`Suudi Hicaz`ı yönetmeye ehil değil`

Hicaz`da yaşanan faciayla ilgili değerlendirmelerde bulunan İTTİHAD Genel Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, Suudi yönetiminin Hac organizasyonunu yönetmeye ehil olmadığını belirterek, İslam dünyasının Hac bölgesini müşterek yönetmesi gerektiğini söyledi.

Ekleme: 05.10.2015 17:00:00 / Güncelleme: 05.10.2015 17:00:00 / Güncel
Destek için 

Hac`da meydana gelen ve yüzlerce hacı adayının yaşanan izdiham sonucu hayatını kaybetmesi nedeniyle Suudi yönetimine tepkiler gelmeye devam ediyor. Hac esnasında sık sık yaşanan faciaların nedeninin Suudi yönetiminin liyakatsizliği olduğunu belirten Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) Genel Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, artık Hicaz`ın İslam ülkelerinin tümünün katıldığı özerk bir yönetime kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

İlke Haber Ajansı`na açıklamalarda bulunan Molla Enver Kılıçarslan, Müslümanların hep birlikte Allah`a secdeye kapandığı Haccın aynı zamda siyasi bir platform olduğunu belirterek, “Hac bölgesinde yaşanan her şey bizleri, tüm Müslümanları ilgilendirir. Hac, Müslümanların yılda en az bir defa toplanıp hep beraber ibadet ettiği, Allah`a secdeye kapandığı siyasi bir platformdur. Her yıl dünyanın dört bir tarafından renkleri, dilleri, mezhepleri ayrı milyonlarca Müslüman Hicaz`da bir araya gelir; sorunlarını konuşur, tanışır, vahdet içinde kaynaşır. Böyle bir yerin yönetim şekli, nasıl yönetildiği tüm Müslümanları ilgilendirir. Ne yazık ki Hicaz, İslam düşmanlarına uşaklık yapan bir hanedanın denetimindedir ve bu yönetim ehil bir yönetim değil.” ifadelerini kullandı.

“Suudi yönetimi liyakatli insanlardan oluşmuyor”

Müslümanların Hac farizasını yerine getirme konusunda sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Kılıçarslan, “Milyonlarca Müslüman Hacca gidebilmek için yıllarca bekliyor. Eğer Haccın yönetimi liyakatli insanların elinde olsaydı, daha iyi projeler ve organizasyonlarla sağlıklı bir ibadet ortamı oluşturulabilirdi. Ama maalesef Suudi yönetimi liyakatli insanlardan oluşmuyor.” dedi.

Hemen hemen her sene Hac`da faciaların yaşandığını söyleyen Kılıçarslan, sözlerine şöyle devam etti: “Suudi Hac organizasyonunu yönetemiyor. Buna liyakatli de değil layık da değil. Hac tüm Müslümanların ortak meselesidir. Daha önce de söyledim; diğer tüm İslam ülkeleri Hicaz`ın, Mekke ile Medine`nin yönetiminde pay sahibi olmaları gerekiyor. Eğer diğer İslam ülkeleri de işe el atarsa inanıyorum ki hem organizasyon daha iyi olur, hem de hacılar daha özgür ve rahat bir şekilde Hac ibadetlerini yaparlar.”

“Hac bölgesinin yönetimi kesinlikle özerk olmalı”

Suudi yönetimin çıkarcı bir yönetim olduğunu, İslam`ın kutsallarını önemsemediğini vurgulayan Kılıçarslan, “Hacılara da kötü davranıyorlar. Hacda güvenliği sağlayan görevliler kaba davranışlar sergiliyorlar. Hacıları rahat ettirme gibi bir dertleri yok. Haccın güvenliğini sağlayan şirket bir İngiliz şirketidir. Yani Müslümanların kutsal mekânlarını Hıristiyan emperyalistler sözüm ona koruyor. Hac bölgesinin yönetimi kesinlikle özerk olmalı.” (M. Fatih Akgül-İLKHA)