Artan dolandırıcılık olaylarına dikkat!

Malatya`da son zamanlarda dolandırıcılık faaliyetlerinin artması tedirginliğe ve vatandaşları mağdur etmeye neden oluyor.

Ekleme: 01.12.2015 22:30:00 / Güncelleme: 01.12.2015 22:30:00 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için 

Malatya da son zamanlar da artan dolandırıcılık faaliyetleri vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor.  Her gün değişik yöntemler deneyen dolandırıcılar,  vatandaşları tedirgin ediyor.  Vatandaşlara SMS atarak ya da arayarak banka hesap değişikliği veya hediye kazandınız şeklinde vatandaşlara ulaşıp, dolandırmaya yönelik faaliyetlerde bulunuluyor.

Malatya Emniyet Müdürlüğünden  konuyla  ilgili yapılan  açıklamada: “Banka Hesap Detaylarının Değiştirilmesi, Güncellenmesi” adı verilen bu dolandırıcılık yönteminde, suçlular çeşitli yöntemlerle iki şirket arasındaki yazışmaları takip ederek şirketlerin bilgilerini temin etmektedirler. Bu yöntemin çoğu zaman, ticari işlem yapan iki şirketten birinin e-posta hesaplarına ait şifrelerin ele geçirilmesi sonrası, şifrelerin değiştirilmeyip, zaman zaman hesaba girip yazışmaların takip edilmesi şeklinde olduğu anlaşılmaktadır. Şirketler arası yazışmalardan ödemenin ne zaman yapılacağını öğrenen suçlular, ödeme yapacak şirkete hitaben, alıcı şirketin banka hesap numaralarının değiştiğinden bahseden ve sözde yeni banka hesap numaralarını içeren e-posta iletisi göndermektedirler. Suçlular genellikle ödeme yapacak şirketi ikna edebilmek için, hesap değişikliği mesajını, alıcı şirketin e-posta adresine çok benzer bir e-posta adresinden göndermektedirler. Alıcı şirketin hesap numarasının değiştiğini zanneden gönderici ödeme miktarını dolandırıcılara göndererek mağdur olmaktadırlar.`` denildi.

Açıklamanın devamında, ‘‘Vatandaşlarımızın/şirketlerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için; kendilerine gönderilen banka hesap numarasının değiştirildiği kapsamlı e-postalara karşı şüpheci davranmaları (İleti Türkçe ya da İngilizce olabilir). iletiyi gönderen e-posta adresinin doğru olduğundan emin olmaları (Suçluların şirket e-posta adreslerinde basit değişiklikler yaparak benzer sahte adreslerden e-posta iletilerini gönderdikleri bilinmektedir).  Ödeme yapılmadan önce her ihtimale karşı ödeme yapacakları banka hesap numaralarını farklı yollarla (telefon, yüz yüze temas, bankadan kontrol vb.) teyit etmeleri gerekmektedir. uyarılarında bulunuldu.  (Muhammed Ali Batı-İLKHA)