Van Gölü'nde sahil temizleme çalışması başladı

Van Gölü Sahil şeridinde bulunan çöp yığınlarını temizleme çalışması başlatan Tatvan Belediyesi, akarsuların göle taşıdığı katı atıkları engellemek içinde çalışma başlattı.

Ekleme: 28.07.2015 15:15:03 / Güncelleme: 28.07.2015 15:15:03 / Güncel / Bitlis Haberleri
Destek için 

Tatvan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından, Van Gölü’nün Tatvan sahillerinde akarsuların göle döküldüğü noktalarda temizlik çalışması başlatıldı.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, daha temiz bir Tatvan ve daha temiz bir Van Gölü için bütün imkânların seferber edildiğini belirti.

Kıyı kesimlerinde ve göl içerisinde bulunan katı atıkların zamanla tabakalaştığını, insan sağlığını ve çevreyi olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Başkan Aksoy, “Doğal etmenler ve bilinçsizce sahil bölgesine atılan atıklar gölün kirliliğine sebep olan başlıca etkenlerdir. Van Gölü’nün en önemli sorunu olan ve akarsuların taşıdığı atıklar belirli bir zamandan sonra bölgedeki kirlenme yoğunluğuna bağlı olarak insan sağlığını ve çevreyi olumsuz yönde etkiliyor.” ifadelerini kullandı.

Belediye olarak başlattıkları temizlik çalışmaları çerçevesinde sahil kısımlarında bulunan ve yıllardır tek bir kürek dahi vurulmamış alanlarda iş makineleri ile çalışmalarının süreceğini belirten Başkan Aksoy, yaptıkları çalışmalarla ile sadece sahili temizlemekle kalmadıklarını, göl içerisinde biriken çöpleri de kepçeler aracılığıyla sudan çıkararak bunları bölgeden uzaklaştırdıklarını belirtti. 

 “Akarsulara çökertme havuzu kurulacak”

Akarsuların taşıdığı katı atıkların göl ile buluşmasını engellemek için ön fiziksel ayrıştırma projesini hazırladıklarını ve ilerleyen günlerde bu projeyi hayata geçirecekleri belirten Başkan Aksoy, belediyeye ait hayvan kesim mezbahanesinin de kıyısında bulunduğu Sapur çayı üzerinden göle akıtılan pisliğin önüne geçebilmek için ön fiziksel ayrıştırma projesi hazırladıklarını söyledi.

Başkan Aksyo, “Bu kapsamda akarsuların belirli bölgelerine çökertme havuzu yaparak katı atıkların göle ulaşmasını engelleyeceğiz. Önümüzdeki günlerde çalışmalarına başlayacağımız projeyi en kısa sürede tamamlayıp Van Gölümüzün kirlenmesini büyük bir oranda engellemiş olacağız.” diye konuştu.

Son olarak Aksoy, Van Gölünün kirletilmemesi, gelecek nesillere temiz bir doğa ve temiz bir sahil bırakılması adına, halktan biraz daha duyarlı davranmaları için çağrıda bulundu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)