• DOLAR 32.536
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2493.286
  • ...
SON DAKİKA
ARAKAN KAN AĞLIYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞÜKRÜ GÜNDÜZ / İSTANBUL


Güneydoğu Asya’da yer alan Burma’da Budist cunta yönetiminin yaptıkları zulümler yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce Arakanlı Müslüman, zor şartlar altında hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor. Dünya ise Burma yönetiminin yaptığı bu zulme seyirci kalıyor.


Güneydoğu Asya’da yer alan Burma’da yaşayan Müslüman Arakanlılar’ın yaşadığı zulmü Arakanlı Muhammed Şah ile konuştuk. Arakanlı Doktor Muhammed Şah, Müslümanların Burma’da çok büyük baskılar altında olduğunu ve vatandaşlık hakları ellerinden alınan bu insanların ülkelerini terk ederek başka ülkelere gitmek zorunda kaldıklarını söyledi.


Arakan Güneydoğu Asya’da Burma sınırları içinde yer almakta. Arakan’ın yaklaşık 4 milyonluk nüfusunun yarısı Müslümanlardan oluşuyor. 1948 yılında İngilizlerin buradan çekilmesiyle Burma 1960 yılına kadar demokratik bir şekilde Müslümanların da içinde olduğu bir parlamenter sistemle yönetildi. 1960 yılında askeri cunta bir darbe yapıp Müslümanların bütün haklarını ellerinden aldı.

BURMA BUDİSTLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR
Arakan’da Müslümanlara yapılan baskının sebebi onları oradan tamamen çıkarıp kendi topraklarından sürmek ve burayı tamamıyla Budistleştirmek olduğunu belirten Doktor Muhammed Şah, 1960 yılında askeri cuntanın Burma’da yönetimi ele geçirdikten sonra ülkeyi Müslümanlardan temizlemek için resmi bir politika izlediğini dile getirdi.


II. DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA 100 BİNDEN FAZLA MÜSLÜMAN KATLEDİLDİ

Müslümanların Burma’da sürekli baskı ve katliamlara maruz kaldığının altını çizen Muhammed Şah, “2. Dünya savaşı sırasında 1942 yılında Müslümanlara yönelik büyük bir katliam yapıldı. Bu katliamda yüz binden fazla Müslüman şehid edildi. Bu katliamdan kurtulan Müslüman Arakanlılar o zamanki Doğu Bengal’e şimdiki Bangladeş’e sürüldü. İngilizler o zaman Japonlarla anlaşarak Arakan’ı boşalttı. Arakanın kuzeyinde bir yönetim boşluğu oluştu. O boşluktan yararlanan milis güçler Japonlarla işbirliği yaparak büyük katliamlar yaptı.” diye konuştu.


MÜSLÜMANLAR BU TOPRAKLARA SONRADAN GELMEDİ

Şimdiki Budist Burma yönetiminin Müslümanların bu topraklara sonradan gelip yerleştiğini iddia ettiğini belirten Muhammed Şah, tarihin ise bu söylemleri yalanladığını söyledi. Eski dönemlerde Burma’yı yöneten Müslümanların kullandığı para ve sikkelerin üzerinde Kelime-i Şahadet yazıldığını belirten Muhammed Şah, buna rağmen Budist cunta yönetiminin bunu inkar ettiğini dile getirdi. “Bunlar burada Müslümanların yaşadıklarını kabul etseler onlara bazı haklar vermek zorunda kalacaklar. Bunun için burada Müslümanların yaşadıklarını kabul etmiyorlar. Arakan’ı Müslümanlar 350 yıl yönetti.” diyen Muhammed Şah, Arakan’ın İslam devleti olarak geçtiğini ve bunun tarihçe de bilindiğinin altını çizdi.


1960’LI YILLARDAN SONRA ZULÜM ARTTI
1960’lı yıllarda Budistlerin Müslümanlara, ‘Siz bu topraklara sonradan gelen insanlarsınız’ demeye başladıklarını dile getiren Muhammed Şah, “ancak Müslümanlar 1942 yılında yapılan katliamlardan ders almışlardı. Biz silahsız olup kendimizi savunamazsak yine katliama maruz kalırız deyip silahlanmaya başladılar. Müslümanlar silahlandıktan sonra haklarını talep etmeye başladılar. Budist Burma hükümeti bu mücahitleri çeşitli vaatlerde bulunarak, onlara özerklik sözü verdi. Mücahitlerde o zaman silahlarını bıraktı ama vaat edilen hiçbir şey yerine getirilmedi. Tam tersine Müslümanlara yapılan baskılara artmaya başladı.” dedi.


