Yaz aylarında yemeni ayakkabılar tercih ediliyor

Havaların aşırı derece ısınmasıyla birlikte Gaziantepliler, yaz aylarında ayak kokusu başta olmak üzere terleme ve mantardan koruyan tarihi yemeni ayakkabılarını tercih ediyor.

Ekleme: 28.06.2016 21:35:02 / Güncelleme: 28.06.2016 21:35:02 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Gaziantep’in geleneksel el sanatları arasında yer alan yemeni vatandaşlar tarafından yaz aylarında büyük bir ilgi görüyor. Özellikle yaz aylarının vazgeçilmezi olan yemeni, yaz günlerinin kavurucu sıcaklarına karşın hem rahat olması, hem de ayağı terletmemesi açısından vatandaşların ayakkabı konusunda birinci tercihi arasında yer alıyor. 

Gaziantep yemenisi, eskiden derinin yalnızca doğal rengi halinde kullanılırken sonraki zamanlarda siyah ve kırmızı renkleri eklendi.  Şimdilerde ise turuncusundan kahverengine, mavisinden yeşiline kadar her renkten yemeni üretiliyor. Gaziantepli yemeni ustaları tarafından üretilen yeni modeller ise büyük bir ilgi görüyor.

Tarihi Bakırcılar çarşısında 35 yıldır yemeni ustalığı yapan Selahattin Akar usta, son günlerde artan kavurucu sıcak havalarda vatandaşların ayak kokusu, terleme ve mantardan koruyan tarihi yemeni ayakkabısını tercih ettiğini belirtti.

Sıcak yaz günlerinde doğal deriden üretilen yemenilerin çok fazla tercih edildiğini belirten  Selahattin Usta, “Yemeniler 3 çeşit ayrı hayvan derisinden yapılır. Altı manda derisi, yüzü keçi ve içi ise koyun derisidir. Yemeni ayakkabılar özellikle yaz aylarında çok sağlıklıdır. Yazın koku  yapmaz, ayağı terletmez, mantar yapmaz ve yaz günü çok serin olur.” dedi.

Yemeni ayakkabıları  tamamen doğal deriden yapıldığından dolayı daha sağlıklı olduğunu belirten Selahattin Usta, yemeninin diğer birçok ayakkabıya göre hem sağlıklı hem de rahat olduğunu söyledi.

Selahattin Usta, “Genelde lacivert, kırmızı, bordo ve siyah renkler tercih ediliyor. Satışlarımız iyi. Çünkü havalar çok ısındığı için ayakkabı yerine vatandaşlar, yemeni ayakkabı tercih ediyor. Bütün vatandaşlara tavsiye ederim. Yaz günü çok rahat ve sağlıklı ayakkabıdır. Dünyada marka olarak isim yapmış ayakkabılara rakip olan yemeniler, hem yaz hem kış mevsiminde giyilebilecek en rahat ayakkabılardır.  Terletmeye ve ayak kokusuna sebep olmadığı gibi aynı zamanda rahattır. Ayak kuru kalır, nefes alır. Her tarafı deri olduğu için gayet de sağlıklıdır.”

Yaz aylarında vatandaşın yemeni ayakkabıya ilgisinin daha fazla olduğunu da belirten Selahattin Usta, “Gaziantep’te gençlerin modası haline gelen yemenilere ilgi hala devam ediyor. Genelde yerli turistler geliyor. Talepler yaza girince çok daha fazla oluyor. Çünkü vatandaş ayağının rahat etmesini istiyor. Yemeninin kalitesini bilen insanlar da vazgeçemiyor.” diye konuştu.

Mesleğe olan ilginin azalmasından dolayı yetiştirecek çırak bulmada da güçlük çektiklerini belirten Selahattin Usta, , 60-70 yıl öncesine kadar Gaziantep’te yemeni üreten birçok işyerinin bulunduğunu, ancak kalifiye  eleman yetişmediğinden yemenicilik mesleğinin bittiğini söyledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)