• DOLAR 32.384
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2326.163
  • ...
Kurşunlu Camii`nin dünü ve bugünü sergilendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sokağa çıkma yasağının kısmen devam ettiği Diyarbakır Sur`da bulunan tarihi Kurşunlu Camii'nin (Fatih Paşa) dünden bugüne geldiği süreci anlatan fotoğraflar Dicle Üniversitesinde (DÜ) sergilendi.

Eğitim Fakültesinde sergilenen fotoğraflarda, Kurşunlu Camii`nin 1940 ile 2016 yılları arasındaki durumunu gösteren kareler yer alıyor.

Sergiyi düzenleyen DÜ Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İrfan Yıldız, açılış töreninde yaptığı açıklamada, Osmanlının Diyarbakır`daki en önemli yapıtlarından olan bu caminin, Mimar Sinan`a esin kaynağı olduğunu söyledi.

“Yakın zamanda restorasyon çalışmaları başlayacak”

Yıldız, “Eser büyük oranda tahrip edildi. Özellikle minber ve ahşap kısmı tamamen tahrip oldu. İç mekânlar yangında zarar gördü ancak şu an isle kaplanmış durumda. Temizlik çalışmaları tamamlandı. Türkiye`nin farklı üniversitelerinden bilim adamlarından oluşan bilim kurulu tarafından çalışmalar devam etmektedir. Yakın bir zamanda restorasyon çalışmaları başlayacak inşallah.” dedi.

İki yıl içerisinde Kurşunlu Camii`yi eski haline döndürmek istediklerini dile getiren Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Hedefimiz 2 yıl içerisinde eski haline döndürmektir. Aynı zamanda sonraki nesillerin görebilmesi için duvarlarda kalması gerekir. Yaşadığımız olaylardan ders almak için bu gerekli olabilir. Bir daha bu olaylar tekrar etmesin. Hem yerli hem de yabancı bilim adamlarının Kurşunlu Camii`nin tahribatını ve Diyarbakır`ın neler yaşadığını görmelerini istiyoruz.”

Sergiye katılan DÜ Rektörü Talip Gül ise serginin herkese açık olduğunu ifade etti.

Öğrenci ve akademisyenlerin katılım gösterdiği serginin 5 gün boyunca ziyaretçilere açık olacağı belirtildi. (M. Sıddık Bilge/M. Hüseyin Genel–İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir