Orhangazi Üniversitesi yeni bir dedektör geliştirdi

Bursa Orhangazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü tarafından henüz literatürde olmayan yeni bir mayın dedektörü geliştirildi.

Ekleme: 01.11.2014 12:48:02 / Güncelleme: 01.11.2014 12:48:02 / Bilim & Teknoloji / Bursa Haberleri
Destek için 

BURSA –  Bursa Orhangazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümünde geliştirilen ve henüz literatürde olmayan yeni bir mayın dedektörünün tanıtımı yapıldı. Geliştirilen dedektör, ‘pasif dedektör’ özelliği ile mayın arama işini yapan ve operatörü patlamalara karşı koruma özelliğine sahip. Aynı zamanda hatalı alarm oranı minimum olan dedektör anti-araç mayını ile aynı büyüklükteki bir konserve kutusunu dahi ayırt edebiliyor.



Haritalama ve periyodik olarak yapılan havadan ve karadan arazi taramalarında zaman içinde meydana gelen küçük değişimleri fark edebilen dedektör, değişime uğrayan alanı tespit edip tehlikeyi önceden haber verebilme özelliğiyle askeri riskleri gidermiş olacak.



Dedektörün tanıtımı Bursa Orhangazi Üniversitesi Kampüsünde yapıldı. Tanıtıma Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Özcan ile birlikte Bursa Orhangazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Doç Dr. Osman Kalender katıldı.
 


Yeni dedektördeki özellikler dikkat çekti
Bursa Orhangazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Kalender, kendisi de aynı zamanda emekli albay olduğunu belirterek, dedektörün askeri açıdan önemli olduğunu söyledi. Laboratuarda dedektör hakkında bilgilendirmede bulunan Doç. Dr. Kalender, literatürde yaptıkları gibi bir dedektör olmadığını belirterek, “Bütün dedektörler aktif olarak bir sinyal gönderip algılama yaparlar ama bu dedektörde böyle bir mekanizma yok. Neden böyle yaptık; diğerleri ile siz gönderdiğiniz sinyalle de avlanabilirsiniz. İnsanlar onu algılayıp sizi mayın ararken de patlatıp öldürebilirler. Burada bu anlamdaki ölüm riskiniz tam anlamıyla ortada kalkıyor.” dedi.
 


Bütün dedektörlerde önce bir sinyal gönderilerek ölçüm yapılıp mayının varlığının saptandığını bildiren Doç. Dr. Kalender, kendi yaptıkları dedektörde ise tamamıyla yer kürenin manyetik alan ölçüm esası ile mayınların bulunduğunu söyledi.



Dedektörün asıl gündeme gelmesi gereken özelliğinin el tipi detektörden ziyade bir platform gibi düşünülmesi gerektiğini belirten Kalender, “Yani bir aracın önüne yerleştirilen bir platformla siz arazinin haritasını çıkarıp arazideki gömülü patlayıcıyı algılayabileceğiniz gibi, bu verileri bir veri bankasına atmak suretiyle periyodik yapacağınız ölçümlerle işte burada bir değişiklik var gibi bir sonuca ulaşabilirsiniz.” şekline anlattı.



Doç. Dr. Osman Kalender, Bursa Orhangazi Üniversitesi öncülüğünde yaklaşık on yıllık bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkan dedektör için Balıkesir Üniversitesi, Atılım Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nden de akademisyenlerin çalıştığını belirtti.

Dedektör 50-60 liraya mal oldu
Dedektörün yaklaşık 50-60 liraya mal olduğunu bildiren Kalender, şunları söyledi: “Tabii ki bu fiyatları bilemem ama benim bildiğim ülkemiz özelinde iki tip dedektör kullanılıyor ve onların da birkaç bin dolar olduğunu tahmin ediyorum. Bizim bir proje önerimiz var ve şu anda değerlendirilme aşamasında. Biz bu projeyle biz piyadeyi tamamıyla devre dışı bırakıp bunu pür mekanik yapmak istiyoruz. Alçak irtifadan uçan Kuadrokopter tarzı bir takım mekanizmaları devreye sokup insan riskini sıfıra indirmek istiyoruz.” (Zeki Aras –İLKHA)