• DOLAR 32.348
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.9
  • ...
Migren ağrılarını doğru beslenerek azaltabilirsiniz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uzmanlar, yaşama kalitesini düşüren migrenin yanlış beslenme ile tetiklendiğini belirterek, sağlıklı bir diyet programının uygulanmasıyla, migrenle mücadele sağlanabileceğini ifade ettiler.

Migrenin, son yıllarda yaşam kalitesini düşüren, hatta depresyona neden olabilen yaygın bir sağlık sorunu olarak ortaya çıktığını belirten uzmanlar önemli uyarılarda bulundular. Özellikle mevsim geçişlerinde birçok hasta için dayanılmaz hale gelen migren ağrılarının yanlış beslenme ile tetiklendiğini belirten Diyarbakır Memorial Dicle Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen  Ceylan Özateş, sağlıklı bir diyet programının uygulamasıyla migrenle etkin mücadelenin sağlanabileceğini söyledi.

Atak öncesi belirtilere dikkat

Migrenin, çoğunlukla ataklar halinde ortaya çıktığına dikkat çeken Diyetisyen Özateş atakların 4 saatten 72 saate kadar sürebildiğini belirti.

Özateş, önceden yalnızca bir baş ağrısı tipi olarak görülen migrenin, artık tek başına bir nörolojik hastalık olarak kabul edildiğini ifade ederek,  “Migren ağrısı genellikle orta şiddette ya da şiddetlidir ve kişinin normal aktivitelerini engelleyebilir. Baş ağrısı zonklayıcı ya da nabızla birlikte atan şekilde hissedilebilir ve başın tek bir yanında yerleşebilir. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyet baş ağrısına eşlik edebilir. Atakların sıklığı, süresi ve şiddeti kişiye göre değişebilir. Kadınların yüzde18’i, erkeklerin ise yüzde 6’sı migrenden etkilenmektedir. Migren atakları başlamadan önce kişide bazı fizyolojik değişiklikler oluşabilir. Yorgunluk, görsel rahatsızlık, acıkma, susama bunlardan bazılarıdır.” Dedi. 

“Sigara kullanımı migreni tetikliyor”

Migren atağı başladığında kişinin dayanılmaz bir ağrı hissettiğini sözlerine ekleyen Özateş, “Karanlık bir ortamda uyumak, dinlenmek ister. Karanlık ve sessiz bir odada uyumak migren ağrılarını hafifletir hatta tamamen ortadan kaldırabilir. Ancak bazı hastalarda bu uygulamalar yanıt vermeyebilir. Ataklar günlerce sürebilir. Sigara kullanımı, aşırı stres, yorgunluk, uzun süre bilgisayar ve televizyon karşısında bulunmak migren hastaları için atakları tetikleyici nedenlerdir.” İfadelerini kullandı. 

“Migren hastaları beslenmesine dikkat etmeli”

Migrende, atakları tetiklediği düşünülen besinlerden kaçınılması gerektiği ifadelerinin altın çizen Özateş,  “Dengeli ve sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve aşırı yorgunluktan kaçınma ile öğün atlamama gibi önlemlerin atakları azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Yalnızca beslenmeye dikkat etmek bile ağrılarda yüzde 30’luk bir azalma sağlayabilir. Migren ataklarının sayısını ve şiddetini tetiklediği bilinen besinlerden uzak durmak, hastanın yaşam kalitesini yükseltmektedir. Ancak bu besinler her hasta için aynı etkiyi yapmayabilir. Bu nedenle hastanın vücudunu iyi tanıması ve ağrılarını artıran besinleri belirleyerek ona göre önlem alması gerekir.” Şeklinde bilgilendirmesine devam etti. 

Migren hastalarının uzak durulması gereken besinler

Özateş, Migren hastalarının uzak durulması gereken besinleri ise şöyle sıraladı:

-Peynir ( sert, yıllanmış, tütsülenmiş ve bekletilmiş tuzlu olanlar)

-Alkollü içecekler

-Sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, işkembe, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünler)

-Deniz ürünleri  (kalamar, karides, midye)

-Konserve besinler

-Turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt, limon)

-Yağlı ve baharatlı yiyecekler

-Kafeinli içecekler (çay, kahve, asitli içecekler)

-İncir, kuru üzüm, avokado, muz, kırmızı erik, çikolata, maya.

-Ekşi krema

-Fıstık ezmesi

-Kuru meyve içeren ekmekler

-Bazı baklagiller (kuru fasulye, mercimek ve soya ürünleri)

Migren ataklarını azaltan besinler

-Sebze çorbası

-Sebze püresi

-Kereviz

-Haşlanmış yumurta

-Armut, elma, kivi

-Papatya çayı, melisa çayı, olarak sırladı.

Migreni kontrol altına almak için yapılması gerekenler

-Yoğun ışık, yüksek sesten uzak durup, loş ışık ve hafif müzik dinleyin.

-Açlık kan şekerinin düşüş gösterdiği durumlarda baş ağrısı artar. Bu nedenle özellikle öğün atlamamaya özen gösterin.

-Günde 2-2,5 litre sıvı almayı unutmayın.

-Günde 30 dakikalık yürüyüş yapın.

-Günde 7-8 saat uyuyun.

-Kafein, baş ağrılarında iki türlü etki gösterir. Aşırı tüketimi ağrıyı tetikler. Sınırlandırılması ise ağrıyı azaltıcı etki sağlar. Günlük kafein tüketimini azaltın. 

-Ağrının başlayacağını hissettiğiniz anda ısırgan otu, ıhlamur, melisa çayını tercih edin. (İLKHA) 





Bu haberler de ilginizi çekebilir