Sosyal Medyada Provokasyona dikkat!

Sosyal medyayı haberleşme, bilgilendirme, bilgi edinme veya başka amaçlar için kullanıyorsanız edindiğiniz bilgilerin ne derece doğru olduğunu sonradan öğrenmeyin. Sosyal medya üzerinden paylaştıklarınızın ise başınıza bela olacağını veya toplumu olumsuz bir gidişata kanalize edebileceğini de aklınızdan çıkarmayın!

Ekleme: 01.11.2014 13:21:00 / Güncelleme: 01.11.2014 13:21:00 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

Sosyal medya üzerinden paylaşımı yapılacak bilgi, haber, paylaşım ve videolar hakkında sürekli olarak toplumu uyaran uzmanlar, özellikle sosyal medya ortamının çok dikkat edilmesi gereken bir alan olduğunu belirterek, yaşanabilecek olumsuzluklara dikkat çekiyorlar.

Konu ile ilgili olarak İlke Haber Ajansına Araştırıma Geliştirme Birimi (AR- GE) tarafından yapılan bilgilendirmede, sosyal medyanın özellikle Arap Baharı olarak tanımlanan Ortadoğu’daki gelişmelerden sonra büyük önem kazandığını ve Türkiye’de de bu etkinliğin öneminin gezi olaylarında daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Sosyal Medya nedir?

Genel anlamı itibariyle; yeni nesil web teknolojilerinin  getirdiği kullanıcı kolaylığı ve iletişim hızıyla yakalanan eş zamanlı bilgi paylaşımının takip edildiği ve bilgi paylaşımının yapıldığı dijital platformdur.

Sosyal medya kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar…

1.Hangi sosyal paylaşım sitesinde olursanız olun, resmi olmayan hiçbir sayfa ve Profillere itibar edilmemesi gerekir.

2.Kişisel bilgilerin herkese açık görünür şekilde yer almasına izin verilmemesi gerekir.

3.Bilmediğiniz adreslerden ya da kişilerden gelen e-mailleri, gönderileri, davet ve çağrıları açılmaması, çünkü bunlar sizin kişisel verilerinize ulaşmak amacı ile tasarlanmış özel maillerdir.

4.Yaptığınız paylaşımların ne olduğuna, suç unsuru taşıyıp taşımamasına mutlaka dikkat edilmesi gerekir

5.Aynı şekilde size gelen paylaşımların da suç unsuru taşıyıp taşımamasına, küfür, hakaret, sövme, aşağılayıcı sözler içerip içermemesine dikkat edin. Bu durumlar da size yönelen söz ve davranışlar hakkında suç duyurusunda bulunma hakkınız mevcuttur.

6.Hiçbir yerde kendinizle alakalı özel bilgiler paylaşmayı ve tanımadığınız kişilerin listenizde yer almasına izin verilmemesi gerekir

7.Herhangi siyasi, mezhep, ırk veya bir stk mensup üye veya gönüllü ise, resmi olan hesaplar dışında herhangi bir hesabın açılmaması gerekir. Bunu yapan kişilerin bu girişimi toplumu yönlendirmeye, kışkırtmaya ve aldatmaya yönelik bir girişimdir. Bu türden girişimlere kullanıcılar tarafından kesinlikle prim verilmemeli destek olunmamalıdır.

8. Fotoğraf veya videoları paylaşmadan önce fotoğrafta yer alan arkadaşlarınızdan mutlaka izin alınmalıdır. 

 9. Yer bildiriminde bulunurken evde olmadığınız bilgisi verildiği unutulmamalıdır.

10. Ekranlarda gördüğünüz her bilginin doğruluğunu mutlaka sorgulanmalı ona göre hareket edilmelidir.

Sosyal medyada sahte hesaplar üzerinde toplumu yönlendirme…

21’inci yüzyıl savaşı olarak tabir edilen ve nitekim yüz yüze çarpışma savaşlarından daha verimli olan bir yöntem olan sosyal medya; toplumların kanalize edilerek ülkeler içerisinde kaos ortamı oluşturulması yönüyle hem etkili, hem de oldukça masrafsız bir soğuk savaş tekniği olarak dünyanın gözde savaş metotlarından biri haline geldi.

İnsanları kışkırtmaya yönelik girişimler sosyal medya üzerinden oldukça fazla yapılmaktadır. Herhangi bir olay zamanında sahte hesaplar üzerinden yüksek katılım sağlanarak, iki zıt düşünceli grubu karşı karşıya getirtmek amaçlı toplumu yönlendirmeye yönelik bilinçaltına etki edebilecek mesajlar bırakılmaktadır. Özellikle twitter gibi gündem belirlemeye yönelik sosyal ağ hesapları, bugün artık öyle bir hal almış bulunmaktadır ki, bot sistemlerle sahte hesaplar üzerinden çok rahat bir şekilde gündem belirlenebiliyor, bu vesileyle bir amaç için yüzbinlerin birlikte hareket etmesi sağlanabiliyor. Burada asıl tehlikeli olan durum ise, bu etkili silahın toplumun huzurunu kaçırmak isteyenlerin ve toplumda kaos oluşturmak isteyenlerin hakim güç haline gelmesi ve gündemi belirliyor olmalarıdır.

Alınması gereken tedbirler

Tanınan, güvenilir şahısların/kurumların hesapları dışında ortaya atılacak her haberi mutlaka inceleyip irdelemek gerekir ki, bu hususta her haberin, bilginin veya paylaşımın desteklendiği anlamına gelecek pozisyona çabucak düşmeyelim.

Binlerce sahte hesap devrede

Provokasyon ve taşkınlık çıkarmaya yönelik birçok hesabın devrede olduğu, bununla beraber İstihbarat ekiplerinin de yazdıklarınızı kontrol altında tuttuğu unutulmamalı, yapılan her paylaşımın aleyhinize döneceğini bilinmesi gerekti akıldan çıkarılmamalıdır.

Grupların aralarına sızılarak Angaje edilmelerine dikkat

Sosyal medyada etiketlenmeler, beğeniler, kimlerle arkadaş olunduğu gibi özele kaçan bazı durumların 3’ncü şahıslar tarafından göründüğü de bilinmesi gerekir.

Sosyal medyada farklı grupların birbirleriyle arkadaşlık kurmalarından kaynaklanan zeminin uygunluğundan istifade eden kötü niyetli kişiler,  bu gruplardan biriymiş gibi kendini gösterebilme imkânına sahip olabiliyorlar. Bu yolla istediği kişiyi hedef seçerek o kişi üzerinden grup içerisinde bulunan diğer şahıslara ulaşabilir, içlerinde çabucak kaynaşabilir. Ardından ise gerçekleştirmek istediği hedefi başlatarak kışkırtmaya yönelik paylaşımlar yapabilir. Bu gruba ait zıt paylaşımlarda olabilir.  Gruptan biriymiş gibi davranarak olumlu fakat içine inceden eklenilmiş şiddete teşvik, tahrik edici, aldatmaya ve yönlendirmeye yönelik paylaşımlarda olabilir.

Bu tür durumlarda dikkat edilecek husus şu olmalıdır. Şahsın tanımadığı, bilmediği kimseyi eklememesi, varsa şahıs veya kurumsal bir açıklama resmi sayfalardan bilgi edinip paylaşmasıdır.  Ortamı germek isteyen şahıslara prim verilmemeli hemen engellenmeli ve engellendiğine dairde bilgi paylaşımı yapılmalıdır.  (Ömer Özbey-İLKHA)