Erdoğan - Obama Görüşmesi Bitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan`la yaptığı görüşmenin ardından açıklama yapan ABD Başkanı Obama, Sınır ihlali yapan Rusya uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak Türkiye`nin kendini savunma hakkı olduğunu söyledi.

Ekleme: 01.12.2015 11:48:00 / Güncelleme: 01.12.2015 11:48:00 / Dünya
Destek için 

İklim Zirvesi`ne katılmak için Fransa`nın başkenti Paris`te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile 1 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Sınır ihlali yapan Rusya uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan gelişmeler ve Türkiye-Rusya ilişkilerinin ele alındığı görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapıldı.

ABD Başkanı Obama, Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrası Türkiye ve Rusya`nın nasıl diyalog kuracağını, gerginliklerin azaltılması ve diplomatik yollarla sorunların çözülmesini ele aldıklarını söyledi.

Obama, Türkiye`nin kendini savunma hakkı olduğuna vurgu yaparak ABD ve NATO`nun, Türkiye'nin kendi hava sahasını savunmasını desteklediğini ifade etti.

Türkiye ve Rusya`nın gerilim düşürmek için çalışması gerektiğini dile getiren Obama, Erdoğan`a da Putin`e de gerilimi arttırmama tavsiyesinde bulunduğunu söyledi.

Türkiye`nin AB ile mülteciler konusunda yaptığı zirveye de değinen Obama, Türkiye`nin mülteci konusunda elinden geleni yaptığını söyledi.

Türkiye'nin Rusya ile tansiyonu düşürmek istediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Rusya`nın saldırılarını eleştirerek, “Bayırbucak'ta DAEŞ yok. Suriye'de verilen mücadelenin detayları üzerinde durduk. Rusya ile yaşananları değerlendirdik. Rusya konusundan diplomasiden yanayız.

Tansiyonun düşürülmesinden yanayız.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın Obama ile yaptığı görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Ahmet Yıldız da hazır bulundu.  (İLKHA)