israil, ABD`yi kurnazlıkla suçluyor

ABD Başkanı Obama, İran`la varılan nükleer anlaşmadan rahatsız olan İsrail`e "Hepimiz İsrail yanlısıyız. Bu bizim İsrail ile aile meselemiz" ifadelerini kullandı. İsrail`in ise bu açıklamayı "kurnazlık" olarak değerlendirdiği öne sürüldü.

Ekleme: 31.08.2015 11:52:00 / Güncelleme: 31.08.2015 11:52:00 / Güncel
Destek için 

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesindeki Yahudi kuruluşlarına hitaben internet üzerinden yaptığı konuşmada, "Hepimiz İsrail yanlısıyız" diyerek İran'la imzalanan nükleer anlaşma konusunda İsrail'le aralarındaki yaklaşım farklılığı için "Aile içi kavga" ifadesini kullandı.

"İsrail ile aile meselemiz"

Temmuzda imzalanan nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra İsrail ile ABD arasındaki ilişkilerin hızla iyileşmesini beklediğini belirten Obama, şunları söyledi: "Bütün ailelerde olduğu gibi bazen aramızda görüş ayrılığı olacak. Nükleer anlaşma konusunda, herkesi duygusal yaklaşmamaya davet ediyorum. Herkes bilmeli ki hepimiz İsrail yanlısıyız." İsrail ve ABD'deki lobisi, İran'la anlaşmaya şiddetle karşı çıkıyor.

"Obama yalan söylüyor"

Demokrat Obama'yı bu konuda sert bir dille eleştiren eski ABD Başkan Yardmcısı, Cumhuriyetçi Dick Cheney ise kızı Liz Cheney'le yazdıkları kitapta Obama'nın nükleer anlaşma konusunda yalan söylediğini iddia etti. İkili, yarın piyasaya sürülecek "Exceptional: Why the World Needs a Powerful America" adlı kitapta, anlaşmanın 1945'ten beri ilk kez nükleer silah kullanılmasının önünü açacağını öne sürdü. Kitapta, "Obama, anlaşmanın İranlıların nükleer silah yapmasına engel olacağını söylüyor. Ancak tam tersi olacak. Anlaşma nükleer silah sahibi bir İran'ın önünü açıp Ortadoğu'da nükleer savaş başlatacak. Hiroşima ve Nagasaki'den sonra ilk kez nükleer silah kullanılacak" ifadesi yer alıyor.

İsrailliler: Obama'nın sözleri kurnazlık

Obama'nın, İran anlaşmasından rahatsız olan İsrail'e "Hepimiz İsrail yanlısıyız" ifadelerini kullanması İsrail'de "Kurnazlık" tepkisiyle karşılandı. . İsrailliler, Obama'nın bu tutumunun bir kurnazlık olduğunu ve Cumhuriyetçi Yahudiler'in bu tuzağa düşmeyeceğini belirtti. Beyaz Saray ise, bu iddialara cevap verme gereği duymadı.