MÜSLÜMANLAR TOPRAKLARINDAN SÜRÜLDÜ
1960 yılında darbe yapan cunta yönetiminin Müslümanların bütün haklarını ellerinden aldığını söyleyen Muhammed Şah, “bu tarihten sonra Müslümanların bir yerden bir yere gitme hakları, ulaşım hakları, okuma hakları ellerinden alınarak vatandaşlık hakkı verilmemeye başlandı. Budist Burma yönetimi çeşitli bahanelerle daha önce Bangladeş’e kaçıp kendi topraklarına gelen Müslümanlara karşı operasyonlara başladı. 1978 yılında Gandil’de Müslümanlara karşı büyük bir operasyon başlatıldı. Yapılan bu operasyonda Müslümanlara büyük zulümler yapıldığı gibi, Arakan’ın güneyindeki Müslümanların çoğu kuzeye sürüldü. O zaman 250 bin Müslüman tekrar Bangladeş’e sığınmak zorunda kaldı” diyen Muhammed Şah, bu olaylardan sonra dünya kamuoyunun yapılan zulümlerden haberdar olduğunu dile getirdi.


BM, ARAKANLILARA MÜLTECİ STATÜSÜ VERMİYOR
1970’li yıllarda meydana gelen olaylarda ise binlerce Arakanlı Müslüman’ın hayatını kaybettiğinin altını çizen Muhammed Şah, “Burma ile Bangladeş arasındaki sınırdan Bangladeş tarafına geçmek isteyen birçok insan iki ülke arasındaki nehirde boğuldu. Bangladeş’e sığınan insanlar orada çadırlarda yaşamaya başladı. Bu çadırlarda da on binlerce insan çeşitli hastalıklardan ve kötü hayat koşullarından dolayı hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler, Bangladeş’e sığınmak zorunda kalan Arakanlı Müslümanlara mülteci statüsü vermiyor. Budist Burma yönetimi ise Bangladeş’le yaptığı bazı gizli anlaşmalarla oraya giden bazı insanları geri getirtiyor” diye konuştu.


SEÇİMİ MÜSLÜMANLAR KAZANDI
1988 yılında Burma’da ilk askeri darbeyi yapan General Nevin’in yönetime el koyduğunu belirten Muhammed Şah, kullanılan paraları geçersiz saydığı ve çok büyük zamlar yaptığını anlattı. General Nevin böyle yapınca halkın Aung San Suu Kyi önderliğinde bir isyan başlattığını ifade eden Arakanlı Muhammed, General Nevin’in bu isyanı bastırmak istediğini ancak bastıramadığını ve dünya kamuoyunca duyulduğunu belirtti. Askeri cunta General Nevin’in bu durumundan sonra baskı yapmayı başladığını ve seçim kararı aldığını anlatan Muhammed Şah, “yapılan seçimlerde Askeri cuntanın destek verdiği kişiler kazanmadı. Arakan bölgesinde ise Müslümanlar kazandı. Cunta yönetimi böyle bir sonuç beklemediği için korktu ve seçim sonuçlarını geçersiz saydı” şeklinde konuştu.


BURMA YÖNETİMİ SİYONİSTLERDEN YARDIM ALIYOR

Budist cunta yönetimi, siyonist israil’in yaptığı gibi Arakan bölgesinde Budistler için yeni yerleşim yerleri yaptığını ve bunun için siyonist israilli uzmanlardan yararlandığına dikkat çeken Muhammed Şah, “1990’lı yıllardan bu yana Budist cunta yönetimi Arakan’daki Müslüman nüfusu azaltmak için sürekli Müslümanları topraklarında çıkarıp Budistler için yeni yerleşim yerleri yapıyor. Cunta yönetimi bu yeni yerleşim yerlerini yapmak için israil kökenli uzmanlardan destek alıyor.” dedi.


MÜSLÜMAN KIZLAR BUDİSTLERLE EVLENMEYE ZORLANIYOR

Burma’da bir Müslüman’ın bir köyden başka bir köye gitmek için veya evlenmek için ya da başka birçok şey için izin almak zorunda olduğunu söyleyen Muhammed Şah, “eğer izin alınmadan bir köyden başka bir köye giderse hapis cezasına çarptırılıyor. Evlilik için başvuran Müslümanlardan rüşvet alınıyor. Ve evlenildikten sonrada iki çocuktan fazla çocuk yapmamaları için belge imzalatılıyor. Müslüman genç kızlar dil kursları adı altında askeri kamplara alınıyor ve bu kamplara katılan Müslüman kızlar Budistlerle evlenmeye zorlanıyor.” Şeklinde açıklamada bulundu.


