• DOLAR 32.484
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2436.749
  • ...
28 Şubat Yönergesi Öğretmen Adaylarını Mağdur Ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ancak bu kez başörtülü eğitim fakültesi öğrencileri, staj için gittikleri okullarda mağdur ediliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ekim 1998’de çıkarılan 2493 sayılı yönergede şu madde yer alıyor: “Öğretmen adayları, uygulama yaptıkları okullarda, görevli öğretmenlerin uymakla yükümlü oldukları yasa, yönetmelik, yönerge ve okul yönetiminin koyduğu kurallara uymak zorundadır.” Bazı okul yöneticileri, bu maddeye dayanarak öğretmen adaylarının başörtüsü ile okulda staj yapmalarına engel oluyor. Yeni eğitim-öğretim yılındaki ilk stajlarına giden bazı başörtülü öğrenciler, okul yöneticilerinin tutumları nedeniyle şaşkına döndü. Konya’da bazı lise ve ortaokullarda staj yapan eğitim fakültesi öğrencileri başörtülü oldukları gerekçesiyle derslere alınmadı. İlk stajına Meram Naciye Mumcuoğlu Anadolu Lisesi’nde giren Necmettin Erbakan Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği 5. Sınıf öğrencisi Ş.B. mağdurlardan biri. Başörtülü olarak staja girmesine izin verilmediğini söylüyor. Okul yönetiminin staja gelen öğrencilerle toplantı yaparak kendilerinin öğretmenler ile aynı kılık kıyafet yönetimine uymak zorunda olduklarını söylediklerini anlatıyor. Bunun üzerine okul müdürüne başörtüsüyle derse girip giremeyeceğini sorduğunu aktaran Ş.B., “Tabii ki derse girerken başınızı açacaksınız.” cevabını aldığını kaydediyor.

Eğitim fakültesi öğrencilerinden S.U. da aynı mağduriyeti Konevi Anadolu Lisesi’ndeki ilk günlerinde yaşadığını söylüyor. Okul yönetiminin kendilerine “Bayan öğretmenler nasıl derse giriyorsa siz de o şekilde girmek zorundasınız. Başörtünüzü okulun dış kapı girişinde açacaksınız. Başörtüsü konusunda bize gelmeyin.” talimatını verdiğini dile getiriyor. Söz konusu lisede şu an başörtüsüyle staja izin veriliyor.

BAŞÖRTÜSÜ SEBEBİYLE OKULU BIRAKTI, BU KEZ STAJ ENGEL OLDU

Benzer bir mağduriyet yaşayan öğrencilerden H.K. (34) ise 2000 yılında başörtüsü sebebiyle üniversiteyi bırakmış. Kanunun değişmesiyle yıllar sonra eğitimine geri döndüğünü anlatan H.K., bu kez de staj dersinde başörtüsü sorunuyla karşılaşmış. Geçtiğimiz hafta ilk stajına bu yüzden giremediğini söyleyen H.K., okul yöneticilerinin tutumu devam ederse hakkında tutanak tutulma ihtimaline rağmen başörtüsü ile staja gireceğini ifade ediyor.

Meram Naciye Mumcuoğlu Anadolu Lisesi Okul Müdürü Süleyman Şahin yasakla ilgili kendisini savunuyor. Öğretmen adaylarının staj derslerine girerken öğretmenler ile aynı kurallara uymak zorunda olduğunu belirterek, “Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda hareket ediyoruz. Bu nedenle öğretmen adayları başörtüsü ile derslere giremez.” diye konuşuyor.

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise üniversite öğrencilerinin YÖK kanununa tabi olduğunu, ancak Ekim 1998’de çıkarılan yönergenin YÖK Kanunu ile çeliştiğini belirtiyor. Öğretmen adaylarının Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim-öğretim kurumlarında yapacakları staja ilişkin 2493 sayılı yönergede “Öğretmen adayları, uygulama yaptıkları okullarda görevli öğretmenlerin uymakla yükümlü oldukları yasa, yönetmelik, yönerge ve okul yönetiminin koyduğu kurallara uymak zorundadır.” hükmü olduğunu hatırlatan yetkililer, “Bazı okul yöneticileri, bu maddeye dayanarak öğretmen adaylarının başörtüsü ile staja girmelerine engel oluyor. Öğretmen adaylarının YÖK kanunlarına tabi iken 28 Şubat döneminde çıkarılan Milli Eğitim Bakanlığı’nın söz konusu yönergesi, YÖK Kanunu ile bu noktada çelişiyor.” ifadelerini kullanıyor.

Yasağa sivil toplum kuruluşları da tepki gösteriyor. Denge Hukukçular Derneği Başkanı Avukat İbrahim Bakım, okul müdürleri ve diğer öğretmenlerin 657 sayılı yasaya tabi iken üniversiteli stajyer öğrencilerin YÖK Kanunu’na tabi olduklarını vurguluyor. Bakım, 2547 sayılı YÖK Kanunu ek 17. maddesinde “Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydı ile; yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir.” hükmü gereğince üniversitelerde kılık kıyafet serbestliğinin olduğunu vurguluyor. Üniversite öğrencilerinin staj dönemi boyunca öğrenci sayıldığına işaret ederek, okul yöneticilerinin kullandıkları inisiyatifin yasal olmadığı ve suç işlediklerinin altını çiziyor.

Eğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Latif Selvi de okul yöneticilerinin inisiyatif alarak kanunları aşmasının 28 Şubat’ın fiili bir durumu olduğunu söylüyor. Öğrencilerin başörtülü olarak staj derslerine girmelerinde yasal hiçbir engel olmadığını kaydeden Selvi, şöyle konuşuyor: “Çocuklarımız zaten öğrenci olmaları hasebiyle YÖK’ün kurallarına tabiler. Ayrıca milli eğitim bünyesinde de bunu engelleyici bir durum söz konusu değil. Öğrencilerimiz kendi isteklerine bağlı olarak başörtülü derslerine girebilirler. Bu hususta mağduriyete uğrayan arkadaşlarımız varsa bizimle irtibata geçebilirler. Basına intikal etmeyen çok daha fazla mağduriyet yaşanıyor olabilir.”

Zaman

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir