• DOLAR 32.5
  • EURO 34.615
  • ALTIN 2478.86
  • ...
Kürt Sorunu ve İslami Bakış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Köklü Değişim Dergisi öncülüğünde gerçekleştirilen "Kürt Sorunu ve İslami Bakış" adlı panelin 1. oturumu sona erdi. Birinci oturuma konuşmacı olarak Gerçek Hayat Dergisi yazarı Ali Öner, Doğu-Batı Kardeşlik Platformu Sözcüsü Hasan Ünal ve Köklü Değişim Dergisi Yazarı Aydın Usalp katıldı.
 
Kur`an`ı Kerim Tilaveti ile başlayan panelin birinci oturumunda "Kürt Meselesinin Çıkış Sebepleri ve Tarihsel Süreçte Çözüm Yaklaşımları" ele alındı.
 
İlk konuşmayı Aydın Usalp yaptı. Kürt sorununun hilafetin ortadan kaldırılmasından sonra ortaya çıktığını ifade eden Usalp, "Kürtler Osmanlı Devleti döneminde hilafete karşı değillerdi. Kürtler Osmanlı dönemin Türkler ve diğer ırklar ile Hilafet çerçevesi içerisinde gayet barış içerisinde yaşıyorlardı. Ne zaman hilafet ve Şeriat ortadan kaldırıldı o zaman Kürt sorunu ortaya çıkmış oldu" dedi.
 
Şeyh Said ayaklanması İslami bir ayaklanmadır
Osmanlı devletinin yıkılmasından sonra ortadan kaldırılan Hilafet ile birlikte Kürtlerde ayrışmalar meydana geldiğini söyleyen Usalp şöyle devam etti: "Çünkü Kürtleri ayakta tutan Şeriat ve Hilafet ortadan kaldırılmıştı. Bunun üzerine İslami duyarlılığı olan Kürtler. Yeni kurulan ulusalcı sistemi kabullenmeyerek yerine, Şer`i düzeni kurmaya çalıştılar. Bu anlamda Şeyh Said ayaklanması bir Şer`i ayaklanmadır.
 
Komünist olan PKK kendine taraf bulmak için Şeyh Said`i kullanmıştır ve hatta kendi davasına Şeyh Said davası demiştir. Bununla birlikte Kürt sorunu kurulan yeni devlet sistemi ile doğmuştur. Sistem yüzbinlerce Kürdü katletmiştir. Kürtçe her alanda yasaklandı. Devlet PKK`yi bahane ederek Kürt halkına zulmetmeye başlamıştır. Devletin kendilerinin olduğunu düşünenler şunu anlayamadılar; hiç kimse kendi doğacağı ırkı ve memleketi belirleyemez. İşte tüm sorunlar ancak İslam çerçevesinde çözüme ulaşır" şeklinde konuştu.
 
Osmanlı da Kürtlere zulmetmiştir
Daha sonra sözü alan Ali Öner ise, Osmanlı döneminde Kürtlerin yaşamış olduğu sorunlara ve Osmanlının Kürtlere çektirmiş olduğu sıkıntılara değindi. Öner konuşmasında Osmanlının da Kürtleri aşağı tabakada bir topluluk olarak gördüğünü hatta Hamidiye Alaylarını da, Kürtleri adam etmek için kurduğunu ifade etti.
 
Kürt meselesinin 1960`lardan sonra sol bir eğilim gösterdiğini dile getiren Öner, "80, 90 yıldır devlet eliyle yapılmayan zulmün PKK eli yapıldığının altını çizdi.
 
Müslüman Neredeydi?
Oturumun son konuşmacısı olan Hasan Ünal da, Kürt sorunun yaklaşık olarak bin yıldır var olduğunu söyledi. Ünal konuşmasını şöyle sürdürdü: "İslam devletinde hilafet hanedanlığa geçtiğinden itibaren, İslam ümmeti gerçek anlamda Kur`an ve sünnete dayalı bir hayat yaşamadı. İşte Müslüman olan Kürtler ve Türklerin ayrışmaları bu anlayışın ortadan kaldırılmasından sonra başladı ve hala devam etmekte " dedi.
 
Türkiye coğrafyasında bu sorunlar yaşanırken Müslümanlar nerdeydi? Diye soran Ünal, "Müslümanlar Bu yaşanan sorunları sahiplenmediği için, PKK diye bir yapı ortaya çıktı. Bugün Kürt sorunu dediğiniz zaman akla ilk gelen yapı PKK`dir. PKK bu işin çözüm noktası değildir. Bu işin çözüm noktası İslam`dır" diyerek sözlerini tamamladı. (Osman Öksüz - İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir