"Erzurumlu Şeyhülislam Seyyid Feyzullah Efendi" sempozyumu

Erzurum'da "Erzurumlu Şeyhülislam Seyyid Feyzullah Efendi" sempozyumu, Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde başladı.

Ekleme: 01.11.2014 14:39:01 / Güncelleme: 01.11.2014 14:39:01 / Kültür & Sanat / Erzurum Haberleri
Destek için 

ERZURUM – “Erzurumlu Şeyhülislam Seyyid Feyzullah Efendi” sempozyumu, Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde başladı. 2 Kasım’a kadar sürecek sempozyum, 8 oturum halinde düzenlenecek. Çeşitli üniversitelerden gelen 20 bilim adamının katıldığı sempozyumda, Şeyhülislam Seyyid Feyzullah Efendi, katılımcılara tüm yönleriyle anlatılacak.

Sempozyumun açılışı, Prof. Dr. Necdet Çağıl tarafından okunan Kur’an-ı Kerim ile başladı. Programda ilk konuşmayı yapan İlahiyat Fakültesi Tefsir Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Kara, Atatürk Üniversitesinin, Erzurum’un önemli âlimlerine değer verdiğini ve bu âlimlerin çeşitli programlarla anıldığını belirtti. Şeyhülislam Seyyid Feyzullah Efendi’nin hayatı hakkında kısa bir bilgi verdi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Yaylalı ise, Şeyhülislâm Seyyid Feyzullah Efendi’nin önemli bilim adamlarından biri olduğuna işaret ederek, İslami bilimlerin hemen hepsinde kendisini yetiştirmiş, müderrislik, kadılık, şehzâde hocalığı, kazaskerlik ve nihayet şeyhülislâmlık makamında 8 yılı aşkın bir süre görev yapmış bir şahsiyet olduğunu söyledi.

“Erzurum’a her geldiğimde, başta Abdurrahman Gazi Hazretleri olmak üzere, Erzurum’un yetiştirdiği çok değerli âlimlere, her defasında dualar etmek zorunda olduğumu hissediyorum” diyen, İslâm Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, Erzurum’un İslâm’a mâl olduğu dönemden itibaren çok kıymetli insanlar yetiştiğini söyledi.

Atatürk Üniversitesi’nin farklı bir misyonu yerine getirmeye çalıştığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum’a bakıldığında tarihinde 5 bin yıllık bir geçmişi barındıran bir eğitim, kültür ve ticaret merkezi olduğunu anımsattı.

Rektör Koçak; “Bugünkü sempozyumda olduğu gibi, geçmişimize yönelik, kadim insanlar adına da yapılacak işler olduğunu düşünerek, bize ait değerleri de gün yüzüne çıkarmak asıl vazifelerimizden birisi olmuştur. Çünkü geçmişimizdeki değerleri bilmezsek geleceğimizi iyi kuramayız. Gençlerimize bunları anlatmak adına bu sempozyumlar önem arz ediyor. Feyzullah Efendi’nin Erzurum’a cami, çeşme, külliye ve medrese anlamında çok önemli hizmetleri var. Ama bizim açımızdan, mensubu olduğumuz din adına da önemli olan bir özelliği de o dönemde kendi parasıyla alıp kütüphaneye kattığı ansiklopedidir. 62 ciltten oluşan bu ansiklopedi belki de dünyada ilk ansiklopedik eserlerden biri olma hüviyetindedir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sempozyumun birinci oturumuna geçildi. (İLKHA)