YÜZ BİNLERCE ARAKANLI MÜLTECİ KAMPLARINDA KALIYOR
Şubat ayında sınır tanımayan doktorlar tarafından yayınlanan bir raporda, Bangladeş’teki Kokspazar denen bölgede Budist Burma yönetiminden baskı gördüğü için yüz binlerce Arakanlı Müslüman’ın bu derme çatma kamplarda yaşadığını söyleyen Muhammed Şah, “BM, Bangladeş’te yaşayan Arakanlıların birçoğunu kayıt altına almamış durumda. Birleşmiş Milletlerin rakamlarına göre Bangladeş’te 200 bin Arakanlı mülteci var. Bangladeş hükümetinin rakamlarına göre ise 400 bin civarında Arakanlı mülteci var.” diye konuştu.


MÜSLÜMANLARDAN YÜKSEK VERGİLER ALINIYOR
Budist Burma yönetiminin Müslüman Arakanlılara vatandaşlık hakkı vermediğinin altını çizen Muhammed Şah, vatandaşlık hakkı verilmeyen Müslümanların her türlü haktan mahrum edildiğini söyledi. Müslümanlardan çeşitli bahaneler altında çok yüksek vergiler alındığını da belirten Muhammed Şah, toprakları zorla ellerinden alınan Müslümanların evlerine el konulurken ticari hayatlarının da kısıtlandığını kaydetti. Arakanlı Muhammed, Budist cunta yönetiminin bu yasakları getirerek Müslümanların kendi topraklarını terk etmesini istediğini dile getirdi.


MÜSLÜMANLARIN EĞİTİM HAKKI KISITLANIYOR
Müslümanların ekonomik yönden durumlarının kötü olmasından ötürü çocuklarını okula gönderemediklerini belirten Muhammed Şah, bazı ailelerin çocuklarını ancak ilkokula kadar okutabildiğini ifade etti. Müslümanların olduğu her bölgede okul olmadığının da altını çizen Muhammed Şah, Müslümanların okuma haklarının ellerinden alındığını dile getirdi. “Zaten Müslümanların Arakan’dan Burma tarafına geçmeleri tamamen yasak” diyen Muhammed Şah, bir Müslüman üniversiteyi kazanırsa seyahat kısıtlaması olduğu için ancak kendi bölgesinde, ama üniversite yoksa başka bir yerdeki üniversiteye gidip okuyamadığını anlattı.


ÜLKEDE DİNİ EĞİTİM YASAK
“Müslümanlar Burma’da dini eğitim de alamıyor ve bu bilinçli bir şekilde engelleniyor” diyen Muhammed Şah, Arakan’da eskiden kalan bazı medreselerin olduğunu ama Budist Burma yönetiminin buralarda yeni medrese yapılmasına izin vermediği gibi eski medreselerin de tamir edilmesine de izin vermediğini dile getirdi.


BANGLADEŞ’TE 500 BİN ARAKANLI YAŞIYOR
Budist Burma yönetiminin baskılarından kaçıp Bangladeş’e sığınan 500 bin Arakanlı Müslüman olduğunu söyleyen Muhammed Şah, Bangladeş’teki kamplarda BM’nin himayesinde olmayan 60 bin Arakanlı Müslüman’ın kendi imkânlarıyla hayatlarını sürdürmeye çalıştığını ancak, yoğun nüfuslu küçük ve fakir bir ülke olan Bangladeş’in Arakanlıların buraya gelmesini istemediğini ifade etti.


ARAKANLI KARDEŞLERİNİZİ UNUTMAYIN

Bangladeş’in fakir bir ülke olduğu için Arakanlı Müslümanlara sahip çıkamadığını belirten Arakanlı Muhammed Şah, Bangladeş’te yaşayan Arakanlılar için dışarıdan gelen yardım kuruluşlarının faaliyet göstermesine izin vermesi için de başta Türkiye olmak üzere diğer İslam ülkelerinin yönetime baskı yapmaları gerektiğini belirtti. Türkiye’deki yardım kuruluşlarının Arakanlı Müslümanlara yardım götürmek için girişimlerde bulunması gerektiğini de sözlerine ekleyen Muhammed Şah, son olarak bütün Müslümanların Arakanlı Müslüman kardeşlerine dua etmelerini istedi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir