Midyat Ziraat Odasından çiftçilere bilgilendirme semineri

Midyat Ziraat Odası tarafından çiftçi kayıt sistemi yenileme uygulamaları, tarımsal eğitim ve yayım hizmet ve projeleri hakkında çiftçi ve muhtarlara seminer verildi.

Ekleme: 01.11.2014 11:51:02 / Güncelleme: 01.11.2014 11:51:02 / Ekonomi / Mardin Haberleri
Destek için 

Midyat Ziraat Odası 2015 yılı çiftçi kayıt sistemi yenileme uygulamaları, tarımsal eğitim ve yayım hizmet ve projeleri hakkında çiftçilere, muhtarlara seminer verildi.

Midyat ilçesi Işıklar Mahallesi’nde bir restoranda düzenlenen seminere, Midyat Ziraat Odası Başkanı Mehmet Beşir Evsen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli ve tarım danışmanları katıldı.

Midyat Ziraat Odası Başkanı Evsen, seminerde yaptığı konuşmada çitçi kayıt sistemine 2014 - 2015 yılı olmak üzere iki defa başvurusu yapılacağını söyledi. Evsen, “Çiftçilerimiz 2014 yılı çitçi kayıt sistemine başvurularını 30 Haziran - 01 Ekim 2014 tarihi mesai bitimini kadar; bu sene içerisinde 1 Eylül-31 Aralık 2014 tarihleri arasında da 2015 yılı çitçi kayıt sistemine başvurularını yapacaklardır. Çiftçilerimizin mağdur olmaması için, bu tarih aralıklarına dikkat etmeleri gerekir. Yapılan uygulamalarla bir yıl içerisinde çiftçilerimizin iki defa mazot gübre desteği alacaklardır.”dedi.

Midyat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Mehmet Ay ise; “2015 çiftçi kayıt sistemi başvurularında 2015 üretim yılı için hâlihazırdaki ve planladıkları tarımsal faaliyet bilgilerinin tamamını beyan edeceklerdir. Çiftçiler tarafından beyan edilen bu bilgiler sisteme kaydedilecektir. Çiftçiler tarafından beyan edilen ve çiftçi kayıt sistemi kaydedilen araziler üzerinde meydana gelen üretim bilgisi değişikliklerine ilişkin güncellemeler için çiftçi başvuruları 15 Mart 2015 tarihinde başlayacak olup 15 Mayıs 2015 tarihinde sona erecektir. Ürünlerin uydu takip sistemiyle takip edileceğinden beyanların doğru ve düzgün verilmesi gerekir.”diye söyledi.

Ziraat Odası Tarım Danışmanı Cuma Uçaş da, Midyat Ziraat Odasının, tarımsal eğitim ve yayım hizmetini aktif olarak verip saha çalışmasını üç tarım danışmanıyla sürdürmekte olduğunu söyledi. Uçaş, “Midyat'ın 30 mahallesinde 4 çiftçiye badem ve antepfıstığı bahçesi kurmak için toplamda altı yüz dönüm alanda fidan dağıtımı için proje hazırlayıp Orman ve Su Müdürlüğüne gönderildi. Tarımsal Yayım sözleşmesi imzaladığımız 15 çiftçinin bağlarında tarımsal girdi (Zirai ilaç, gübre ve Tarım alet ve ekipman) temini projesi hazırlayıp GAP (GAP-TEYAP) Başkanlığına gönderildi. Yirmi köye Üzüm Sıkma ve Şıra depolama projeleri ve Hazırladıkları; budama bitki hastalık ve zararlıları eğitimleri ve çiftçi teknik gezileri ve projeleri düzenlemekteyiz.”dedi.