• DOLAR 32.347
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2310.164
  • ...
 "Van'da genç girişimcilere sağlanan krediye kimse başvurmadı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Daire Başkanlığı (KOSGEB) tarafından genç girişimcilere sağlanan 50 bin TL’lik hibe, 100 bin TL’lik faizsiz krediye Van’dan bir yıl boyunca kimsenin başvurmadığını belirten Van Hızır Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Faruk Alpaslan, kentin genç nüfusunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Van’da 2011 yılında meydana gelen 2 büyük depremden bu yana esnafın sıkıntı yaşadığını anımsatan Alpaslan, 5 yıldan bu yana darboğazda olan esnafın vergi telkinini hak ettiğini söyledi.

Alpaslan, “Deprem sonrasında vergi telkinleri hakkında çok girişimlerde bulunduk. ESOB Başkanlığını uzun yıllar boyunca yaptım. 7 Haziran seçimlerinde ise ESOB Başkanlığını bırakmak zorunda kaldım. Vergi telkini ve esnafın sorunlarını biz gerekli mercilere anlattık ki anlatmaya da devam ediyoruz. O zamanlar vergi telkini konusunda bir teklifte bulunmuştum. Van esnafı vergi telkinini hak ediyor. Birinci önceliğimiz burada vergi telkinin yapılmasıdır ki bu da esnafı rahatlatacaktır. Ancak buradaki yatırımcıyı kaçırmama adına, hem de o verginin tekrar istihdama ve iş sahasına dönüştürülmesi adına herkes vergi telkinin bir yıl süre içerisinde zaman tanınarak vereceği vergi oranında kendi işini büyütebilecektir. Bu durumda büyütebileceği fizibilite raporlarıyla kanıtlayabilecek yeni istihdam sahası açabilecektir. Tabi bu da Van geneli için yapılan yatırıma zorunlu olarak katılacaksa bu esnafımızı rahatlatacaktır.” dedi.

“Van’ın genç nüfusu iyi değerlendirilmelidir”

Türkiye’de en genç nüfusa sahip illerden birinin de Van olduğunu ancak bu genç nüfusun iyi değerlendirilmediğini dile getiren Alpaslan, “Özellikle yatırımcıyı düşündüren bu ortam, bir huzura dönüşmeyeceği sürece istediğimiz verimi alamayacağız. Türkiye’de en genç nüfusa sahip olan il Van’dır. Van’ın yaş ortalaması 19’dur ve 81 ilin içerisinde Van genç nüfusa sahiptir. Biz bunu çok iyi değerlendirebiliriz. İnsanları istihdam edebilecek, üretime yönelik yatırımlarla değerlendirmeliyiz. Bugün kafeteryalar, kahvehaneler hıncahınç doludur ama bunun yanında keşke mesai günlerinde herkesin işinin başında olabilecek yerlerde olması en büyük arzumuzdur. Bu hem gelecek nesil, hem de halkımız için öncelikle buradaki huzuru sağlamaktır. Buradaki huzuru da sağlamak için de halkın bazı şeyleri doğru olarak görmesi lazımdır.” diye konuştu.

“Yatırımcının güveni sağlanabileceği bir huzur ortamı sağlanmalıdır”
Bölgede devam eden çatışmalı ortamdan dolayı yatırımların etkilendiğine dikkat çeken Alpaslan, yatırımcıların güveni sağlanabileceği huzur ortamı sağlanması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Şu ana kadar 670 esnafımızın dükkânını kapatması doğrudur. Özellikle Cumhuriyet Caddesi’nde çok zor rastlayabileceğimiz kiralık ve yahut satılık dükkân tabelalarını görmeye başladık. Ülke olarak ekonomik sıkıntılar içerisindeyiz. Fakat coğrafi olarak bizim ilimiz çok mükemmel bir yerdedir. 283 kilometre İran’la sınırımız var ve birçok ülkeyle yakınlığımız vardır. Van’ın şu anda yatırımcının güvenini sağlanabileceği bir huzur ortamının olması gerekiyor. Tabi bu Türkiye için geçerlidir ve bu bizim coğrafyamızda Orta Doğu’yu ilgilendiren bir konudur.”
 
“Van’dan genç girişimcilere sağlanan krediye kimse başvurmadı”

KOSGEB tarafından genç girişimcilere sağlanan 50 bin TL’lik hibe, 100 bin TL’lik faizsiz krediye Van’dan bir yıl boyunca kimsenin başvurmadığını dile getiren Alpaslan, bu konuda genç girişimcilerin yeterince bilinçlenemediğini söyledi.

Alpaslan, “Esnafımızın krediye ulaşmasında en büyük engel sicildir. Kredi kartı limitinde bankalar tarafından, istenmediği halde herkese kredi kartı verildi. Bu kredi kartları harcamaları da bilinçsiz bir şekilde olunca ve ya geri ödemeleri de olmayınca ister istemez herkesin sicili bu konuda kredi alma konusunda engel teşkil etti. Sicil affı da genel anlamda Türkiye’yi ilgilendiren bir konuma dönüştü. Fakat halkımız bu konu da bilinçlenmek istemiyor ve yahut kendisine sunulmuş olan kredi limitlerini nasıl alınabilmesi konusunda bilgi edinmiyor. Van 81 il içerisinde en genç nüfusa sahip ildir ve burada devletin sağlamış olduğu bir kredi var. O kredi 30 yaş altı olan genç girişimci kardeşlerimize imkân sağlamaktadır. Bu kredi 50 bin TL hibe, 100 bin de faizsiz kredi veriyor. Burada kişi bir işyeri açacak, KOSGEB’e müracaat edecek ve devlet 50 bin lirasını hibe ediyor, 100 bin lirasını da faizsiz kredi olarak veriyor. Ancak bu bir yıldır hayata geçirildi ama Van’dan tek bir kişi bile müracaat etmemiştir.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir