• DOLAR 32.57
  • EURO 34.893
  • ALTIN 2426.362
  • ...
Darbecilerin  yazışmaları  iddiannamede  İŞGAL BAŞLADI  EZİP GEÇİN!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / İSTANBUL

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ`nün 15 Temmuz`daki darbe girişiminin ardından askerlere yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Soruşturma kapsamında 28`i tutuklu rütbeli ve 34`ü de tutuksuz er olmak üzere 62 kişi hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan 189 sayfalık ilk iddianame, başsavcılık onayından sonra İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi`ne gönderildi.   

Terör savcıları Hikmet Pak ve Bülent Başer tarafından iddianamede, 15 Temmuz darbe girişimine hazırlık maksadıyla İstanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı`nda yapılan toplantı ve aynı gece gerçekleştirilen eylemler ve “Sabiha Gökçen Havalimanı`nın ele geçirilmesi” olayına yer verildi.

İddianamede, FETÖ/PDY`nin birinci eylemi olarak Hrant Dink cinayeti gösterilirken, FETÖ adının ilk kez kullanılmaya başlandığı ve Fetullah Gülen hakkında ilk kez yakalama kararı verilen Tahşiyecilere kumpas soruşturması ile Selam Tevhid, MİT tırlarının durdurulması ve “darbe girişimi” suçundan ilk tutuklamaların gerçekleştiği 17-25 Aralık kumpas soruşturmaları da sırasıyla, şüphelilerinin eylemleriyle beraber anlatıldı.

TUGAY KOMUTANLIĞI`NDAKİ TOPLANTI

İddianamede, örgütün TSK`daki yapılanması, darbe girişimi, Fetullah Gülen ile bağlantı, örgütte kullanılan işaretler, 1 doların anlamı, ByLock`un yazışma programı olarak kullanılması ve tanık ifadelerine yer verildi.

15 TEMMUZ`DAKİ GÖRÜNTÜLER SİLİNMİŞ

Darbe girişiminden önce Maltepe`deki tugay komutanlığında 12, 13, 14 ve 15 Temmuz`da toplantılar yapıldığı, 12 Temmuz`da saat 19.00`da başlayan toplantının, 14 Temmuz saat 01.30`da sona erdiği belirtiliyor. 15 Temmuz tarihli toplantının görüntülerinin silindiği, diğer görüntü kayıtlarının dosyada mevcut olduğu aktarılan iddianamede, bu toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda görevlendirmeler yapıldığı ve eyleme geçildiği ifade edildi.

İddianamede, ifadelerine yer verilen şüphelilerden bir kısmının, “darbenin saat 03.00 sıralarında yapılmasının planlandığı, ancak darbe yapılacağı bilgisinin sızma ihtimaline binaen daha erken yapılmasına karar verildiği, bu emirlerle ilgili Whatsapp grubunda yazışmalar olduğu” bilgisini verdiği kaydedildi.

ÇAY SERVİSİ YAPAN BİNBAŞI M.K.

Süregelen toplantıların çok gizli yapıldığı ve dışarıya bilgi gitmemesi için çay servisini bile binbaşı M.K`nın yaptığına dikkat çekilen iddianamede, toplantıda alınan kararlar doğrultusunda kod isimlerin kullanıldığı ve Whatsapp grubu kurulduğu belirtildi.

“İŞGAL SÜRECİ BAŞLADI EZİP GEÇİN”

Bazı şüphelilerin ifadelere göre, Whatsapp yazışmalarında, şüphelilerden Ö.A`nın, “sıkı yönetim ilan edildi, basıp geçin” dediği, başka bir rütbelinin de, “yolu açıp geçeceğiz” ifadesini kullandığı aktarılan iddianamede, asker başına 100 tüfek mermisi, makinalı tüfekler için 250 şerit mermi ve bin uçaksavar mermisinin dağıtılacağının söylendiği, askerlere silah kullanma yetkisi verildiği, “polis ve jandarmaların faaliyeti destekleyeceği, engel olunması durumunda kim olursa olsun gerekirse vurulacağı, işgal sürecinin başladığı, mukavemet durumunda halka ateş edileceği” yazışmalarının bulunduğu kaydedildi.

İddianamenin “değerlendirme” bölümünde şüphelilerden Kurmay Albay Ş.Ç`nin darbe girişimi gecesi kullandığı ifadelere dikkat çekilerek, bazı rütbelilerin savunmalarında belirttikleri, “darbe olacağından haberimiz yoktu, tatbikat zannettik” ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı, bu kişilerin darbe girişimi olduğunu bilmemelerinin hayatın olağan akışına aykırılık taşıdığı anlatıldı.

Sabiha Gökçen Havalimanı`nın önemine de değinilen iddianamede geçen ifadelerde, “Sabiha Gökçen Havalimanının önemli bir yer tuttuğu, ülkenin en işlek 3. havalimanı olduğu, darbe girişiminde ulaşım hareketlerinin buradan kontrol edildiği, intikallerin buradan yapıldığı, ele geçirme faaliyetlerinin başlangıç noktası olduğu, devlet büyüklerinin geliş gidişlerini buradan yaptığı ve gözaltı işlemlerinin bu havalimanından sağlandığı” bilgisine yer verildi.

İddianamede, üst rütbeli şüphelilerden 20`si hakkında soruşturmaların ayrıca devam ettiği vurgulandı.

Darbe kalkışmasını planlayan ve uygulamaya koyanlar tarafından hazırlanan atama listelerinde isimleri yazan şüpheliler kalkışmayı İstanbul`da planlayan ve yöneten, bu amaçla Whatsapp grubu kuran ve grupta birbirleriyle sürekli mesajlaşan şüpheliler ile “`kurum imamı” olarak adlandırılan sivil şahıslarla ilgili farklı dosyalar üzerinde soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir