HAKSİAD: Bölgede güven ortamı kalmadı

Türkiye`de yaşanan son gelişmeler nedeniyle güven ortamının kalmadığını belirten HAKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Azboy, siyasetçilerin ve sivil toplum kuruluşlarının bölgede huzur ortamı oluşması için çalışmaları gerektiğini söyledi.

Ekleme: 28.07.2015 11:26:00 / Güncelleme: 28.07.2015 11:26:00 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Hak Sanayici ve İşadamları Derneği (HAKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Azboy, Türkiye`de yaşanan son gelişmelerin bölge ekonomisine etkisi hakkında İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) konuştu.

Yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle bölgede işsizlik oranının arttığını belirten Azboy, güven ortamının oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

“Son zamanlarda bölgemizde ciddi sermaye çıkışı olmaktadır”

Güvenliğin olmadığı bir yerde sermayenin de olmayacağını dile getiren Azboy, “Sermaye ürkek bir kuş gibidir. Bir yerde güvenlik olmadığı takdirde o ürkek kuş kaçar. Son zamanlarda bölgemizde şiddet sarmalından kaynaklı ciddi sermaye çıkışı olmaktadır. Bu sermaye çıkışı yatırımcılarımızın başladıkları yatırımları ve yeni yatırım yapmalarını engellemiş durumda. Temennimiz, bu şiddet sarmalının bitirilip bölgemizin huzura kavuşmasıdır.” dedi.

“Yatırımcılar bölgeyi terk ediyorlar”

İşyerlerinin kapatılması ve yatırımların azalmasının ‘işsizlerin çoğalması` anlamına geldiğine işaret eden Azboy, şunları söyledi: “Bir yerde güven yoksa orada hırsızlığın, gayri meşru hal ve hareketlerin ortaya çıkacağı malumdur. Bu durumdan karanlık kişiler faydalanacaktır. Yatırımcılar bölgeyi terk ediyorlar. Kalan yatırımcılar ise nasıl gidebilirim hesaplarını yapmaktalar. Gerçekten bu gelişmeler olumlu değil, bölgeye yazık olur.”

“Devlet gerekli olan kamu düzenini sağlamalıdır”

Sivil toplum kuruluşları ve siyasetçilerin, bölgede huzursuzluk ortamı oluşmaması için barışı sağlama yolunda çalışma yapmaları gerektiğini aktaran Azboy, “Devlet, gerekli olan kamu düzenini sağlamalıdır. Pervasız bir şekilde düzen sağlanamaz. Devlet, ne 90`lı yıllardaki devlet olsun ne de acziyet içerisindeki devlet olsun. Siyasi çevrelerin, kullandıkları sözlere sahip çıkmaları gerekiyor. Siyaset şiddeti ön görme değildir. Bunu barış noktasında kullanmaları gerekir. Aynı şekilde sivil toplum kuruşları da kan ve gözyaşı istemediklerini, barış istediklerini dile getirmelidirler.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz - İLKHA)