• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2324.852
  • ...
Hüseyin Velioğlu`nun Hayatı ve Mücadelesi - 31
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

11. BÖLÜM

KİŞİLİĞİ VE YAŞANTISI

İBADİ HAYATI

Şehid Rehber, ibadet konusunda hassas olduğu gibi cemaat fertlerinde de aynı hassasiyetin oluşması için gayret ederdi. Cemaat yapısına tavsiye ettiği ve özellikle de Ramazan aylarında gönderdiği ibadi programlarda her Cemaat mensubunun ailevi, kültürel ve çalışma programının yanında, bir de ibadi programının olmasını ister ve bunun uygulamasını sorumlular vasıtasıyla takip ettirirdi. Bizim birer kul olarak varlığımızın ve mücadelemizin özünde ibadet vardır derdi. Örneğin Cemaat mensuplarına gönderdiği ibadi program içerisinde bulunan hususlardan bazıları şunlardı:

Günlük olarak Kur’an’dan okuma virdinin bulunması

Mümkün olduğunca sürekli abdestli bulunmak

Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmak

Gece namazlarını düzenli kılmak ve bu vakitlerde bolca dua etmek

Farz namazlara tabi sünnetleri aksatmadan kılmak ve farz namazlardan sonra tesbihatı terk etmemek

Duha ve evvabin namazları ile diğer nafileleri adet haline getirmek

Farz namazların, mümkün olduğu kadarıyla camilerde Cemaatle kılınmasına çalışmak

Evde bulunanların veya herhangi bir yerde bir arada olanların, farz namazlarını Cemaat halinde kılmaları

Ramazan ayına mahsus olan teravih namazların camide, Cemaatle birlikte kılınması

Ramazan ayına mahsus olan itikaf sünnetini yerine getirmek…

Farz namazların zamanında ve Cemaatle kılınmasına özel bir ehemmiyet verirdi. Farz namazlara tabi sünnetleri hiç aksatmadan kılar ve namaz ardındaki tesbihatı yapardı. Kaldığı yerde namazlarını oradaki arkadaşlarla Cemaat halinde kılardı.

Engelleyici bir durum olmazsa, pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutar, gece namazlarını kılar, günlük düzenli bir şekilde Kur’an’ı Kerim okurdu. Çok da güzel bir okuyuşu vardı.

Genellikle abdestli olurdu, sabah kalktığında veya uykudan uyandığı vakitte ilk işi abdest almak ve iki rekât namaz kılmak olurdu. Duha ve evvabin namazlarını düzenli kılmaya çalışırdı.

İ. H. adlı Cemaat mensubu şunları aktarmaktadır: “Günlük Kur’an okumayı ihmal etmezdi. Kur’an okurken de mümkün mertebe sesli okurdu. Yemek vs. için oturduğumuzda dikkatini çeken konuların analizini yapardı, bazı ayet, hadis, siyer konuları ve fıkhi meselelerle ilgili özgün görüşleri vardı, gerçekten çok orijinal düşünceleri vardı. Şehid Rehber en zor şartlarda bile günlük nafile ibadetlerini aksatmamaya çalışırdı. “

S. V. adlı Cemaat mensubu Şehid Rehber’in ibadi hayatı ile ilgili şu bilgileri aktarmaktadır: “İbadetinde huşu ve sükûnet vardı. İmamı Şafii mezhebine göre amel ederdi. Nafile namazlarını düzenli kılıyordu. Çok güzel bir Kur’an–ı Kerim okuyuşu vardı. O kadar güzel okuduğunu bilmiyordum. Bir gece odasından Kur’an–ı Kerim sesi geliyordu, Abdulbasıt’ın hatimlerde okuduğu kıraate benzettim, kapı yarı açıktı, baktığımda Şehid Rehber’in okuduğunu gördüm. “

Devam edecek…

Bu haberler de ilginizi çekebilir