• DOLAR 32.586
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2421.655
  • ...
Kamuoyunun Talebi Sadece Durak Değil HANIMLARA ÖZEL TOPLU TAŞIMA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Tahir Özsoy / İSTANBUL

İBB Meclisi toplantısında CHP'li üye Esin Hacıalioğlu, ulaşımda İETT otobüslerini kullanan kadın yolcuların belirli bir saatten sonra durak dışında istedikleri noktada inebilmeleri ile ilgili bir önerge sundu. Önerge kabul edilirse, kadın yolcuların saat 22.00'den sonra istedikleri noktada inebilmelerine olanak sağlanacak. Bu çerçevede gazetemize açıklamalarda bulunan siyasi parti ve STK başkanlarının ortak görüşü pozitif ayrımcılık kapsamında bayanlara özel toplu taşıma araçlarının hayata geçirilmesi. Bayanlara yönelik ulaşım sorunları daha önce de defalarca gündeme gelmiş, sorunun çözümü noktasında tartışmalar ‘Hanımlara özel toplu taşıma` üzerinde yoğunlaşmıştı.

BİRÇOK ÜLKEDE BENZER UYGULAMALAR VAR

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük, “Biz bu ‘Hanımlara özel toplu taşıma` uygulamasını isterken, pozitif ayrımcılık noktasında bayanlara faydalı olacağını düşünüyoruz. Bildiğiniz gibi toplu taşımalar tıklım tıklım. Bu sebepten dolayı da böyle bir uygulamanın kadınların daha sağlıklı ve güvenli yolculuk etmeleri açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunun üzerinden hemen bir şeriat gelecek korkusunu pompalamaya çalışanlar var. Böyle bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Oysaki birçok ülkede kadınların toplu taşıma araçlarının ayrıldığını, onlara daha konforlu yolculuk yapmak için olanak sağlandığını görüyoruz. O yüzden bu mesele ideolojik değil, kadınlara daha rahat bir yolculuk yapmaları açısından tartışılması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Bu uygulamayı destekleyeceklerini belirten Elibüyük, “Hakikaten onların saat ondan sonra belki güvenlikleri göz önüne alındığı zaman, bayanlar istedikleri durakta hatta istedikleri yerlerde inmeleri güvenli bir şekilde evlerine ulaşmaları açısından doğru bir uygulama olacağını düşünüyoruz.” dedi.

Ak Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, şu anda böyle bir projenin olduğunu ifade ederek bununla ilgili detay veremeyeceğini söyledi. Temurci, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş`ın  gerekli açıklamayı yapacağını belirtti.

SAADET PARTİSİ OLARAK DESTEKLİYORUZ

Toplu taşıma araçlarından bütün vatandaşlarımızın en iyi şekilde istifade etmeleri için yapılan her türlü çalışmayı takdir ettiklerini belirten Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Birol Aydın şöyle konuştu: “Bunun yanında yapılan çalışmaların kifayetsiz geldiğini görüyoruz. Kadınlara yönelik öyle bir iyileştirme geç de olsa iyi bir adım ve kadınların huzurlu ve rahat bir şekilde yolculuk etmelerine vesile olacak girişimleri destekliyoruz. Dünyanın birçok yerinde bir takım uygulamalar var. Hangi yaşam tarzına mensup olursa olsun böyle bir uygulamayı bütün kadınlar arzu eder. Uçaklarda, trenlerde farklı bölümler olduğu gibi büyük şehirlerin yoğun trafiği ve izdihamından kadınları biraz daha rahatlatacak uygulamalar vicdanî ve ahlaki bir gerekliliktir. Atılan bütün adımları yürekten destekliyoruz.” diye konuştu.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI İÇİN BİRÇOK ÖNLEM ALINMALI

Zeynep Der Başkanı Sabiha Ateş Alpat ise önergeye yönelik yaptığı açıklamada “Kadınların çalışma saatleri açısından bir düzenleme yapılsın” dedi. Alpat konuşmasının devamında: “Toplu taşıma araçları tıka basa dolduğu için kadınların orada da istismara uğradıkları malumunuzdur. Onun için toplu taşıma araçlarında birçok önlem alınmalı. Allah Teâla, insanı kulluk için yarattı ve insanı yeryüzünde rahat, huzurlu bir şekilde yaşayabilmesi için bir hayat sistemi gönderdi. Dolayısıyla sosyal hayatın kuralları İslam`a göre düzenlenip öyle uygulanmadığı müddetçe kadının, istismardan kurtulması mümkün değil.” şeklinde konuştu.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir