Myanmar`da Müslümanlara ait 80 Ev ateşe verildi

Myanmar`da Arakanlı Müslümanların kaldığı kampta çıkan yangında ilk belirlemelere göre 80 ev yandı.

Ekleme: 03.05.2016 14:21:00 / Güncelleme: 03.05.2016 14:21:00 / Dünya
Destek için 

Sittwe yakınlarındaki Bawdupa'da bulunan kamptta 80 ev yandı. 500 den fazla kişi evsiz kaldı.

İsminin açıklanmasını istemeyen polis memuru, akşam saatlerinde başlayan yangının yaklaşık 1,5 saat sürdüğünü ifade etti.

Polis memuru, yangında ölen ya da yaralanan olmadığını belirtirken yerel kaynaklardan yapılan açıklamada, yanan barınaklardan birinde yaşayan hane halkının kayıp olduğu bildirildi.

Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler, Müslümanlara olmadık zulümler ve işkenceler yaparak birçok kişiyi katletmişti. 2012'de Budistler tarafından yapılan bu vahşet, Rohingyalıların dramını gözler önüne sermişti.

Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu. Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.

Myanmar'da Arakanlı müslümanların beton ev yapmaları yasak. Sadece ahşap ev yapabiliyorlar.

Arakandaki Müslümanların vatandaşlık hakkı olmadığı için devletin hiçbir imkanından yararlanamıyorlar.