Diyarbakır`ın Fethi coşkuyla kutlandı

Diyarbakır`ın Fethinin 1376`ncı yıldönümü münasebetiyle Sahabe Der tarafından düzenlenen `Fetih Programı` büyük bir katılımla gerçekleşti.

Ekleme: 28.05.2015 21:30:00 / Güncelleme: 28.05.2015 21:30:00 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Diyarbakır`ın İslam orduları tarafından fethedilmesinin 1376`ncı yıldönümü nedeniyle Sahabe Der tarafından ‘Diyarbakır`ın Fethi` programı düzenlendi.

Merkez Sur ilçesi Saraykapı Mahallesi Hz. Süleyman Camii önünde düzenlenen programa, Diyarbakır bağımsız milletvekilli adayı Zekeriya Yapıcıoğlu ve çok sayıda Diyarbakırlı katıldı. Kuran`ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Hür aday Zekeriya Yapıcıoğlu`nun konuşması ve Özlem Ajans sanatçılarının okudukları eserler ile devam etti. Etkinlik, Rehber TV programcısı Cengiz Aydın`ın konuşması ve yapılan dua ile sona erdi.

“Bizans Diyarbakır`ı geri almanın hesabını yapıyor”

Programda konuşan Diyarbakır bağımsız milletvekilli adayı Zekeriya Yapıcıoğlu, Diyarbakır`ın fethinin Diyarbakır`ın Bizans işgalinden kurtuluşu olduğunu belirterek, “Bu fetih programı herkese mübarek olsun. Allah Teâlâ Diyarbakır`ın bir daha Bizans tarafından işgalini İslam ümmetine göstermesin. İslam ordularına Diyarbakır`ı kaptırmak zorunda kalan ve burayı terk eden Bizans ve mirasçıları, bin 300 yıldan fazladır burayı geri almanın hesabını yapıyorlar. Ordularıyla yeniden burayı alamayacağını anlayan Bizans ordusu, insanların zihnini almayı denediler. Hiçbir zaman da bu sevdalarından vazgeçmediler ve vazgeçmiyorlar.” dedi.

“Kemalizm`in Kürt versiyonu insanları İslam`dan uzaklaştıramayacaktır”

1922`den sonraki yıllarda toprakları fiilen işgal eden ve bu toprakları bırakıp gidenlerin sürekli olarak insanların zihinlerini işgal ettiğini ifade eden Yapıcıoğlu,   “Ama bu işgal Kürdistan sınırlarına geldiğinde durdu. Aradan 70-80 yıl sonra zorla veya dışarıdan gönderilen lejyonerler ve buraları işgal edemeyeceğini anlayan Emperyalistler, nasıl bir zihni işgal edebiliriz diye düşünüyorlar. Kemalist zihniyetin Kürt versiyonunu keşfettiler ve onu parlatıyorlar. Allah`ın izniyle onların bu hayali asla gerçekleşmeyecek ve kâbusa dönüşecek. Allah`ın izniyle burada yatan şehit sahabelerin kanının bereketiyle,  Amed kıyamete kadar İslam hâkimiyetinin altında kalmaya devam edecektir.” şeklinde konuştu.

“Sahabeler bütün varlığından vazgeçerek buralara kadar geldiler”

Rehber TV programcısı Cengiz Aydın ise programda yaptığı konuşmada, bu coğrafyanın sahabelerin kahramanlıklarına şahitlik ettiğini belirterek, “Keşke bu taşların ve toprağın dili olsa, Dicle`nin dili olsa da anlatsa, o Ashab-ı Kiramın bizler için, Kürt halkı için neler çektiğini. Bizim ahiretimiz için, insanlar nasıl dünyasından nasıl vazgmiş bu topraklar anlatsa bize. İnsanın ahireti için cenneti için nasıl evlattan vazgeçilir, nasıl maldan vazgeçilir? Kitaplar anlatıyor, sahabeler öyle bir yerden geliyorlar ki 6 ay boyunca aç ve susuz bekliyorlar. Diyarbakır ve Kürt halkı Hz. Ömer`in duasını almış ve 6 ay boyunca bu topraklara dua inmiştir. Sahabeler Hani`ye Silvan`a ve Dicle`ye gidiyorlar ve hepsi de İslam`ı kabul ediyor.” İfadelerini kullandı.

“100 sahabe fethe gönüllü oluyor”

Sahabelerin 6 ay boyunca Diyarbakır`ın fethi için oruç tuttuklarını ifade eden Aydın, son olarak, “Allah bir köpek ile yardım edecek, bu sayede burası fethedilecektir. Köpek 3 gün boyunca Hz. Halit bin Velid`in ekmeğini yiyiyor ve ona yol gösterip Diyarbakır fethediliyor. Halid bin Velid sahabeyi topluyor ve ‘bana eşini, annesini ve dünyaya veda edecek 100 adam lazım` diyor. O esnada 100 kişi kalkıyor ve içlerinden bir tanesi de Halid bin Velid`in oğlu Hz. Süleyman`dır. 30 sahabe girişte şehit ediliyor. Diğerleri de Dağkapı denilen yerde şehit oluyor ve Diyarbakır bu şekilde fethediliyor.” şeklinde konuştu.

Program yapılan dua ile son buldu.  (Emrah Deniz / Ali Fidancı - İLKHA)