Duruma göre TANIM

Ekleme: 15.06.2016 10:20:00 / Güncelleme: 15.06.2016 10:20:00 / Siyaset Gemisi
Destek için 

Hüseyin Kaya / Doğruhaber

Yıllarca Pkk için “Terör örgütü” ya da “eşkıya”, Abdullah Öcalan için de “bebek katili” ya da “elebaşı” diyenler süreçle birlikte dillerini düzelttiler ve dikkatli bir üslup kullanmaya başladılar.

Öcalan için “sayın” diyenden, “barışa hizmet ediyor”, “Türkiye`nin önünü açıyor” diyenlere kadar çok sayıda kendilerine aydın denen kişi gördük.

Duruma göre tanımlar değişiyordu.

Orhan Miroğlu, katıldığı bir televizyon programında şunları söylemişti: “Şimdi PKK terörist bir örgüt mü? Hayır, PKK terörist bir örgüt değildir. PKK kendi topraklarında belli bir siyasi programı hayata geçirmeye çalışan bir politik harekettir.”  Tarih 17 Haziran 2014 idi.

Aynı Miroğlu 22 Ekim 2015`te ise şunları yazacaktı: ”Uluslararası anlaşma ve uluslararası hukuka göre de PKK terörist bir örgüttür ve terörist örgütler listesindedir. Bugün bir PKK ve Terör sorunumuz olduğu açıkça ortada.”

Diyarbakır Baro başkanı Tahir Elçi, belki daha önceden söylediği sözleri 13 Ekim 2015`te tekrarlayınca önce tutuklandı, ardından da serbest bırakıldı ve 7,5 yıl ceza istemi ile yargılandı. Şunları demişti Tahir Elçi:

“Ben size şok edici bir şey söyleyeyim. PKK, terör örgütü değildir. PKK`nın bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan toplumda çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir.”

Terör tanımı konusu karmaşık bir konudur ve herkesin kendine göre bir tanımı olabilir. Mesela bana sorarsanız Obama, Putin, Netanyahu, Sisi ve Esad teröristtir; ama dünyanın büyük çoğunluğu bunu kabul etmez.

Ama bizim asıl sorunumuz aynı kişilerin değişen ortamlarda söylem ve tanımlarının keskin bir şekilde değişmesidir.

İstanbul/Vezneciler saldırısı sonrası gazetenin biri “Zerdüştler!” diye manşet atmış. Bir diğer gazete ise “Münafıklar!” manşetini tercih etmiş.

Pkk ve siyasi uzantısı parti, İslami değerlere hakaret ettiğinde, mazlum insanları vahşice katlettiğinde süreç hatırına bir şey diyemeyenler şimdi bu manşetleri atabiliyorlar.

Siz siz olun manşetlere kendinizi kaptırıp yanlış şeyler söylemeyin. Yarın ortam değişir de aynı adamlar pkk ile “can ciğer kuzu sarması” olurlar ve siz ortada kalırsınız.

Dostluk ve düşmanlıkları konjonktürel olanlar ile kurulan dostluklar da geçici olur, ona göre.