'Bingöl neden TKDK kapsamında değil'

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu'nun kabul eden Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı bir soru üzerine Bingöl'ün neden TKDK kapsamında olmadığını açıkladı.

Ekleme: 18.02.2015 09:05:01 / Güncelleme: 18.02.2015 09:05:01 / Güncel / Bingöl Haberleri
Destek için 

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (Bingöl TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Çalbay ve beraberindeki heyet, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı’yı makamında ziyaret etti.

Ziyaret esnasında Başkan Çalbay’ın ‘Bingöl neden TKDK kapsamında değil’ sorusuna cevap veren Nazlı, “TKDK’ya alımlar konusunda Avrupa Komisyonu Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü karar veriyor. Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz Bey de Bingöl’ün TKDK’ya alınması konusunda defalarca girişimleri oldu. Bu konuda çok gayret sarf ettiler. Sonuçta TKDK’ya hangi illerin alınacağına Brüksel’deki Avrupa Komisyonu karar veriyor ve 2006 yılından beri TKDK’ya hiçbir il alınmadı. 2000 yılında TKDK’ya alınan 42 ilin içerisine olamamamızın sebebi 2000 yılında yapılan istatistiklerin kötü olmasından kaynaklıdır.

Avrupa Komisyonu Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğünün baz aldığı istatistikler; Gayri safi milli hasıla, Tarımsal potansiyel ve Net göç hızı. Net göç hızı ve tarımsal potansiyel bakımından ülke sıralamasında iyiyiz. Gayri safi milli hasılatta 64. sıradayız. Normalde Bingöl’ün TKDK’ya alınması lazım ama Avrupa Komisyonu Kırsal Kalkınma Genel Kurulu istatistiklere bakıyor. Bu yıl Avrupa Komisyonu Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü’nün TKDK’ya ayırdığı bütçe bir Milyar Euro’dur. Biz bu bütçenin 81 ile dağıtılmasını önerdik fakat komisyon tarafından kabul edilmedi. TKDK'nın, halen IPARD kapsamında olmayan 39 il içinde IPARD-2 adı altında bir programı 2015 yılı içerisinde uygulaması beklenmektedir.”şeklinde konuştu. (İLKHA)