Van'da Ermeni Meselesi Sempozyumu başladı

100.Yılında Ermeni Meselesi ve Gerçekler Sempozyumu, Yüzüncü Yıl Üniversitesinde başladı.

Ekleme: 28.05.2015 23:00:04 / Güncelleme: 28.05.2015 23:00:04 / Güncel / Van Haberleri
Destek için 

YYÜ Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü öncülüğünde Cengiz Andiç Konferans Salonu’nda,  YYÜ Rektörü Peyami Battal başkanlığında başlayan sempozyuma ilçe kaymakamları Türk Tarih Kurum (TTK) Başkanı Refik Turan  ile çok sayıda akademisyen   katıldı.  

Sempozyum açılışında konuşan TTK Başkanı Refik Turan Ermeni meselesinde  1915 tarihinin başlangıç değil, sonuç olduğu nu ifade etti.

“Ermeni’ler sosyal yapı içinde sadece sıradan halk tabakası olarak kalmadılar”

Türklerle Ermenilerin tarih içerisinde karşılaştıkları dönem bayağı derinliği olan bir dönem olduğunu söyleyen Turan, ”İki millet arasında hızlı bir harmanlanma olmuştur. Sosyal yapı içerisinde sadece sıradan halk tabakası olarak kalmamışlardır. Devletin en yüksek kademelerine kadar yükselmişlerdir. 1915 bir başlangıç değil bir sonuçtur.19.yy son çeyreğinde ermineler açısından başlatılan hareket ve kavga önemli sayıda ermeni vatandaşların bir bakıma seyirci ne olduğu anlayamadan yoluna devam ettiğini de belirtmek isterim. Büyük çoğunluğu Taşnak ve Hınçak örgütlerin öncülüğünde kirli bir savaş başlatmışlardır. Gerek Ermeni meselesinin gerekse dünya üzerinde çok sayıda milletin kirli savaşın, olayların Problemlerin altında Batı medeniyetin veya Batı sisteminin öne çıkardığı bir takım kötü yöntemleri rol oynadığı kanaatindeyim.” dedi.

 “Ermeni meselesini bilim ve tarih  ortaya koyar”
 Ermeniler tarafından1915 yıllarında Van’ımızda çok ciddi sıkıntılar oluşturduğunu söyleyen Prof.Dr. Peyami Battal ise,”Ermeniler ellerinde bir şey varsa gelsin sunsunlar, bizler de elimizdeki sunalım. Bunlar her yıl Mart ayında sağa sola koşarak dünya genelinde kamuoyu oluşturmaya çalışarak bir şeyler yapma alışkanlığından artık vazgeçmeleri gerekir.   Karşıya karşıya oturup konuşalım. Bu meseleyi  bilim ve tarih ortaya koyar. Bu mesele siyasi mecralarda tartışarak ülkelerin kendi siyasi gelenekleri, çıkarları göz önünde bulundurularak birkaç cümle ile halledilecek bir olay değildir.” dedi.

Oturumlar şeklinde devam edecek olan  sempozyum  iki gün sürecek. (İlyas Akkoş-İLKHA)