Enerji-Sen'den VEDAŞ'a protesto

DİSK'e bağlı Enerji-Sen üyeleri VEDAŞ işçileri, İpekyolu Caddesi üzerinde bir araya gelerek VEDAŞ binasına yürüdü.

Ekleme: 24.07.2014 18:57:02 / Güncelleme: 24.07.2014 18:57:02 / Güncel / Van Haberleri
Destek için 

VAN - Van Gölü Elektrik Datığım A.Ş. (VEDAŞ)’ı protesto etmek için bir araya gelen işçiler, yürüyüş düzenledi. VEDAŞ binasına yürüyen işçiler, sloganlar atarak işten çıkarıldıkları için VEDAŞ’ı protesto ettiler.

İpekyolu Caddesi'nde bir araya gelerek VEDAŞ binasına kadar yürüyen işçiler adına Enerji-Sen Başkale Temsilcisi İsmail Ayhan açıklama yaptı.

Açıklamasında Ayhan, “Elektrik dağıtım şirketlerinin en tehlikeli ve en riskli bu işte gece gündüz demeden yaz, kış demeden bütün özveriyle ve elimizden gelen bütün fedakârlılığı göstererek çalışmalarımızı bu zamana kadar sürdürdük. Bu çalışmaları yürütürken bu halkın evladan olarak, halkımızın hiç bir zaman karanlıkta kalmasına ve mağdur olmasına duyarsız kalmadık ve elimizdeki bütün imkânsızlıklara rağmen hayatımızı riske atarak bütün arızaları giderdik. Hatta arıza işlerinin dışında da belgelerimiz olmadığı halde yapmamız gereken birçok işi de zor ve baskıyla yaptık.” dedi.

“Sorunlar görmezden gelindi”

Şirket tarafından periyodik olarak yapılması gereken hat bakımlarının yapılmadığını söyleyen Ayhan, “Bizim bütün uyarı ve ikazlarımıza rağmen bu sorunlar görmezden gelindi. Hiçbir önlem alınmadı. Meydana gelen arızaların sebebi biz işçiler olarak gösterilmeye çalışıldık. VEDAŞ yetkilisi Zafer Türüt tarafından yapılan açıklamada bu yatırımların ve bakımların yapıldığı söylenmiştir. Fakat söylenenler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu vurdumduymazlık büyük sorun ve sıkıntıların yaşanmasına sebep olmaya devam etmektedir. Kamu oyunun da bilmesini isteriz ki özellikle kışın yaşanan elektrik kesintilerinin nedeni trafolara kedi girmesi, ısınması veya patlaması değildir. Zaten bu zamana kadar böyle bir olay gerçekleşmemiştir. Elektrik kesintilerinin asıl nedeni VEDAŞ şirket yöneticilerinin sinekten yağ çıkarma mantığına dayanmaktadır.” diye konuştu.

“Yetkililer halkımızı karanlığa mahkum etmektedirler”

Ayhan, “Belgelerle ispatlayabiliriz ki özellikle kışın yaşanan elektrik kesintileri bakım ve onarım uydurmacasıyla yapılan kesintilerdir. Aslında kesinti olan saatlerde böyle bir bakım veya onarım işi hiçbir zaman yapılmamıştır. Çünkü gece saatlerine denk gelen saatlerde zaten bakım ve onarım yapmak imkânsızdır. Biz işçiler olarak ta bu konunun en yakın şahitleriyiz. Televizyonlara çıkarak kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye devam ederek büyük sorunları görmezden gelmektedirler ve VEDAŞ yetkilileri halkımızı karanlığa mahkûm etmektedirler. VEDAŞ'ın Türkerler Holdinge devriyle beraber şirket yöneticileri kayıp ve kaçak adı altında halkımızı hem karanlıkta bırakıyor, hemde yüksek rakamlarda cezalar keserek halkı mağdur ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Çalışanların sorun ve talepleri de görmezden gelinmiştir”

Ayhan konuşmasının devamında, “Sosyal devlet ilkesi gereği enerji haktır. Ve bu hakkın devlet tarafından parasız bir şekilde halka ulaştırılması gerekmektedir. Bütün bunlar görmezden gelindi. Kamu kurumu olan VEDAŞ özelleştirildi. Borcunu ödeyemeyen yüzlerce kişi hem kredi çekti geri ödeyemedi, hem de hapis cezasına çarptırıldı. Bu sorunlar yaşanırken çalışanların sorun ve talepleri de görmezden gelinmiştir. İş Kanunu gereği asıl işin alt işverene verilemez maddesi çiğnenmiş ve taşeron şirketler aracılığıyla bütün haklarımız gasp edilmiştir. İşçi sağlığı ve güvenliği malzemeleri ve eğitimleri verilmemiştir. Eksik malzemeyle çalışmaya gönderilerek kazalara ve ölüme mahkûm olmaktayız. Maaşlarımız dahi 2 veya 3 ayda ödenmektedir. Kanun gereği eğitim masraflarının şirketlerin ödemesi gerekirken bu paralar işçilerden tahsil edilmiştir. Boş senetlere baskı ve zorla imza atmaktayız. İşçilerin haklı ve meşru talepleri görmezden gelinmekte ve baskı ve işten atılmayla tehdit edilmekteyiz. Buradan şirket yetkililerini tekrar uyarıyoruz. Gelin bu sorun ve sıkıntıları iş barışı içinde görüşerek çözüme kavuşturalım. İşten atmayla, baskı ve tehditle bu sorunlar çözüme hiçbir zaman kavuşmayacaktır. İşten atılan arkadaşlarımız işe alınana kadar, taleplerimiz kabul edilene kadar mücadelemiz ve direnişimiz sürecektir.” şeklinde konuştu. (Hacı Yılmaz-İLKHA)