Adana'da köylülere ücretsiz güneş enerji sistemi

Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü'nce yürütülen Orman Köylerini Kalkındırma Projeleri kapsamında, 574 ünite su ısıtma sistemini köylere kurdu.

Ekleme: 05.08.2014 13:54:02 / Güncelleme: 05.08.2014 13:54:02 / Güncel / Adana Haberleri
Destek için 

ADANA- Adana Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Orman ve Köy İlişkileri Şube Müdürlüğü (ORKÖY) 2014 yılında Güneş Enerjisi ile Su Isıtma Projesi dâhilinde 574 ünite su ısıtma sistemini program dâhilindeki köylere kurdu. Bölge Müdürlüğü,2013 yılında da 1227 ailenin güneş enerji ihtiyacını karşılaşmıştı.

Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Pos İşletme Müdürlüğü dâhilindeki köylerde kurulan su ısıtma sistemlerini yerinde inceledi. Kızıldam köyünde, köylülere verilen destek kredileri hakkında rakamsal bilgiler veren ORKÖY Şube Müdürü Sönmez, ORKÖY olarak 2006 yılından bugüne kadar 5276 ünite güneş enerjisi ile su ısıtma sistemini kurduklarını, bu 8 yıllık zaman içerisinde ormanlardan 92 bin ster yakacak odunun kesilmesinin önlendiğini, bunun da bugün için parasal tutarının yaklaşık 5 milyon TL olduğunu söyledi.

Sönmez ayrıca, bu kadar paranın tasarruf edilmesiyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlandığını, köylünün ağaç yakmasının engellendiğini ve yaşam standardının yükseltildiğini sözlerine ekledi.

Köyde, özel bir firma tarafından kurulan su ısıtma sistemlerini inceleyerek firma yetkilisinden sistemin teknik özellikleri hakkında bilgi alan Bölge Müdürü Acer, evlerine enerji sistemi kurulan köylülerle bir süre sohbet etti.

Köy muhtarına köyde eksik olan 30 adet sisteminin de kurulacağı sözünü veren Acer, konu ile ilgili genel bir değerlendirme yaparak, “ORKÖY, Bölge Müdürlüğünün veren eli, gülen yüzü konumunda, 44 yıldır orman köylülerinin ekonomik ve sosyal anlamda kalkındırılması için projeler geliştirip uyguluyor, 2014 yılında Adana ve Osmaniye illerinde orman köylülerinin gelir düzeyini artırmak ve ormana olan baskılarını azaltmak amacı ile hazırlanan sosyal ve ekonomik projeler doğrultusunda 485 bin TL’ si hibe olmak üzere 3 milyon 385 bin TL’yi 53 köyde 647 aileye kredi olarak vereceklerini belirtti.(Yunus Emre-İLKHA)