• DOLAR 32.536
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2478.061
  • ...
"Kimse Şırnak`ta olanları kendine dert etmiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şırnak merkezde PKK`nin çukur siyaseti sonrası başlatılan operasyonlar nedeniyle 14 Mart`ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ediyor. İLKHA`ya konuşan Şırnaklılar, yaşananlar nedeniyle şehirlerinde alt ve üst yapının çöktüğünü, bu nedenle büyük mağduriyet yaşadıklarını söylediler.

Kent merkezinde yer yer çöken evler, roket ve mermi izleri, kopan elektrik telleri, patlayan su şebekelerini görmek mümkün. Çatışmalar nedeniyle birçok camiye de kurşunların ve roketatar mermilerinin isabet ettiği gözlemlendi. Çatışmaların sona erdiği kentte ağır hasar gören yüzlerce binanın yıkımı ise sürüyor.

Kendilerinin sahipsiz bırakıldığından yakınan Şırnak halkı, 8 aydır kimsenin kendilerini sormadığını belirterek devam eden yasağın bir an önce kalkmasını istediler.

“Şırnak halkının mağduriyeti görülmüyor”

Bahçeli Evler Mahallesi`nde bulunan evi çatışmalarda yıkılan Süleyman Çiftçi, kimsenin Şırnak`taki mağduriyeti görmediğini söyledi. İki ateş arasında kaldıklarını dile getiren Çiftçi, “8 aydan beri sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Perişan haldeyiz. Çocuklarımız psikolojik olarak kötü durumda. 8 aydır hiçbir gelirimiz yok. Cebimizden yiyoruz. Yiyebileceğimiz bir şeyimiz de kalmadı. Evim ve dükkânım içindekilerle beraber yıkıldı. Önce hendekçiler eşyalarımızı almamızı engelledi, daha sonra sokağa çıkma yasağı nedeniyle devlet bırakmadı. İki ateş içerisinde yandık. Olan yine bize oldu.” dedi.

“Kimse burada olanları kendine dert etmiyor”  

Çiftçi, “Kimse Şırnak`ın durumunu sormuyor. Yarın öbür gün sokağa çıkma yasağı kalktığında şovcular yine kendini göstermek için ortaya çıkabilir. 8 aydır hiç kimse Şırnak`ın durumunu sormuyor. Şırnak sahipsiz olduğu için yasak bu kadar uzun sürüyor. Kimse burada olanları kendine dert etmiyor.” ifadelerini kullandı.

“2 aile 2 odalı evde kaldık”

Yasak ilk başladığında Kumçatı Beldesinde kardeşi ile beraber 2 odalı evde 2 aile kaldıklarını belirten Çiftçi, “Evimiz yıkıldığından dolayı sokakta kalıyoruz. Daha önce Kumçatı`da kardeşimin yanında kalıyordum. 2 aile 2 odalı evde kalıyorduk. Büyük zorluklar çektik. Halen de bu zorluklar devam ediyor. Ben başta sokağa çıkma yasağı kalkar diye ev tutmadım, şimdi ise kiralık ev yok. Bugüne kadar hiç kimseden yardım almadım. Sadece Umut-Der ve Yetim-Der`den yardım aldım. Başka hiçbir yerden yardım almış değilim.” dedi.

“Yasak bir an önce kalkmalı”

Yasağın kalkmasını isteyen Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yasağın kalkmasını istiyorum. Halk mağdur ve kış kapıda… Halk sokakta kalıyor, kimileri de çadırlarda. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için yetkililere çağrıda bulunuyorum.”

“Kış geliyor sokakta kalanlar ne yakacak”

Bir başka mağdur olan Yusuf Yurdan ise Şırnak`ın durumuna yetkililerin sessiz kaldığını belirterek, “8 aydır merkezde kalıyorum. Evim yıkıldı, elimde bir şey kalmadı. Çocuklarımla 9 kişi bir evde kalıyorum. 8 aydır kiradayım, kira verecek param yok. Devlet bize yardım etmiyor, kiraları nasıl ödeyeceğim bilmiyorum. Bir an önce bu yasağın kalkması lazım. Sayın Cumhurbaşkanına sokağa çıkma yasağının kaldırılması için sesleniyorum. Halk mağdur olmuş. Şimdi kış geliyor sokakta kalanlar ne yakacak? Ben 9 aydır buralardayım bana hiçbir yardım yapılmadı. İşsiz güçsüz ortada kalmışız. Çocuklarım okula gitmiyor.  Ne yapacağımızı bilmiyoruz.” dedi.

Yurdan, “8 aydır buradaki halkın durumunu soran kimse yok. Buraya kimse sahip çıkmıyor. Bir milletvekili bile burada yasağın neden bu kadar uzadığını sormuyor.” diye konuştu. (M. Salih Keskin/M. Hüseyin Temel – İLKHA)






































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir