Türkiye'nin Hac kontenjanı belli oldu

2015 Yılı Hac Protokolü Cidde'de imzalandı. Protokole göre, Türkiye'nin Hac kontenjanının 74 bin kişi olduğu kaydedildi.

Ekleme: 22.01.2015 11:05:02 / Güncelleme: 22.01.2015 11:05:02 / Kültür & Sanat
Destek için 

Resmi temaslar kapsamında Suudi Arabistan’da bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Cidde kentinde Suudi Arabistan Hac Bakanı Bender b. Muhammed Haccâr ile 2015 Yılı Hac Protokolünü imzaladı.

Türkiye’ye tanınan kontenjan sayısının yeniden güncellenmesi gerektiğini ifade eden Görmez, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler rakamlarına göre nüfusunun 76 milyon 691 olduğunu belirterek,  “Oysa Suudi Arabistan’ın ülkemize tanıdığı yıllık 74 bin kontenjan, 74 milyon nüfus dikkate alınarak yapılmıştır. Biz nüfusumuzun BM rakamlarına göre kabul edilip Türkiye’ye tanınan kontenjan sayısının da binde 1 kota uygulamasına göre güncellenmesini istiyoruz.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından “2014 Yılı Hac Dönemine İlişkin Değerlendirmeler” başlığı ile hazırlanan raporu Hac Bakanı Bender b. Muhammed Haccâr’a sunan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Bakan Haccar’a 2015 yılı hac dönemiyle ilgili de bazı değerlendirme ve taleplerde bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Suudi Arabistan Hac Bakanlığı yetkilileriyle her yıl hac ibadeti başlamadan önce Cidde kentinde bir araya gelerek yıllık protokollerini imzaladıklarını bildiren Başkan Görmez, “Diyanet İşleri Başkanlığı ve Suudi Arabistan Hac Bakanlığı yetkilileriyle birlikte iki ülke arasındaki Hac Protokolünü imzalamış olduk” ifadelerini kullandı.

Başkan Görmez toplantıda, 2015 yılında kutsal topraklara gidecek hacı adaylarının kalacakları otellerden Türkiye'den gidecek ambulanslara, Diyanet’in görevlilerinden Kabe'nin etrafında oluşabilecek herhangi bir  küçük kazaya kadar yapılacak çalışmaları en ince ayrıntılarına kadar görüştüklerini kaydetti.

“Türkiye nüfusu, BM rakamlarına göre kabul edilsin”

Başkan Görmez, heyetler arası gerçekleşen toplantıda, “Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre nüfusunun 76 milyon 691 olduğunu söyleyen Başkan Görmez, “Oysa Suudi Arabistan’ın ülkemize tanıdığı yıllık 74 bin kontenjan, 74 milyon nüfus dikkate alınarak yapılmıştır. Biz nüfusumuzun BM rakamlarına göre kabul edilip Türkiye’ye tanınan kontenjan sayısının da binde 1 kota uygulamasına göre güncellenmesini istiyoruz. Bu da her yıl ilave olarak 2 bin 600 vatandaşımızın daha kutsal topraklara gelmesi ve hacı olması demektir.” diye konuştu.

“Kadın hacılar da Ravza’yı rahatlıkla ziyaret edebilmeliler…”

Kadın hacıların Mekke ve Medine’de yaşadığı sıkıntıları gündeme getirdiklerini ifade eden Başkan Görmez, “Kadınlar, Medine’de erkekler gibi serbestçe Hz. Peygamberimizin kabrini ziyaret etme imkânına sahip değiller. Kadınların ülkeler halinde gruplara bölünmesi, grupların bir görevli eşliğinde Ravza’dan uzak bir mekândan geçirilmesinin doğru olmadığını ifade ettik. Erkekler kıble tarafından nasıl serbestçe Peygamberimizi ziyaret ediyorlarsa kadınların da arka kısımdan aynı şekilde Peygamberimizi ziyaret etmelerinin sağlanması gerektiğini ifade ettik. Yine Mescid-i Haram’da kadınların yaşadığı bir diğer sıkıntı, namaz vakitlerinde tavaf halinde olan kadınların yönlendirileceği mekânların tahsis edilmesi halinde yaşanan izdihamın önleneceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“Kutsal topraklardaki ziyaret mekânlarında Türkçe levhalar da kullanılmalı…”

Başkan Görmez, ayrıca başta Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi olmak üzere Türk hacılarının ziyaret ettiği yerleri gösteren levhaların Türkçe olarak da yazılmasını istediklerini belirtti. Ulaşım konusunda özellikle Cidde-Mekke arasında yaşanan sıkıntıların ivedi olarak çözülmesi konusunda taleplerini ilettiklerini belirten Başkan Görmez, “Müzdelife’de Türk hacılarına tahsis edilen yolun bitimine acilen bir köprü inşa edilmesi ve Arafat’ta yaşanan su problemi, Harem’de çalışan görevlilerin dil bilmemekten kaynaklanan sorunları üzerinde de durduk” dedi.

Avrupa’da yaşayan Türkiye vatandaşlarının Diyanet İşleri Başkanlığı çatısı altında hac yapma imkânına devam etmeleri ve mevcut kotaların sürdürülmesi gerektiğini de belirten Başkan Görmez, “Avrupa’da gelen Türkiye vatandaşlarımızla Türkiye’den gelen vatandaşlarımız birlikte hac görevlerini yerine getiriyor. Avrupa’dan gelen vatandaşlarımız Cidde’den itibaren Türkiye’den gelen hacıların arasına katılıyorlar. Mevcut durumun devam etmesi yönünde görüşlerimizi paylaştık.” şeklinde konuştu.

Protokol imza töreninde Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, Suudi Arabistan Din Hizmetleri Müşaviri Ergün Yücel, Mekke Din Hizmetleri Ateşesi Süleyman Sarı da hazır bulundu. (İLKHA)