30 MAYIS TARİHTE BUGÜN

Ekleme: 30.05.2016 07:48:00 / Güncelleme: 30.05.2016 07:48:00 / Tarihte Bugün
Destek için 

1453: Fatih Sultan Mehmet, Hızır Bey'i (Çelebi) İstanbul'a ilk belediye başkanı olarak atadı. İstanbul'da o günden bu yana 475'i Osmanlı ve 30'u Cumhuriyet döneminde olmak üzere 505 belediye başkanı görev yaptı.

1876: Osmanlı Padişahı Abdülaziz, bilekleri kesilerek ölmüş olarak bulundu. Doktorlar tarafından intihar ettiğine karar verilmişse de yaygın kanı öldürüldüğü yönündedir. Yerine Neo-Osmanlıcılarla anlaşarak kendisini tahttan indiren yeğeni V. Murat geçti.

1913: I. Balkan Savaşı sona erdi. Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliğinin Osmanlı Devleti'ne karşı giriştiği savaştır.
Bu savaş ile Balkan Devletleri, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki birçok toprağını ele geçirmiştir. Edirne ve Kırklareli`ye kadar olan tüm topraklar, Balkan Devletlerine bırakılmıştır.

1953: Başbakan Menderes, Kraliçe Elizabeth'in Taç Giyme Töreninde bulunmak üzere Londra'ya gitti. Kendi içinde saltanata düşman kesilen Türkiye başkalarının kendi halkına ve İslam Ümmetine düşman kesilen krallığı kutsaması ve yücelmesi manidar bir olgu olarak karşılanacaktı.

1953: Sovyetler Birliği hükümeti Amerika`ya ve Batıya yaklaşmaya başlayan Türkiye'ye bir nota verdi. Türkiye'den toprak talebi olmadığını, dostluk ilişkisi kurmak istediklerini bildirdi.

1959: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği film yarışmasında birinciliğe değer film bulunamadı. Herşey de olduğu gibi batıyı en kötü versiyonuyla taklit etmekten başka hiçbir şey yapmayan Türkiye Film sektörü için bu sonuç hala çok şaşırtıcı görülmemektedir.

1968: Fransa Devlet Başkanı de Gaulle Meclisi feshederek normal süresinde seçimlere gidileceğini açıkladı. Hükümeti destekleyen on binlerce kişi gerekirse karşı güç kullanılacağını ilan ederek sokaklara döküldü.

1981: Bangaldeş'de Tuğgeneral Mansur Ahmet hükümete karşı ayaklanma başlattı. Devlet Başkanı Ziyaü'rrahman öldürüldü.

1992: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Sırbistan'a Bosna'daki saldırıları durdurması amacıyla ambargo koydu. Çok sonra gelen bu ambargo kararından sonra da katliam ve soykırım olanca şiddetiyle devam etti. Birleşmiş Milletler, elinde güç bulunduran tüm ülkelerle beraber bu soykırımı bir müddet daha seyretmeye devam edecekti.

2002: Başbakan Ecevit`in sağlık sorunu nedeniyle MGK`ya katılmayacağının açıklanması borsada düşüş, dövizde ise yükseliş getirdi. Pamuk ipliğine bağlı olan dönemin Türkiye Ekonomisinde, Başbakanın hapşırması ekonomi dengelerini bozmaya yetiyordu.

2002: MGK, OHAL`in, Hakkari ve Tunceli`de 30 Temmuz 2002`den geçerli olmak üzere sona erdirilmesini, Diyarbakır ve Şırnak`ta ise son kez olmak üzere 4 ay uzatılmasını Bakanlar Kurulu`na tavsiye edilmesini kararlaştırdı. Ve bir darbe uygulaması olan Olağanüstü yönetimin darbeden 20 yıl sonra dahi kaldırılması mümkün olamıyordu.

2005: Enderun Eğitim Vakfı Kurucusu Zeki Soyak Hoca efendi, Hakk'ın Rahmetine kavuştu.