• DOLAR 32.598
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2509.459
  • ...

Gaziantep`te 150 yıldır tarihi Almacı Pazarı`nda tahin ve helva ürettikleri kış mevsiminin gelmesiyle birlikte satışların arttığını söyleyen esnaf, vatandaşların tahin ile birlikte fıstıklı helvaya daha çok bir ilgi gösterdiğini ifade ettiler.

Uzun yıllardır Almacı Pazarı'nda hizmet verdiklerini belirten Kaya, havaların soğumasıyla kış mevsimine hazırlık yapan Gazianteplilerin tahin, helva ve pekmez aldıklarını belirterek, yaklaşık bir aydır tahin ve helva satışlarında artış olduğunu kaydetti.

Havaların soğumasıyla birlikte helva satışlarında artış yaşandığını belirten Abdulkadir Kaya, Almacı Pazarı`nda yaklaşık 25 yıldır esnaf olduğunu söyledi.

Kaya, "Helva satışları yaklaşık bir aydır başladı. Helva, tahin ve pekmez satışlarımız iyidir. Havalar soğumaya başladığı gibi bizim satışlarımız yoğunlaştı. Şu an şire türlerine bayağı bir rekabet var." dedi.

“En çok fıstıklı helva talep görüyor”

Kış mevsiminin vazgeçilmezi ve insan vücudunu sıcak tutan üzüm pekmezi başta olmak üzere helva ve tahin türlerinin enerji kaynağı olduğunu ifade eden Kaya, şire türlerinin soğuklara karşı vücudu dinç tuttuğunu söyledi.

12 çeşit helva yaptıklarını ve vatandaşların en çok fıstıklı helvayı tercih ettiğini belirten Kaya, “Helva, tahin ve pekmez olsun bu ürünler kışın vücudu sıcak tutar ve enerji verir. Kışın helva ve tahin birinci sınıf yiyeceklerdir. Kışın bu ürünler mutlaka tüketilmelidir. Bizde de yaklaşık 12 çeşit helva türü var. Susamlı, leblebili, sade, kakaolu ve fıstıklı türleri var. Yani bizde çeşit çok. Helva türünden en çok sade, fıstıklı ve tahin çok ilgi görüyor.” ifadelerini kullandı.

Tahin soğuk havalarda vücudu sıcak tutar”

Helva fiyatlarında her hangi bir değişikliğin olmadığını belirten Kaya, 2 yıldır fiyatların aynı olduğunu, sade helvanın fiyatının 12 TL`den başladığını ve çeşidine göre fiyatların değiştiğini aktardı.

Vatandaşların kış aylarında daha çok tahine ilgi gösterdiğini ifade eden Kaya, “Tahin çok şifalıdır bir üründür. Tahin soğuk havalarda vücudu sıcak tutar. Aynı zamanda enerji verir. Boğaz ağrılarına, bağırsak hastalıklarına tahin iyi gelir. Bağırsağı temizliyor. Tahin ve pekmez olsun. Bunlar faydalı besinlerdir. Müşterilerimize sunduğumuz tahin yoğun ilgi görüyor. Tahinin yanı sıra da pekmez, helva ve Gaziantep'e özel bir ürün olan sakızlı helva üretiyoruz.”şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)