Savaşlar altın piyasasını tetikliyor

Altının, dünyada yaşanan savaşlardan dolayı yükselişe geçtiğini belirten kuyumcular, bu durumun kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Ekleme: 10.02.2016 14:30:00 / Güncelleme: 10.02.2016 14:30:00 / Ekonomi / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Son 4 ay içerisinde yükselişe geçen altın fiyatları kuyumcuları olumsuz etkiledi.  Altının gram fiyatı, yaklaşık 4 ayın en yüksek seviyesine çıkarak 110,28 lirayı gördü.  

Gerek ülke içinde gerekse de ülke dışında yaşanan olayların altın piyasasını olumsuz etkilediğini ifade eden kuyumcular, bundan özellikle evlilik hayali kuranların etkilendiğini belirtiler.

Altının uluslararası bir piyasa olduğuna dikkat çeken Kuyumcu Cengiz Çiftçi, piyasadaki artış ve düşüşün sadece Türkiye ile alakalı bir durumun olmadığını söyledi.

Çiftçi, “Altın dünya piyasasında yükselen bir durumdadır. Bu ister istemez bizi de etkiliyor. Satışlarda biraz azalma olmuş ama halkın satış talebi daha fazla revaçtadır. Son yaşanan olaylar tabi ki fiyatları etkiliyor. Rusya ile olan kriz birazda olsa olumsuz yönde etkisi oldu. Yeni evlenenler için altın fiyatları yükseliyor onlar için zor bir süreç ama yatırımcı için altın her zaman kazandıracak bir limandır.” dedi.

Dünyada yaşanan olumsuz nedenlerden dolayı altın fiyatlarının yükseldiğini söyleyen kuyumcu Cemal Köseoğlu ise, “Son zamanlar artan altın fiyatları esnaflar olarak bizi olumsuz yönde etkiliyor. İşlerimizde bayağı bir durgunluk var. Dünyada yaşanan olumsuz nedenlerden dolayı kaynaklandığını düşünüyoruz. Altın sektörü Avrupa`ya bağlı olduğu için yazı ya da kışı fark etmiyor altının düşüş ya da yükselmesi bundan dolayı şuan fiyatlar bu şekildedir.  Yeni evlenenler için bu altın fiyatları kesinlikle etkiliyor. Allah yardımcıları olsun çünkü durumun daha kötüye gittiğini görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Altındaki fiyat artışının hem müşteriyi hem de esnafı olumsuz etkilediğini söyleyen kuyumcu İlyas Çiftçi de şöyle konuştu: “Altındaki fiyat artışı ister istemez müşteriyi olumsuz etkiliyor. Müşterinin alım gücünü azaltıyor. Bu nedenle bizde olumsuz etkileniyoruz. Komşu ülkelerle olan stratejik olumsuzluk olaylar etkiliyor. Haliyle bu olumsuz olaylardan dolayı en başta etkilenen madde altındır ve haliyle vatandaşta biz esnaflarda olumsuz etkileniyoruz. Yeni evlenmek isteyenler içinde muhakkak etkiliyor. Yani Şanlıurfa`da bir düğün sezonunda muhtemelen bir gelin çeyizinde yaklaşık 20 bin ya da 30 bin TL`lik altın alınıyor. Haliyle bu ortalama yüzde 10`luk bir yükseliş oldu. Bu da evlenmek isteyenleri olumsuz yönde etkiledi.” (Ramazan Casuk- İLKHA)