• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`UNESCO`nun Mescid-i Aksa kararına sahip çıkılmalı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler Bilim eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) aldığı kararda İsrail`in Kudüs`teki dini ve kutsal yerleri idare etme biçimi eleştirilirken, Kudüs`ün Müslümanlar, için kutsal bir kent olduğunu vurguladı. Konu hakkında İLKHA`YA değerlendirmelerde bulunan Mirasımız Derneği Başkanı Muhammed Demirci, İslam Dünyasındaki liderlerin bu karara sahip çıkması ve Müslümanların Mescidi Aksa`yı sürekli gündemde tutması gerektiğini belirti.

Mescidi Aksa`nın Hz. Âdem`den bugüne kadar Mescit olarak kaldığını ve Müslümanların UNESCO`nun kararına sahip çıkmaları gerektiğini belirten Mirasımız Derneği Başkanı Muhammed Demirci, kararın önemine dikkat çekti.

Demirci, ““UNESCO`nun Mescidi aksanın Müslümanlara ait bir mabet olduğu ve orada Yahudilere ait herhangi bir eserin bulunmadığına ilişkin net kararı, Müslümanlar için gayet önemli bir karardır. UNESCO`nun bu kararına, tüm İslam dünyasının sahip çıkması, devletler bazında ise Türkiye ve Ürdün başta olmak üzere tüm İslam ülkelerinin kararın gereğinin uygulanması noktasında harekete geçmeleri gerekiyor. UNESCO`nun kararı bizim bu konudaki inancımıza bir şey katmadı, inancımız zaten bu yöndeydi. Mescidi Aksa Hz. Âdem aleyhisselam döneminde inşa edildi. O dönemden bu güne kadar bütün enbiyalar, bütün Müslümanlar burada hem namaz kıldılar hem de kıldırdılar. Yani orası eskiden günümüze kadar mescitti.” dedi.

“İsrail, 1917`den beri Mescid-i Aksa`nın altını kazıyor”

Mescid-i Aksa`nın altının yıllarca İsrail tarafından kazıldığını belirten Demirci, şöyle konuştu: “İsrail`in iddiaları ise Mescid-i Aksa`nın, mescit değil de kendi tapınakları olduğu şeklinde. İsrail yıllarca o tapınağın kalıntılarını aramak adına Mescid-i Aksan`ın altında kazı çalışmaları yürüttü. Gerçi elimizdeki bilgilere İsrail 1917`den itibaren bu kazı çalışmalarını yürüttüğü şeklinde ise de İsraillin kazı ile ilgili verdiği tarih 1967`dir. Mescid-i Aksa`nın altını tamamen delik deşik ettiler. İsraillin Mescid-i Aksa`nın altının kazılmasının bahanesi, burada tapınaklarına ait kalıntıların olduğu şeklindedir.  İsrail de burada tapınağa ait hiçbir eserin olmadığını gayet iyi biliyor.”

Mescid-i Aksa`nın altında kaza çalışmalarını yapan, heyetin başındaki Yahudi bir ismin, 1967`den beri yürüttükleri  kazı çalışmalarında Yahudi tarihine ati bir eser bulamadıklarını ve bulamayacaklarını itiraf ettiğini aktaran Demirci, kazıların devam etmesindeki amacın, Mescid-i Aksa`nın altını tamamen boşaltarak olası bir depremde yıkılmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Demirci, “Ayrıca, İsrail dünya Yahudilerini ‘Kudüs`te bir tapınak var` diye oraya toplamıştı. Şimdi de bu bahaneyi yürütmek ve Yahudi halkını buna inandırmak için zaman zaman aslı olmayan kalıntı ve beyanatlarla Yahudi halkını orda tutmaya çalışıyor.” diye belirtti.

“İsrail`in planı, Kudüs`ü Yahudileştirmektir”


İsrail`in hedefinin Kudüs`ü tamamen Yahudileştirmek olduğunu vurgulayan Demirci,  Mescid-i Aksa`nın etrafında 150`den fazla sinagogun olduğunu belirti. Demirci, “İsrail`in planı, Mescid-i Aksa`yı ve Kudüs`ü Yahudileştirmektir. Yıllar boyunca hedeflediklerini gerçekleştirmek için planlar kuruyor. İsrail`in bu planlarının en önemlisinden bir tanesi ise Mescid-i Aksa`yı yalnızlaştırmak ve Kudüs`ü Müslümanlardan boşaltmak. İsrail`in 2020 yılındaki hedefi, Mescid-i Aksa`nın etrafında yaşayan 320 bin Müslümanı tamamen oradan boşaltmak. 2050 yıllında ise Kudüs tamamen bir İsrail şehri olacak şekilde planlar kurmuş ve bunu gerçekleştirmek için ise gerekli adımları atıyor. Mescid-i Aksa`nın etrafını çembere aldı. İsrail oradaki Müslümanlara baskı kurarak, Müslümanları evlerinden boşaltmak ve yerine Yahudi yerleşimcileri o evlere yerleştirmek istiyor. Vakıf binalarını da sinagoga çeviriyor şuan Mescid-i Aksa`nın etrafında 150 sinagog var.” ifadelerini kullandı.

