• DOLAR 32.588
  • EURO 34.908
  • ALTIN 2440.536
  • ...
Antep fıstığı üreticilerine budama eğitimi verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Kurban Nedret’in konuşmacı olarak katıldığı eğitimde, Antep fıstığı üreticilerine budama ve toprak işleme konularında bilgiler verildi.

Karkamış Belediyesi Konferans salonunda düzenlenen eğitim programına, Karkamış Belediye Başkanı Nuh Kocaaslan, Karkamış Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Marakoğlu ile çok sayıda Antep fıstığı üreticisi katıldı.

Antepfıstığı üreticisi çiftçilere özellikle erken budama yapmamaları konusunda da ikazlarda bulunan Ziraat Mühendisi Kurban Nedret, zamanından önce yapılan budamanın ağaçlara faydadan daha çok zarar vereceğini ifade etti.

Budama işleminin yapılabilmesi için ağaç yapraklarının dökülmesinin beklenilmesi gerektiğini belirten Nedret,  çiftçilere şu bilgileri verdi:

“Ağaç uyku dönemine girmeden kesinlikle herhangi bir budama işlemi yapılmaması gerekmektedir. Budama için en uygun zaman, ağaç yapraklarının sonbahar ayında yüzde 80 oranında dökülmesiyle başlar. Budamadaki esas amaç, ağaç uykuya girdiği zaman birbirinin üstüne girmiş, kırılmış ve eğilmiş kuru dalları temizlemektir. Ağaç uykuya girmeden yapılan budama, faydadan çok zarar getirecektir. Zira zamanından önce yapılan budamaya bağlı olarak ağaç, içinde salgıladığı en büyük gıdası sakızı dışarı akıtacaktır ve bu durumda ağacın güç kaybına uğramasına sebebiyet verecektir.”

Antep fıstığı üreticilerinin budama konusunda düştükleri en büyük hatalardan birinin bahçe sürümü esnasında çiftçilerin traktöre yol açmak için ağaçların alt dallarını kesmek olduğunu belirten Nedret, bu durumun son derece yanlış ve verim azaltıcı bir uyguma olduğunu söyledi.

Ağaç dipleri traktörle sürülmemeli

Antep fıstığı ağaçlarının şemsiye şeklinde olması gerektiğini kaydeden Nedret, “Traktöre yol açmak için izlenen bu yanlış metot farkına varılmadan ciddi verim kayıplarına neden olmakta. Ağaç diplerinin traktörle sürülmesi yerine çapalama ve ot ilacının tercih edilmesi gerekmektedir.”dedi.

Antepfıstığında yaşanan Phytoplasma hastalığına da dikkat çeken Nedret, budama esnasında alınacak basit tedbirlerle bu hastalığın yayılmasının önüne geçilebileceğini belirtti.

Nedret, “ Budamada kullanılacak olan makas, testere ve kesici aletlerin mutlaka çamaşır suyu ile yıkanması gerekir. Bu aletlerle maalesef farkında olmadan ağaçtan ağaca, bahçeden bahçeye Phytoplasma hastalığı taşıyoruz. Bu hastalığın şu an için ilaçlı bir mücadelesi yok. Eğer mümkünse ağaçtan ağaca geçerken bile kullanılan aletlerin mutlaka çamaşır suyuna batırılması gerekir. Bu şekilde hastalığın budama esnasında yayılmasını engelleyebiliriz.”dedi.

Nedret, eğitim toplantısı sonrası çiftçilerden gelen çeşitli sorulara da cevap verdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir