ilk yardım gemisi Cuma günü Türkiye`den yola çıkarak Aşdod limanına gidecek oradan da Gazze`ye geçecek. Bu anlaşma Gazze halkı için ne ifade ediyor?

Gazze halkı bu yardımların gelecek olmasıyla birlikte çok mutlu oldu. Şu anda Gazze halkının çok büyük sıkıntıları var. Bu yardımlar inşallah Gazze halkının sıkıntılarına bir nebze derman olacak. Türkiye`nin yardımları Gazze`de olumlu hava estirdi, umut verdi halka. İnşallah Cuma günü bu yardımların yola çıkacağı Gazze`ye ulaşacağı söyleniyor. Bu şekilde Gazze`de bayram daha farklı olacak. İki bayramı birden yaşayacağız. Bu yardımların gelmesi bizim için farklı bir anlam taşıyor. Hem Gazze halkının moralini yükseltecek hem de sıkıntıları hafifletecek.

GAZZE`NİN DENİZDEN BAĞLANTISININ AÇILMASI GEREKİR

Türkiye`nin Gazze için verdiği çabayı yeterli görüyor musunuz; mesajınız nedir, neler söylemek istersiniz?

Mesajımız şudur; Türkiye halkı bizim için üzerine düşeni yaptı. Türkiye`nin Müslüman halkı devlet olarak halk olarak bizim sorunumuzla canı gönülden ilgilendi, bundan hiç şüphemiz yoktur. Bundan sonra da Türkiye ağırlığını hep hissettirecektir ve Filistin halkı Türkiye ve halkına minnettardır. Bundan sonra da bu sürecin devam etmesi ve mutlaka Gazze`nin denizden bağlantısının açılması gerekir.