Eğitim Bir Sen'den 'Kürt Dili ve Medreseler' konferansı

Eğitim Bir-Sen Batman Şubesi tarafından 'Kürt Dili ve Medreseler' konulu konferans düzenledi.

Ekleme: 01.03.2015 21:40:04 / Güncelleme: 01.03.2015 21:40:04 / Kültür & Sanat / Batman Haberleri
Destek için 

Eğitim Bir-Sen Batman Şubesi tarafından Batman Üniversitesi konferans salonunda ‘Kürt Dili ve Medreseler’ konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik, Medrese ve STK temsilcileri katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Eğitim Bir-Sen Batman Şubesi Mehmet Ergin, “Eğitim Bir-Sen Batman Şubesi olarak ezber bozmaya devam ediyoruz. Geleneksel hale getirmiş olduğumuz konferans serimizin ikinci aşamasını bugün farklı bir dille ifa edeceğiz. Bugün Kürt dilinin medresedeki rolü, Kürtçe hatibimiz tarafından verilecektir. 8 Mart’ta da kadın komisyonumuzun düzenleyeceği İslam dinindeki kadının rolü ve modern hayatta kadının karşılaştığı sorunlar konusunu işleyeceğiz.” dedi.

“Kürt dindarlarının siyasi gücü geçmişten bugüne kadar medreseler olmuştur”

Kürdistan da geçmişten bugüne önem arz eden örnek kuruluşların başında medreseler geldiğini söyleyen Ergin,“Medreselerimizde yetişen şahsiyetler Kürt dilini kullanarak insanlara dini bilgiler aktarmada önemli roller almışlardır. Cumhuriyetten önce bölgemizde bulunan ve Kürtçe eğitim veren medreseler Kürt dilinin gelişmesi ve bu güne gelmesinde öncelik ettiği aynı zamanda Kürt edebiyatının üretim merkezleri olduğu göstermişlerdir. Cumhuriyetten sonra medreselerin kapatıldığı ve Kürt dilinin yasaklanmasıyla Kürt edebiyatında duraklama dönemi yaşanmış, ancak Kürt halkının buna rağmen direnmeleri edebiyatı bugüne taşımıştır.” İfadelerini kullandı.

Ergin, son olarak şunları söyledi: “Kürt dindarlarının siyasi gücü, geçmişten bugüne kadar medreseler olmuştur. Medreselerde yetişen insanlar edebiyatçı, şair ve büyük mutsavvıflar yetiştirmiştir. Dünyaya yön veren nice liderin danışmanlığını, medreselerde yetişen alimler yapmışlardır. Bunların başında Fatih Sultan Mehmed’in hocası Molla Gürani, Kanuni Sultan Süleyman’ın hocası İbni Söğüt, Yavuz Sultan Selim’in hocası İbni Kemal, bu medreselerde yetişen insanlardır.” dedi.

Araştırmacı Yazar Vahdettin İnce konferansta yaptığı konuşmasında, “Ana dilimiz olan Kürtçe dili ile bu konferansı vermeye vesile olmasından dolayı Eğitim Bir-Sen Batman Şubesi yetkililerine teşekkür ediyorum. Dil ve medrese ya da dil ve okul, iki önemli konudur. Medeniyet okul ve dille kendini gösteriyor. Güçlü bir medeniyet, kendi dilinde  okul ve medreseyle etkilidir. İslam medeniyeti ve Kürtçe dili, yüz yıllarca Kürt medreselerinde çok ilerledi. Birçok alim ve lider, bu medreselerden çıkmıştır. AhmedeXani, FekiyeTayran, Mellayê Cezeri gibi birçok alim, Kürt İslam medreseleri çatısı altında okudular.” dedi.

DüzelenenKonferansla ilgili bilgi veren Eğitim Bir-Sen Batman Şubesi Başkan Yardımcısı Fethi Tutumlu, “Bu etkinliği düzenlememizin ana sebeplerden günümüzde Kürt dili üzerinden daha önceden yasaklar, baskılar ve zülüm vardı. Bugün geldiğimiz nokta çok önemlidir.  Çok önemli sorunları ve sıkıntıları geride bırakmış bulunuyoruz. Bugün herkes istediği şekilde istediği dili kullanabiliyor, yazılı görsel yayınlar yapabiliyor. Milletin inanç ve değerlerine rağmen birileri Kürt dilini farklı alana çekmeye çalışanlar var. Ancak biz yaptığımız bütün işlerimizde bütün etkinliklerimizde milletin değer ve inancıyla beraber yapmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. (M.Sait Çelik-İLKHA)