“Zor şartlara rağmen Kudüs Halkı Mescid-i Aksa`da nöbet tutuyor” 

İsrail`in Mescid-i Aksa`nın içinde nöbet tutan Müslümanları tutukladığını belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mescid-i Aksa`nın kapılarında İsrail askerleri sabahtan akşama kadar duruyorlar. İstedikleri şahsı alıyor, istemediklerini ise “siz yasaklısınız” diyerek Mescid-i Aksa`nın içine almıyor. Bunu yaparken de herhangi bir kanuni dayanağı olmadan keyfi uygulamalarla yapıyor.  İsrail Mescid-i Aksa`nın muhafızlığı ve ihtiyaçları için çalışan kurumları kapatıyor ve bu şekilde Kudüs`ü destekleyecek bütün çalışmalara engel oluyor. İsrail`in yaptığı diğer bir zülüm ise Mescid-i Aksa`nın içinde nöbet tutan Müslümanları tutuklayarak hepse atmasıdır. Geçen ay 80 Müslüman bu şekilde tutuklanarak 5 ay hapse mahkûm edildi. Kudüs halkının yüzde seksen beşi yoksulluk sınırı altında yaşıyor bu zor şartlar altında Kudüs`te ve Mescid-i Aksa`da nöbet tutmaya devam ediyorlar.”

Derneğimiz 2007 yılında Kudüs`te çalışmalarına başladı

2007 yılından beri, Kudüs halkına destek olmak için orada faaliyet yürüttüklerini ifade eden Muhammed Demirci, konuşmalarına şunları ekledi: “ Mirasımız Derneği 2007 yılından itibaren bu zulümlere dur demek,  Mescid-i Aksa`nın muhafızlığını yapmak ve Kudüs halkına destek olmak için Filistin`de faaliyetlerine devam ediyor.  Biz Kudüs`te, Mescid-i Aksa`ya komşu olan 450 ailenin tüm ihtiyaçlarını sağlamaya çalışıyoruz. Kudüs`te 10 binlerce kumanya dağıttık ve dağıtmaya da devam ediyoruz. Yetim çocukların eğitim ve ihtiyaçlarını sağlamaya çalışıyoruz. Kış ayının yaklaşmasıyla ısıtma cihazlarını alarak Kudüs`e gönderiyoruz. Ramazan ayında Kudüs`te iftar programlarımız oluyor. Kurban bayramında ise Kudüs`te kurbanlar keserek fakir ailelere kurban eti dağıtıyoruz. Bu güne kadar 45 cami ve 75 evin imarını ve restorasyonunu yaptık”.

“İslam Dünyasındaki liderler Mescid-i Aksa`ya sahip çıkmalı”

Mescid-i Aksa`nın sürekli gündemde tutulması gerektiğini belirten Demirci, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Mescid-i Aksa bizden çok şey bekliyor. Tüm dünya Müslümanları Mescid-i Aksa`nın öneminin şuurunda olarak Mescid-i Aksa`ya sahip çıkmalıdır. İslam dünyasındaki âlimler, hocalar ve ilim erbabı olan kimselerin cuma hutbelerinde, vaazlarda, sohbetlerde sürekli Mescid-i Aksa`yı zikretmeleri ve orda olan olayları sürekli gündem haline getirmeleri gerekiyor. İslam dünyasındaki liderler, devlet adamları Mescid-i Aksa`ya sahip çıkmaları gerekiyor. Bireyler, toplumlar ve devlet liderleri harekete geçerlerse İsrail Mescid-i Aksa`da bir saat dahi duramayacak. Bu yapıldığı takdirde inanıyoruz ki çok yakın bir tarihte Müslümanlar Mescid-i Aksa`ya hâkim olacaklar ve işgal kalkacaktır”. (Ahmet karakaş- Muhsin Şenol/İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir