Pamuklar çiçek açmaya başladı

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde çiftçilerin geçim kaynağı olan pamuklar çiçek açmaya başladı.

Ekleme: 30.07.2014 09:48:02 / Güncelleme: 30.07.2014 09:48:02 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

ŞANLIURFA – Nisan-Mayıs aylarında ekimine başlanılan pamuk 5 - 6 ay içerisinde farklı evrelerden geçerek toplanmaya hazır hale geliyor. Yoğun bir işçilik isteyen ve yazın sıcak aylarda büyük bir emek verilen pamuklar çiçek tutmaya başladı.

Akçakale’de on üç dönümlük tarlasında pamuk çiftçiliğiyle uğraşan Avvad Dağbaşı adlı çiftçi, pamukların çiçek tutmaya başladığını belirterek, “Pamuklarımız şuan itibariyle çiçek tutmaya başladı. Darak dediğimiz çiçek tutma işleminden hemen sonra açan çiçeklerin bir kısmı koza haline geliyor bir kısmı ise dökülüyor ve bu Ekim ayına kadar bu şekilde devam ediyor. İçerisinde bulunduğumuz Temmuz ayının daha çok sıcak olması ise pamukları daha iyi çalıştırıyor. Yaklaşık 10 - 11 sulama ihtiyacı olan pamuklarımız 6 ve 7’nci sulamayı gördü. Pamuk açana kadar yapacağımız sulama darak tutma işlemini daha çok hızlandıracak. Eylül’ün sonlarında ise pamuk dallarına yüklenen kazaların pişmesiyle pamuklar açmaya başlayacak ve toplanmaya hazır hale gelecek 6 ay yetiştirdiğimiz pamukların toplanması ise 2 ayda bitiyor.” dedi.

Yaz ayında sıcak havada büyük uğraşlar vererek tarımını yaptıkları pamuğun kendilerinin geçim kaynağı olduğunu ifade eden Dağbaşı, pamuk fiyatlarının düşük olduğunu söyledi.

Pamuk tarımının kurtlanma tehlikesinden dolayı riskli bir iş olduğunu belirten Dağbaşı, tek geçim kaynakları olan pamuk tarımının yüksek bir fiyatla alınmasını beklediklerini ifade etti. (İbrahim Yılmaz-İLKHA)